Türkiye’de gençliğin en büyük sorunları arasında yer almaya başlayan madde bağımlılığına karşı Kahramanmaraş’ta bir grup madde bağımlısı ailesi tarafından Kahramanmaraş Madde Bağımlıları Derneği (KAMED) kuruldu. Gençlerin uyuşturucudan uzak tutulması ve ailelerin eğitimlerini amaçlayan Kahramanmaraş Madde Bağımlıları Derneği, İl Özel İdaresi İş Merkezi giriş katında çalışmalarına başladı. Madde Bağımlıları Derneği’ni Kahramanmaraş’ta madde bağımlılığına karşı etkin bir mücadele dönemi başlatmak için kurduklarını belirten Mehmet Hacıbebekoğlu, “Maalesef toplumda yaşanan kötülüklerin anası bağımlılıktan kaynaklanıyor” dedi.

AMACIMIZ ÇOCUKLARI MADDEDEN KURTARMAK”

Madde bağımlılığı noktasında sosyal sorumluluk bilincinin artırılması, eğitim ve kültürel çalışmalara da imza atacaklarını belirten Kahramanmaraş Madde Bağımlıları Derneği Başkan Yardımcısı Mehmet Hacıbebekoğlu, derneğin Kahramanmaraş Valiliği’nin talimatlarıyla kurulduğunu söyledi. Asıl amaçlarının madde kullanan çocukları madde bağımlılığından kurtarmak olduğunu söyleyen Hacıbebekoğlu, “Temmuz ayının 25’inde Kahramanmaraş Valiliği’nin talimatlarıyla madde kullanan çocukların aileleri tarafından kurulmuş bir derneğiz. Derneğimizin amacı madde kullanan çocukları madde bağımlılığından kurtarmak, madde kullanan çocukları tedavileri sonrasında kurum ve kuruluşlarda çalışma imkanı sunmak. Madde bağımlısı çocukların mesleklerine göre veya hiç mesleği olmayaları Türkiye İş Kurumu (İŞKUR) tarafından meslek edindirme kursları açarak, meslek sahibi edindirip meşkuliyet altına sokup bu çocukları madde bağımlılığından kurtarmak. Öncelikli amacımız, madde kullanan çocukların, anne, baba, eş ve kardeşlerinin Halk Sağlık Müdürlüğü’nden psikiyatri hekimi arkadaşların eşliğinde aile bilinçlendirme programları yapmak” şeklinde konuştu.

YATAKLI TEDAVİ EKSİKLİĞİMİZ VAR”

Kahramanmaraş’ta AMATEM’in olduğunu fakat yataklı tedavi verilemediğini vurgulayan Hacıbebekoğlu, uyuşturucuyla ilgili bir koordinasyon merkezi kurulduğunu söyledi. Hacıbebekoğlu, “İlk olarak hedefimiz bu, bundan sonra da İnşallah bu çocukları, en yakın hastahanelere Gaziantep ve Adana’da var buralara gitmelerine vesile olmak. 1. aydan itibaren de Kahramanmaraş’ta AMATEM var ama, ayakta tedavi veriliyor, yatak bölümü yok yani yataklı tedavi hastanemiz yok. Bu hastalığın tedavi süreci 21 gün, madde bağımlısı genç 21 gün yatarak tedavi görüyor. Buraya öyle bir yataklı AMATEM Hastanesi kurdurmak ki, burada da çok güzel bir pskiyatri doktorumuz var, İl Sağlık Müdürümüz yeni atan Ali Nuri Öksüz beyefendinin iştirakleri ile büyük bir AMATEM Hastanesi’nin yapılması. Bizim amacımız bu çocukları maddeden arındırıp, yeniden topluma kazandırmak. Tabi ilerleyen süreçte bu konuyla ilgili devlet kurumlarının hepsi seferber olmuş durumda. Şu anda Kahramanmaraş ilinde, uyuşturucuyla ilgili bir koordinasyon merkezi kuruldu. Buna tüm kurumların hepsi dahil, belediyeler bile dahil. Her kurumdan bir yetkili arkadaşımız var, istişareler yapılıyor. Ne yapılması gerektiğine kurumlar karar veriyor. Biz sadece bu kurumlar içerisinde madde ile ilgili bir sivil toplum örgütüyüz” ifadelerini kullandı.

