Özellikle Türk edebiyatına damga vuran bir neslin yetişmesini sağlayan ‘Yedi Güzel Adam’ın şehri Kahramanmaraş’ın her bir ferdi edebiyat ve şiire olan düşkünlüğünü her alanda gösteriyor. Şairler ve düşünce adamlarının çıkış noktasını oluşturan Kahramanmaraş’ta Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği Fen Lisesi 4’üncü Sınıf öğrencisi olan Fatih Mehmet Kaplan, okul ve yakın çevresindeki genç arkadaşlarıyla birlikte gençlere ulaşabilmek, onlara bir şeyler katabilmek ve iz bırakabilmek adına Fırça adında dergi çıkartıyor. Dijital ortamda faaliyet gösterecek olan Fırça dergisi, 1 Mayıs’ta okuyucularıyla buluşacak. Derginin her şeyden önce bir gençlik dergisi olduğunu hatırlatan Kaplan, derginin en büyük gayesi gençlerin gönlünde yer edinebilmek olduğunun altını çizdi. Koronavirüsten dolayı sıkıntılı ve zor günler geçirdiğimiz bu günlerde insanların evde ilgileneceği hem de uzun vadede insanların duygu ve düşüncelerine dokunabilecek bir ortam hazırlamak amacıyla kendisinden böyle bir fikrin ortaya çıktığını söyleyen Fen Liseli Kaplan, “Fikir yani bizden değil bizim vicdanımızın üstüne yük olan dertlerden çıktı” ifadelerini kullandı.

“SONUNDA DERGİMİZİN MAYIS’IN BİRİ İÇİN HAZIR HALE GELDİ”

Aynı zamanda Fırça dergisinin Genel Yayın Yönetmeni olan Fatih Mehmet Kaplan, gazetemize yaptığı konuşmada uzun süren çalışmalarının ardında 1 Mayıs’ta derginin ilk sayısını çıkaracaklarını belirterek, “Fırça dergimiz '' buyrun başlıyoruz '' dedikten yaklaşık bir buçuk ay sonra okuyucuyla sosyal medya aracılığıyla tanıştı. Tabi bizim dergimiz elektronik ortamda çıkacağı için sosyal medya hesaplarımız çok önemli. Allah razı olsun bu süreçte arkadaşlarım sosyal medya konusunda çok emek verdi. Sosyal medyayla beraber dergimizin sunulacağı ortam olan blog sitemize de çok emek verdiler. Fırça derginin haricinde fırça medyanın da çok beğenileceğini düşünüyorum. Editör ekibimiz aslında çocukluktan beri arkadaş diyebilirim. Hepsi kendi yapabileceği alana yöneldi ve ortaya güzel bir muhabbet ortamı çıktı. Hatta saatler süren toplantılarda dergi hakkında konuştuğumuz kadar hasret de giderdik diyebilirim. Sonunda dergimizin mayısın biri için hazır hale geldi” dedi.

“FİKİR YANİ BİZDEN DEĞİL BİZİM VİCDANIMIZIN ÜSTÜNE YÜK OLAN DERTLERDEN ÇIKTI”

Koronavirüsten dolayı yaşadığımız bu sıkıntılı süreçte insanların ilgilenebileceği ve uzun vadede insanların duygu ve düşüncelerine dokunabilecek bir ortam hazırlamak amacıyla böyle bir fikri ortaya çıkardığını söyleyen Kaplan, “Malum herkes için zor olan karantina olarak nitelendirebileceğimiz bir sürecin içinden geçiyoruz. Hem insanların şu anda evde ilgileneceği hem de uzun vadede insanların duygu ve düşüncelerine dokunabileceğimiz bir ortam arıyorduk. Ben ekibimi tek tek telefonla arayıp durumu izah ettim hepsi de dertli arkadaşlar olduğu için çok heyecanlı ve samimi bir şekilde karşıladılar. Sonra istişare ortamında ortaya attığım fikri geliştirip sonuca adım adım yaklaştık. Fikir yani bizden değil bizim vicdanımızın üstüne yük olan dertlerden çıktı.Gencin gence seslendiği bu ortamda her gencin alması gereken bir şeyler olduğuna inanıyorum” diye konuştu.

