Talim ve Terbiye Kurulu kararına göre ortaöğretim kurumlarında yani liselerde 2017- 2018 öğretim yılından itibaren haftalık ders saatleri çizelgesinde değişiklik yapıldı. Buna göre lise de pek çok dersin saati azaltılırken bazı derslerin de işlenme saati artırıldı. Peki, liselerde hangi dersler de değişiklik yapıldı. Tüm dersler değişti mi? Derslere göre saatler ne oldu? Konuyla ilgili gazetemize özel açıklamalarda bulunan Kahramanmaraş İl Milli Eğitim Müdürü Mehmet Emin Akkurt, “Milli Eğitim Bakanlığı bu yıl içerisinde müfredatla ilgili olarak bir değişiklik çalışması yaptı. Yapmış olduğu bu müfredat taslağını kamuoyu ile paylaştı. 10 Şubat’a kadar bizim talim, terbiye kurulunun internet sitesinde ilan edildi ve paydaşlara gönderildi. Yani Sivil Toplum Örgütlerine, Eğitim Fakültelerine, vatandaşlara. bilgisine, kültürüne, tecrübelerine, geri dönüşümlerine açık halde paylaşıldı” dedi.

ÖNÜMÜZDEKİ YIL HAYATA GEÇECEK”

Önümüzdeki yıldan itibaren 1, 5 ve 9’uncu sınıflarda yeni müfredatın hayata geçeceğini söyleyen Akkurt, “10 Şubat tarihinden itibaren gelen bütün bilgiler toplandıktan sonra yeniden bir revize çalışması yapıldı. Bazı derslerle, alanlarla ilgili olarak süreç paylaşıldı. Bir kısmı kamuoyuyla paylaşıldı. Bir kısmının da çalışmaları devam ediyor. Önümüzde ki yıldan itibaren özellikle 1, 5 ve 9’uncu sınıflarda yeni müfredatla ilgili olarak düzenleme hayata geçecek. Bir sorun görünmüyor. Müfredata geçecek konuların içerisinde de 15 Temmuz olayı var ya da sporda başarısı olan Kenan Sofuoğlu ve Aziz Sancar’a yer verildi. Bunun öncesinden kamuoyu tarafından bilinen tartışılan evrim teorisi biyoloji dersinin müfredat konusundan çıkarıldı. Onun yerine genetik ve değişim konuları konuldu” şeklinde konuştu.

SİSTEM DEĞİŞİKLİĞİ”

Buna bağlı olarak da bazı ders saatlerinde ve seçmeli derslerde düzenlemeler yapıldığına değinen Akkurt, şunları kaydetti: “Şuan da bu önümüzde ki dönemlerde 1, 5 ve 9’uncu sınıflarda uygulanacak birinci öncelik olaraktan daha sonra da kademeli bir geçişi ön görüyor. En önemli değişikliklerden bir tanesi de kısaca SİTEM dediğimiz matematik, mühendislik, fen ve teknoloji kelimelerinin kısaltılmışı olan kısaca yaparak ve yaşayarak laboratuvarda öğrenme diyebileceğimiz birebir öğrencilerin yapacağı değerlendirmeleri içine alan sistem değişikliği diyelim. Artık bilişim teknolojisine doğru gidiyoruz. Bununla ilgili bilgisayar okuryazarlığını daha üst seviyeye çıkarma, bilgi teknolojisinin alt yapısını daha sağlam kurabilmek için önümüzde ki dönemden itibaren kodlamayı bakanlığımız müfredat programının içerisine alıyor.”

BAZI DERSLER BİR ARAYA GELDİ”

Eskiden derslerin dağınık olduğunu ve bu yüzden bazı derslerin bir araya geldiğini ifade eden Akkurt, ders kitaplarının da müfredat çerçevesi içerisinde hazırlandığını söyledi. Akkurt, “Türk dili edebiyatı dersinin içerisinde farklı farklı konular vardı. Bunlar bir araya getirilerek toparlandı. Geçen yıl bir saat olan Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi bu yıl iki saate çıkıyor. Görsel Sanatlar ve Müzik dersi de iki saate çıkıyor. Estetiğe değer veren bir yapı oluşturulmaya çalışılıyor. Bu dersle ilgili olarak bizim Milli Eğitim Bakanlığının tebliğler dergisinin Haziran sayısında yayınlanarak okullarımıza, kurumlarımıza yetiştirildi. Ders kitapları da bu müfredat çerçevesinde hazırlanıyor. Kitaplarda şuanda hazırlanma aşamasında bu süreçle devam ediyor. Önümüzde ki dönemde bizde alt yapı hizmetlerini buna göre hazırladık inşallah kazasız belasız eğitim dönemine başlayacağız” açıklamalarında bulundu.

DEĞİŞEN BAZI DERSLER”

Ders saatlerinde değişiklikler hakkında konuşan Akkurt, son olarak şunları kaydetti: “Bir dersi yükseltirseniz onun karşılığında bazı dersleri çekmeniz gerekir. Azalan ders saatlerimizde var. Bundan önce Dil Anlatım ve Türk Edebiyatı’nda birisi 2’si saat, birisi de 3 saatti. Bunlar birleştirilerek 5 saatte geldi. Din Kültürü Ahlak Bilgisi 1 saatten 2 saate çıkarıldı. Tarih dersi 9 ve 10’uncu sınıflarda varken 11’inci sınıflara da ilave edildi. İnkılap tarihi 11’inci sınıflardayken, 12’inci sınıflara kaydırıldı. Coğrafya, Matematik, Fizik, Kimya aynen devam ediyor. Biyolojide 3 saatten 2 saate indi. Birinci Yabancı Dil 6 saatten 4 saate indirildi. Daha sonra 2. Yabancı Dil 2 saat olarak devam ediyor. Orada ki 6 saatlik ders korunmuş oldu. Ama 2 saat bir kar oluştu. Görsel Sanatlar 1 saatti, 2 saate çıktı. Sağlık bilgisi ve trafik 12’nci sınıfta veriliyordu. Oda 11’inci sınıfa çekilmiş oldu. Seçmeli derslerle ilgili olarak da çok farklılaşma oluştu. Fransız edebiyatı, İngiliz edebiyatı gibi konuları da biraz daha Çağdaş Türk edebiyatı tarihi anlamında isimlerinde çeşitli revizeler yapıldı.”

HABER: MELİHA ŞEYDA AKÇAKALE

Editör: Mahmut Beyaz