Kahramanmaraş’ın Dulkadiroğlu İlçesi’ne bağlı Kümbet Mahallesi’nde her Çarşamba günü kurulan Semt Pazarı’nın nabzını Manşet Gazetesi olarak siz okuyucularımız için tuttuk. Son günlerde ülke gündemini yoğun bir şekilde meşgul eden meyve ve sebze fiyatlarındaki artışlar vatandaşları ve satıcıları sıkıntıya sokuyor. 24 Haziran’da gerçekleştirdiğimiz

Cumhurbaşkanlığı ve 27. Dönem Milletvekilliği seçimleri öncesinde hükümeti dizginlemek ve halka olumsuz bir hava yaratmak üzere dış ve iç güçlerin oyunlarıyla patates ve soğanda tarihte görülmemiş bir fiyat artışı yaşanmıştı. Seçimlerin ardından karışıklıklar yerini güven ve huzur ortamına bırakırken, patates ve soğan fiyatları büyük bir düşüş göstermişti. Seçiminin hemen ardından patates ve soğan fiyatlarında 1 ile 4 lira birden azalma görülürken, bu kez ise limon fiyatları gündemde konuşulan konulardan birisi oldu. Patates, soğan ve domates fiyatlarındaki artış tartışılırken yeni zam şampiyonu ise limon oldu. Limonun kilosu geçen yıl halde 3 lira olurken, bu yıl ise halde limonun kilosu 5,5 lira. Pazarda ise 7,5 liradan satılan limon hem gözü hem cebi yakarken, alıcılarında yüzünü ekşitiyor.

PAZARA GELENİN YÜZÜ GÜLÜYOR!

Pazar esnaflarından birisi olan son zamanlardaki fiyatları değerlendiren Vahittin Çiftçi, “31 yıldır bu mesleği yapıyorum. Bu işten önce lokantacılık yaptım askerlikten sonra pazarcılığa başladım. Son zamanlarda büyük bir düşüş var önceki haflarda limon bayağı yüksekti şu an 5 liraya bile limon bulabiliyor insanlar, fasulyenin kilosu 5 liradan 2 liraya düştüğü oldu.

Kabak biber salatalık ve domateste ciddi bir düşüş var. Geçen haftaya göre bu hafta daha ucuz her geçen hafta daha da düşüyor. Müşteri konusunda çok memnunuz düşen fiyatlar vesilesiyle müşterinin pazara yoğunluğu arttı. Bu hafta tezgahlarımız da sumak var, maraşlı kadınlarımız bunların ekşisini çıkarırlar. Geçen yıl 12 liraydı ilk çıktığında şimdi ise 10 lira ” dedi.

VATANDAŞ RAHAT BİR NEFES ALDI!

Çarşamba pazarı esnaflarından Vahittin Çiftçi sözlerine şöyle devam etti,“ Şu 2 ay içerisinde vatandaş hep bir umutsuzdu, pazara gelirken ayakları geri geri gidiyordu. Müşterilerin mutsuz halleri biz esnaflarının da canını sıkıyordu. Ama fiyatların düşmesiyle insanlar rahat bir nefes aldı. Fiyatların halen yüksek olduğunu düşünenler de var tabii, yok değil. Asgari ücretli, kirada oturan için fiyatlar halen makul değil. Her kesim için ürünler mevcut, 1 liraya da domates var 3 liraya da. Limonun 8 lira olduğunu bile gördük burada. Tabi limon halen tamamen düşmüş değil, 5 liraya da limon bulabilirsiniz 8 liraya da. Her keseye uygun ürünler mevcut. Her ferdin pazara gelip de boş gitmesini elbette istemeyiz. Şükürler olsun ki, kendi bağım da ürettiğim kirazı hem tezgahım da satıyorum hem de yakın illere ihracat olarak gönderiyorum” ifadelerini kullandı.

İşte Çarşamba Pazarı’ndaki fiyat durumu; patlıcan 1 ile 1,5 arası, maraş biberi 1,5 limon 5 ile 7,5 arası, patates 2,5, fasulye 2 ile 5 arası, soğan 2,5, salatalık 1,5, incir 4, üzüm 3, muz 6

Haber:Yusuf Temiz

Editör: Mahmut Beyaz