“DERGİ HER ŞEYDEN ÖNCE BİR GENÇLİK DERGİSİ”

Derginin her şeyden önce gençlik dergisi olduğunu belirterek en büyük gayelerinin gençlerin gönlünde yer edinebilmek olduğunu söyleyen Fatih Mehmet Kaplan, ''Biz gelmedik kavga için bizim işimiz sevgi için hakkın evi gönüllerdir gönül almaya geldik'' diyor ya yunus bizim iş de o hesap işte. Biz yolda olan çocuklarız yürüdüğü yola aşık olmuş çocuklarız. Yürümenin yetmeyeceğini yürütmenin de gerektiğini fark ettiğimiz için şu anda fırça var. Omuz omuza gençlikle beraber yürümemiz gereken bir yol olduğuna inandığımız için şu anda fırça var. Genç bizim tanımımızla '' İdealleri ve inançları uğruna fedakarlık yapabilen kimsedir. '' Biz idealleri olan donanımlı genç profilini çevremizde görmek istiyoruz. Eğlenmeyi gülmeyi öğrenmeyi hatta ağlamayı bile üslubuyla bilen genç profilini çevremizde görmek istiyoruz. Hem güleceğiz hem ağlayacağız hem öfkeleneceğiz ama ne yaptığımızın farkında olarak bunu yapacağız” ifadelerini kullandı.

“ORTADA YÜREKTEN YAPILAN MADDİ KAYGI GÜDÜLMEYEN BİR İŞ VAR”

Fen Liseli Kaplan, Derginin daha okuyucuyla buluşmadığını ama içinde bulunduğu projeye kim baktıysa olumlu dönütler verdiğini belirterek, “Ortada yürekten yapılan maddi kaygı güdülmeyen bir iş var. Bunun sonucu olarak da bugün Türkiye'de hatta belki dünyada diyebileceğimiz geniş bir okur kitlesi olan araştırmacı yazarlar bizim için içerik üretti dertlerimizi paylaştı. Sosyal medya hesabımız ilk açıldığı günden beri çok ilgi gördü. Bizim hislerimizi bilenler kaygımızı anlayanlar her türlü desteği vermek için bize yol arkadaşlığı yaptı. Ben şuna da inanıyorum ki dergimiz belli bir süreci atlattıktan sonra hem Kahramanmaraş'ta hem Türkiye' de yeni sayısı çıksın diye beklenen bir dergi olacak inşallah” dedi.

FIRÇANIN YAZAR KADROSU

Son olarak  Yayın kurulundaki isimlerden bahseden Kaplan, şunları söyledi: “Yazı İşleri Müdürümüz Taha Nergiz. Kendisi Çukurova Elektrik Anadolu Lisesi mezunu. Uzun yıllardır STK'larda görev almış, gencin dilini çözmüş genç bir abim. Ulusal dergilerde yazarlık ve editörlük tecrübesi var. Bu zamana kadar işini en iyi şekilde yapmış tecrübeli bir isim. Gündem editörümüz Abdullah Güneş. Kendisi Onikişubat Anadolu Lisesi'nde son sınıf öğrencisi. O da geçmiş yıllarda popüler dergilerde yazılar kaleme almış bir isim. Hayatı okuyabilen ve yaptığı gözlemleri aktarabilen bir kardeşim. Fikriyat editörümüz Mustafa Işık. Kendisi Medeniyet üniversitesinde uluslar arası ilişkiler bölümü öğrencisi. Fikir dünyası çok geniş ve donanımlı bir abim. Düşünceleri ve tespitleri gelecek için de geçmiş için de çok kıymetli. Kültür sanat editörümüz Mehmet Ali Tuğrul. TOBB fen lisesinde birinci sınıf öğrencisi. O da kalemi sağlam, sanatı yakından takip eden, işini iyi yapan bir kardeşim. Teknoloji editörümüz Ramazan Şimşir. Kendisi TOBB Fen lisesinde son sınıf öğrencisi. O da dünyada gelişen teknolojiyi yakından takip eden bir kardeşim. Teknoljinin bilinmeyen tarafını ortaya çıkartabileceğine inanıyorum. Bilim editörümüz Muhammed Abdullah Üskan. Uşak üniversitesinde tıp fakültesi öğrencisi. Bilimi ve ilmi bir Müslümanın gözüyle inceleme derdinde olan, işini iyi yapan bir abim. Eğlence editörümüz Muhammed Yusuf Karaarslan. Kendisi Kahramanmaraş İmam Hatip Lisesi mezunu. Eğlenmeyi, güncel ve geçmiş oyunları çok iyi bilen, yakından takip bu alana hâkimiyet kurmuş bir abim. Sosyal medya ve site sorumlularımız Muhammed Emin Bolat ve Enes Sünbül abilerim. Enes Sünbül geçmişte büyük dergilerde çalışmış, lisans eğitimini Burdur Mehmet Akif Ersoy üniversitesinde tasarım üzerine yapan bir abim. Kültür ve sanatla iç içedir ve estetikten anlar. Muhammed Emin Bolat ise geçmişte yerel dergilerde genel yayın yönetmenliği yapmış bir isim. Şu anda Ankara Sosyal Bilimler üniversitesinde uluslararası ilişkiler öğrencisi. Her ikisi de medyaya çok hakim. Yayın kurulumuzdaki isimlerin haricinde kalemlerinden ve fikirlerinden faydalandığımız abilerim ve hocalarım da var. Onlardan da özellikle bahsetmek istiyorum. Danışmanımız Mustafa Çağatay Demir. Kendisi din kültürü öğretmeni ama mesleğini okulda öğrencilere ders anlatmaktan ibaret olarak görenlerden değil. Mesaisi haricindeki zamanında genç yetiştirmeye gayret eden, bu ekibin de hocalığını yapan bir büyüğümüz. Gezi yazılarımızı kaleme alacak yazarımız, abimiz Necmettin Erbakan Yılmaz. Dünyadaki birçok ülkeyi ve bölgeyi gezmiş bir isim. Kendisi ilahiyat fakültesi son sınıf öğrencisi. Spor bölümümüze kalemiyle destek olacak diğer bir isim Beden eğitimi öğretmeni Adem Koç. Kendisi millî güreşçi olup, spor dünyasına hakimdir. Bu verimli sohbetten dolayı size ve Manşet gazetesine teşekkürlerimi sunuyorum. Fırçayı okumaya herkesi davet ediyorum” şeklinde konuştu.

