Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı ile Enerji Piyasası Düzenleme Kurumunun "Sıvılaştırılmış Petrol Gazları (LPG) Tüplerinin Piyasada Takip Edilmesine İlişkin Tebliğ’i, Resmi Gazete ‘de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Uygulama kapsamında Kahramanmaraş’ta ki tüm LPG’li tüpler kontrolden geçiriliyor.

Kahramanmaraş Bilim, Sanayi ve Teknoloji İl Müdürü Nesih Tanrıverdi, Bakanlığın geçtiğimiz günlerde uygulamaya koyduğu Sıvılaştırılmış Petrol Gazları (LPG) tüplerinin piyasada takip edilmesine ilişkin gazetemize bilgilendirmelerde bulundu. Tanrıverdi, “Ülkemizin içinden geçmekte olduğu süreçleri göz önünde bulundurarak, güvenlik birimlerinden elde edilen bilgiler sonucunda piyasada dolaşımda bulunan LPG ve Sınai Gaz Tüplerinin sıklıkla amacı dışında kullanılması(terör örgütleri vs.) gibi durumlar için engelleyici önleyici faaliyetler olarak Bakanlığımız bir yol haritası belirlemiştir. Dağıtım firmaları karekodlu takip sistemi kuracak” dedi.

‘GEREKLİ USUL VE ESASLAR BELİRLENDİ’

Tebliğ ile piyasaya arz edilecek ve piyasada dolaşımda bulunan LPG tüplerinin dolumdan son kullanıcıya kadar takip edilmesinin sağlanması için gerekli usul ve esaslar belirlendiğini söyleyen Tanrıverdi, sözlerinin devamında şunları kaydetti: “ Buna göre dağıtıcılar, LPG tüplerinin izlenebilirliğini dolum aşamasından son kullanıcıya kadar sağlayacak karekodlu takip sistemini kuracak ve uygulayacak. LPG tüpü dağıtıcıları, tüplerin dolum aşamasından son kullanıcıya ulaşmasına kadarki süreç için karekodlu takip sistemini kuracak ve uygulamaktan sorumlu olacak. Dağıtıcılar tarafından oluşturulacak takip sistemi, LPG tüplerinin dolum tesisine ilk giriş aşamasından son kullanıcıya kadar olan sürecin tamamıyla tamir-bakım ve hurdaya ayırma süreçlerinin izlenmesini sağlayacak nitelikte olacak. Dağıtıcılar ayrıca, kendilerine ait tesislerin, dolum, tamir ve bakım hizmeti aldıkları tesislerin, sözleşme imzaladıkları tüplü LPG bayilerinin kurulacak takip sistemine entegre olmasını sağlayacak.”

‘HER TÜPÜN BİR KİMLİK NUMARASI OLACAK’

Tüplü LPG bayileri, dağıtıcılar tarafından kurulan takip sisteminin uygulanmasından ve sistemin kurulumu için gerekli altyapıyı sağlamaktan sorumlu olacağını bildiren Tanrıverdi, her tüpün bir kimlik numarasının olacağını belirtti. Tanrıverdi, “LPG tüplerinin takip sistemine dâhil edilerek karekodla etiketlenmesi işlemi, dolum, imalat veya tamir ve bakım tesislerinde yapılabilecek. Dağıtıcılar, sahip olduğu tüm LPG tüplerini tebliğde belirtilen karekod örneğine uygun olacak şekilde etiketleyerek kimliklendirecek. Dağıtıcı firmalar tarafından kurulacak takip sisteminin sunucularında, LPG tüpünün mülkiyet sahibi olan dağıtıcı firmanın ismi, tüpü imal eden firmanın tescilli markası, imalat tarihi, seri numarası, tüpün su kapasitesi ve son periyodik muayene tarihi ve 1 Temmuz 2005 tarihinden sonra imal edilen tüpler için onaylanmış kuruluş numarası yer alacak. Dağıtıcılar, bugünden itibaren en geç 18 ay içinde takip sistemini kuracak. Bu tarihten itibaren kimliklendirilmemiş veya karekod etiketine sahip olmayan dolu LPG tüpleri dolum tesislerinde bulundurulmayacak, bu tüplerin dolumu ve satışı yapılmayacak. Diğer taraftan, Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığının "TS 1449 LPG Doldurma ve Boşaltma Kuralları–Emniyet Gerekleri Standardı ile İlgili Tebliğ"i de Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi” ifadelerini kullandı.

‘KAHRAMANMARAŞ’TA MERİ MEVZUAT ÇERÇEVESİNDE DENETİMLER YAPILIYOR’

Kahramanmaraş’ta il müdürlüğü tarafından denetimlerin yapıldığını dile ifade eden Tanrıverdi, son olarak sözlerine şunları ekledi: “Bu yol haritası bağlamında İl Müdürlüğü olarak ilimiz merkez ve ilçelerinde dolum tesisleri olmak başta olmak üzere hurdacılar ve bayiler belirli bir sıra içerisinde denetlenmeye başlanmış olup bu alandaki çalışmalarımız devam etmektedir. Bu denetimler sırasında, teknik mevzuatın gereği olarak TS 1446 ve TS 1449 standartları üzerinden tesisler ve ürünler üzerinde kontrol listeleri marifetiyle denetimler titizlikle yapılmaktadır. Sektörde izlenebilirliği arttırma amacıyla gerekli teknik takip alt yapısını sağlayan karekod uygulaması da mevzuat olarak hazırlanmış olup ilgili tebliğin yayımlanmasından itibaren 18 ay içerisinde zorunlu hale gelecektir.”

Haber: Emre Akkış

 

Editör: Mahmut Beyaz