NASIL MÜCADELE EDİLMESİ GEREKTİĞİNİ BİLİYORUZ”

Derneğin kurucusu olan 8 kişinin yakınlarının madde bağımlısı olduğunu, bu durumla nasıl mücadele edilmesi gerektiğini bildiklerini belirten Hacıbebekoğlu, “Biz derneği kurarken 8 kişi olarak daha öncesinde çocuklarımızla ilgili İl Halk Sağlığı Müdürlüğü’nde toplantılar yapılıyordu. Bizde bu toplantılara katılıyorduk, her toplantıda bulunuyorduk. Nasıl başa çıkacağımız konusunda bize Sağlık Müdürlüğü tarafından bilinçlendirme programı gibi bir eğitim veriliyordu. Biz orada Vali beyin daha önce görev yaptığı yerde bir çalışma yaptırdığını ve burada da büyük bir başarı oranı yakaladığını öğrendik. Madde kullanan bir arkadaşımız böyle bir dernek kurmuş, kurumlardan yardım ve destek istemiş, kurumlarda ki destek de bir yere kadar. Bu arkadaş o ildeki beş tane büyük iş adamının destekleriyle oraya bir rehabilitasyon merkezi kurmuş ve başarı oranı çok yüksek. O ilde şuanda uyuşturucu ile mücadelede çok öndeler ev güzel çalışmalar yapılıyor” açıklamalarında bulundu.

ÇOCUKLARIN DIŞLANMASINI ÖNLEMEK İSTİYORUZ”

Madde bağımlısı çocukların toplumdan dışlandığını belirten Mehmet Hacıbebekoğlu, “Bu çocuklar toplumda dışlanan çocuklar biz dahi çocuğumuz kullanıyor yeri geliyor, çocuğumuzda özgüven denen şeyin kalmadığı gibi atıl duruma sokuyoruz çocuğu. Toplumda aynısını yapıyor, uyuşturucu dediğin zaman çocuklar kendi etrafları tarafından da dışlanıyor. Bu çocukların dışlanmasını önlemek istiyoruz. Sonuçta bu çocuklar bu vatanın evlatları, biz bunları topluma kazandırmak istiyoruz. Ama uğraş ile daha sonra tedavisinin ardından da iş imkanlarıyla biz bu gençleri toplumun içerisine girdirmek istiyoruz. Biz yaşıyoruz, birebir yaşayan ailelerden bir tanesiyim ben bu durumu, inanın ki maddeyi kullanan çocuklar bu konuşmalarımı duyduğumda kendilerini toplumdan soyutluyor, dışlanmış hissediyorlar. Ama bilmiyorlar ki bizim kendini topluma karıştırmaya çalıştığımızı, faal bir çalışan durumuna getirmeye çalıştığımızdan haberdar değiller” dedi.

BİRÇOK AİLE TEDAVİ YÖNTEMLERİNİ BİLMİYOR”

Bağımlılığı önleme noktasında uygulanan tedavi yöntemlerini birçok ailenin bilmediğine dikkat çeken Hacıbebekoğlu, “Halbuki baş tacı olan insanlar ama sonuç itibariyle biz geldiğimiz noktada 3 tane çocukla ilgilendik ve tedavilerini yaptırdık. Tıp dilinde bilmiyoruz ama halk dilinde cip diyorlar, böyle bir hap var 15 dakikalık bir operasyonla deri altına takılan bunu taktığı zaman çocuk beş ay gibi bir sürede madde ile ilgili bir şey aklına getirmiyor. Böyle tedavi yöntemleri de var ama içici ailelerin çocuklarının hiçbirinin haberi yok. Sadece çocuğunun üzerine çok fazla düşen arkadaşların ailelerinin haberi var. Bizim istediğimiz bu, amaçlarımız bu” şeklinde konuştu.

ONLARIN HAYATA TUTUNMALARINI SAĞLAYACAĞIZ”

Kahramanmaraş Madde Bağımlıları Derneği olarak gençlere tedavilerinin ardından iş bulma arayışına gireceklerini ve onların hayata tutunmalarını sağlayacaklarını dile getiren Hacıbebekoğlu, “Madde bağımlığı noktasında Kahramanmaraş kendi tahminimce orta sıralarda hatta ortanın daha altında. Ama bugün Güney Doğu’da madde içici sayısı her geçen gün daha da artıyor. Her geçen gün daha da büyüyor, Gaziantep AMATEM Hastanesi ile görüşüyoruz belli veriler var ama net bir rakam yok. KAMED olarak amacımız bu çocuklarımızı topluma kazandırmak. Bir iş veren arkadaşımıza, biz yarın tedavisini yaptırdığımız çocukları bu arkadaşlarımıza göndereceğiz senin iyle ilgili madde kullanan fakat tedavisini yaptırdık. Ama madde kullandığını siz iş yerinde hiçkimseye demeden, bu çocukları atıl duruma düşürmeden iş verme imkanınız var mı diyeceğiz. Dernek olarak ricada bulunacağız ve bu istekle gittiğimiz arkadaşlarımız bizi asla kırmayacaktır. Çünkü bu toplumda uyuşturucu kullanan çocuklar hepimizin çocuğu. Bugün benim çocuğumda varsa yarın senin çocuğunda olmama şansı var mı? Bir kere denk geldi, tek bir hap verdi birisi yada bir iğne vurdu, bundan çıkma şansı yok. Ali Nuri Öksüz gibi bir psikolog doktorun İl Sağlık Müdürlüğü’ne getirip oturmasına çok sevindim” ifadelerini kullandı.

Haber : Mesut Benli

Editör: Mahmut Beyaz