“HER KOYUN KENDİ BACAĞINDAN ASILIR ANLAYIŞINI KABUL ETMİYORUZ”

Derginin Yazı İşleri Müdürü Taha Nergiz ise konuşmasında şu ifadelere yer verdi: Fırça Dergisinin, azim ve emeğin öncesinde bir muhabbet ürünü olduğunu, olacağını söylemeliyim. Derginin kurulum ve yayına hazırlık sürecinde emeği geçenler olarak, uzun yıllardır arkadaşız, dostuz hatta kardeşiz. Aramızda yılların getirdiği büyük bir samimiyet bağı var. Tabii dergi projemiz vesilesiyle aramıza yeni katılan isimler de oldu. Ama aynı muhabbeti yeni arkadaşlarla da kurabildiğimize inanıyorum. Genel Yayın Yönetmenimiz Fatih Mehmet Kaplan, gençlere ulaşabilmek, onlara bir şeyler katabilmek hasılı ardımızda iz bırakabilmek adına böyle bir fikir ortaya attı. Bizler de kendisini destekledik ve yanında yer aldık. Her koyun kendi bacağından asılır anlayışını kabul etmiyoruz. Bu yüzden bildiğimiz ne varsa öğretmemiz gerektiğinin farkındayız. Bunun için mücadele edeceğiz.

“ KALEMDEN KAĞITTAN UZAKLAŞMIŞ VE UZAKLAŞMAYA DEVAM EDEN BİR DÖNEM İÇERİSİNDEYİZ”

Motto olarak, Kalemler Yazmaz Oldu Çağa Ayak Uydurduk. dedik. Kalemden kağıttan uzaklaşmış ve uzaklaşmaya devam eden bir dönem içerisindeyiz. Bu teknoloji çağında eskiye dönüş pek mümkün değil gibi. O yüzden, çağa ayak uydurmak için yazmayan kalemleri bir kenara bıraktık. İçinde bulunduğumuz zamana hitap edelim diyerek dijital bir gençlik platformu oluşturma kararı aldık. Gençlere hitap edecek farklı alanlarda yazılar kaleme alacak, sosyal medya üzerinden de sürekli iletişim ve etkileşim halinde olacağız. Bu vesileyle Şairler Şehri, Edebiyatın Başkenti olan Kahramanmaraş'ın,  unutulmaya yüz tutan edebiyat kültürünü de hatırlatmaya gayret edeceğiz.

“TAŞIN ALTINA ELİMİZİ KOYMAMIZ GEREKİR”

Yanlış giden bir şeyleri eleştiriyorsak, konuşmayı bir kenara bırakıp, taşın altına elimizi koymamız gerekir. Bizler de yanlış gittiğini gördüğümüz şeyleri bir nebze olsun düzeltebilmek adına, elimizi taşın altına koyduk. Bu sebeple böyle bir projede yer aldığım için mutluyum ve vicdanım daha rahat. Bizleri bir araya getiren genel yayın yönetmenimize ve bizlere söz hakkı veren Manşet gazetesine teşekkür ediyorum” şeklinde konuştu.

(Haber: Abdulsamet İspir)

Editör: Mahmut Beyaz