2011yılında ülkelerinde çıkan iç savaş nedeniyle bombaların altından kaçarak Türkiye’ye sığınan ve yaklaşık 6 yıldır da burada yaşama tutunmaya çalışan Suriyeli mültecilerin her biri ayrı bir hayat hikâyesi ile yürek burkuyor. İşte bu yürek burkan ailelerden biri de Suriyeli Neddef ailesi. Ülkelerinde ki savaştan, açlıktan, yoksulluktan kaçan ve yaşam ışığını Türkiye’de bulan Neddef ailesi bu kez 11 yaşındaki oğulları Ümran Neddef’in Lösemi hastalığı ile mücadele ediyor. Henüz 1 yıl önce Lösemi hastalığına yakalanan oğulları Ümran Neddef’in yaşama tutunabilmesi için adeta savaş veren aile, Ümran’ın hastalığı için gerekli olan ve yurtdışında bulunan ilacı temin etmek adına yetkililerden yardım bekliyor. Konuyla ilgili gazetemize konuşan Ümran Neddef’in dayısı Eymen Neddef, yeğeninin hastalığının çok ciddi olduğunu belirterek, yaklaşık bin Euro değerindeki ilacı alamazlarsa Ümran’ın durumunun daha da kötüye gideceğini söyledi.

LÖSEMİ HASTASI OLDUĞUNU ÖĞRENDİĞİMİZDE ÇOK ÜZÜLDÜK”
Ümran’ya Lösemi hastası teşhisi konulmasının ardından aile olarak derin bir üzüntünün içerisine girdiklerini ifade eden Eymen Neddef, sözlerinin devamında şunları kaydetti: “Ümran’ın önce sırtı, sonra ayağı, kolu ve vücudunun daha birçok bölgesinde ağrılar olmaya başladı. Ağrılardan sonra ise ateşi sürekli çıkıyordu. Ümran’ın ateşini bir türlü indiremiyorduk. Bir süre sonra Ümran yürüyemez hale gelmişti. Ümran’ı hastaneye götürmek istiyorduk ama o zamanlar Türkiye’ye daha yeni geldiğimiz için Ümran’ın henüz sistemde kaydı yoktu ve tedavi olamıyordu. Bunun üzerine biz Çadırkent Müdürü ile bir görüşme yaptık ve Çadırkent Müdürü bize yardımcı oldu. Aradan 4 ay geçtikten sonra Ümran’ım kaydı sisteme düştü ve biz önce Çocuk Hastanesi’ne götürdük, oradan da bizi Tıp Fakültesine sevk ettiler. Tıp Fakültesi’nde Ümran’a Lösemi teşhisi koydular. Biz Ümran’ın Lösemi olduğunu öğrenince aile olarak adeta bir yıkım geçirdik. Ümran’ın bu şekilde hasta olması ailemizi çok derinden üzdü ve Ümran için gerekli bütün şeyleri yapmaya hazırdık. Tıp Fakültesi bunun üzerine bizi Gaziantep’e sevk etti.

İLACI ALABİLECEK DURUMUMUZ YOK”
Ümran’ın tedavisi için gerekli olan ilacı alabilecek durumlarının olmadığını anlatan Neddef, yetkililerden yardım istedi. Neddef, “Türkiye içinde gerekli olan her türlü ihtiyacımızı, Ümran’ın ilaçlarını AFAD karşıladı. Gaziantep’e gittiğimizde bize orada 6 ay boyunca bir ilaç verdiler ama o ilaç Ümran’da yan etki yarattı. Ümran’ın ilaçtan dolayı kalp çarpıntıları başladı. Gaziantep’te ki doktor bize Oncaspar adında bir ilacın Ümran’a iyi geleceğini ancak bu ilacın Türkiye’de bulunmadığını, Avrupa’dan getirttirebileceğimizi söyledi. Bunun üzerine biz Oncaspar adındaki bu ilacı araştırmaya başladık ama ilacın fiyatı bin Euro’yu geçtiği için bu ilacı alamadık. İlacı almak için Ankara başta olmak üzere Türkiye’nin çeşitli yerlerinden, derneklerden, vakıflardan yardım istedik ama her yer bize “Beklemeniz gerekiyor” dediler. Ümran’ın bu ilacı her 20 günde bir alması lazım yoksa durumu her geçen gün daha da kötüye gidecek. Biz yetkililerden yardım istiyoruz. Ümran’ın bu ilacını alabilecek herhangi bir durumumuz yok” ifadelerini kullandı.

Haber: Emre Akkış

Editör: Mahmut Beyaz