Bu sene liseye kayıt yaptıracak öğrenciler yeni sınav sistemi ile birlikte ilk defa LGS’ye girdi. Sonuçlar geçtiğimiz günlerde Milli Eğitim Bakanlığı tarafından erişime açıldı. Kahramanmaraş İl Milli Eğitim Müdürlüğü, ortaokulda okuyan öğrencilerin bir üst öğrenim kurumuna geçiş sürecinde rehberlik etmek amacıyla ‘Sınav Tercih ve Danışma Merkezi’ni bu yıl da Dulkadiroğlu Kıraathanesi’nde öğrencilerin hizmetine sundu. Öğrencilerin ilgi, yetenek ve değerleri doğrultusunda başarılı olabilecekleri alanlarda eğitim almalarını, eğitim sürecinde elde ettikleri kazanımlar yolu ile hayata hazırlanmalarını ve kendilerini mutlu kılarak toplumun mutluluğuna katkıda bulunacak bir meslek sahibi olmalarını sağlamayı amaçlayan Milli Eğitim Bakanlığı, lise öğrencilerine tercih döneminde yol göstermek amacıyla Tercih Danışmanlığı Komisyonları oluşturdu. Öğrencilerin ilgi ve yeteneklerini keşfetmeleri, meslekleri tanımaları, mesleklerin gerektirdiği özellikleri öğrenmeleri, kendilerine uygun meslek alanlarına yönelmeleri ve bu doğrultuda tercih edebilecekleri okul, alan ve programları seçmeleri amacıyla sunulan profesyonel destek hizmetleri, Kahramanmaraş İl Milli Eğitim Müdürlüğü’nce kentteki öğrencilere de sunuluyor. Tercih destekleri hakkında Kahramanmaraş İl Milli Eğitim Müdürü Mehmet Emin Akkurt ve Kahramanmaraş Rehberlik Araştırma Merkezi’nden Rehberlik Öğretmeni İbrahim Yıldız, sistem değişikliğini ve tercihlerde dikkat edilmesi gereken noktaları anlattı. Yıldız, Milli Eğitim Bakanlığı tarafından, adrese dayalı sistemle liselere yerleştirme tercihleriyle sınavla öğrenci alacak liselere yerleştirme tercihleri ve pansiyonlu okullara tercihlerin aynı anda 2 Temmuz başlayıp - 13 Temmuz tarihinde biteceğini söyledi.

105 NOKTADA KOMİSYON KURDUK”

Sınav Tercih ve Danışma Merkezi’ni ziyaret ederek öğrencilerle bir araya gelen Kahramanmaraş İl Milli Eğitim Müdürü Mehmet Emin Akkurt, kentin farklı alanlarında 105 Tercih Danışmanlığı Komisyonu kurduklarını söyledi. Akkurt, “Bütün illerde olduğu gibi ilimizin okullarında, farklı alanlarında yaklaşık 105 komisyonumuz tercihlere başladı. Velilerimizi, öğrencilerimizi bu anlamda bu tercih danışmanlığı bürolarımıza bekliyoruz. Ben kısaca bu yerleştirme sistemi ile ilgili olarak bir bilgilendirme yapmak istiyorum. Bütün rehber öğretmenlerimiz bu konu ile ilgili olarak çalışacaklar, yöneticilerimiz de bu konu ile ilgili olarak çalışıyorlar, öğrencilerimiz buraya gelirken yanlarında kendilerine verilen güvenlik kodlarını yanında getirmeleri gerekiyor. Bizim ilimizde 8. sınıftan 9. Sınıfa geçen yaklaşık 21 bin öğrencimiz vardı, bu 21 bin öğrenciden 17 bin civarında sınava giren öğrencimiz oldu. Sınav sonuçlarımız açıklandığından bu zamana kadar da öğrencilerimiz aslında zihinsel anlamda kendilerini bu sürece hazırladılar. Bu tercih bürolarımız 02-13 Temmuz 2018 tarihine kadar devam edecek, görevli öğretmenlerimiz müracaat eden bütün Kahramanmaraşlılara detaylı bilgileri verecekler. Sistem bakanlık tarafından kontrol edilen ve bilgisayar üzerinden çalışan bir sistem, yapılan süreçleri görebilirler. Eğer bir pişmanlık duyarlarsa ayın 13'ü ne kadar tercihlerinde yine değişiklik yapma şansları ve fırsatları olacak” dedi.

TEMEL YAKLAŞIMIMIZ SINAVLI VE SINAVSIZ YERLEŞTİRMELER”

Tercih sisteminde 2 temel yaklaşımı benimsediklerini dile getiren Akkurt, bunların sınavlı ve sınavsız yerleştirmeler olduğunu belirterek, “Tercih sistemi içerisinde 2 temel yaklaşımı belirliyoruz, bir tanesi sınavla girenler, bir tanesi de sınavsız yerleştirme yapacaklar. Sınavla girenlerde, sınavsız yerleştirme yapılacakların da mutlaka tercih yapmaları gerekiyor. Tercih yapmadan otomatik bir yerleştirmenin olmadığını çok kıymetli öğrencilerimize velilerimize ve Kahramanmaraşlılara duyurmak istiyorum. Birincisi sınavsız yerleştirme alanlarını, daha sonra da sınavlı yerleştirme alanlarını tercih şanslar olacak, öğrencilerimizin en fazla 5 tercih yapma imkânları var, en fazla yine bu 5 tercih içerisinde kendi türünden 3 okul tespit edebiliyorlar. Kendi kayıt alanlarından ve kendi kayıt alanlarının dışından da tercih yapabilecekler, sistemi şu anda açıldı güzel bir şekilde işliyor. Hiçbir şüpheye mahal vermeden herkesin kullanabileceği kadar güzel dizayn edilmiş bir program. Ben şimdiden velilerimizi, öğrencilerimizi tercih bürolarında davet ediyorum. İnşallah bütün öğrencilerimiz en güzel şekilde tercihlerine yerleştirirler temennisini iletiyorum” şeklinde konuştu.

EN YAKIN OKUL, EN İYİ OKULDUR”

Kahramanmaraş Rehberlik Araştırma Merkezi’nden Rehberlik Öğretmeni İbrahim Yıldız ise tercihlerin mutlaka uzman danışmanlar eşliğinde yapılması gerektiğini söyledi. Öğrencilerin adrese en yakın liseye sınavsız bir şekilde kayıt olma imkanının olduğunu belirten Yıldız, “Bu dönem sınav sisteminde bir değişiklik ve öğrencilerimiz mutlaka bir uzman eşliğinde tercihlerini yapmalı, mutlaka bir bilene danışmalı. Ortaokullarda tercih komisyonları oluşturuldu, mutlaka veliler bu komisyona başvursun. Biz Öğretmenevi bitişiğindeki Dulkadiroğlu Kıraathanesi’nde tercih merkezini açtık, öğrencilerimiz kafalarına takılan konuları bizlere sorabilirler. Bu dönemki sistemde aslında Milli Eğitim Bakanlığı öğrencinin Türkiye Cumhuriyeti kimlik numarasına göre sorgulama yapıldığında sınavsız tercih edebileceği liseleri gösteriyor. Öyle bir kolaylık var, öğrencilerimizin bilgilerini girdiğimizde sistemde karşımıza çıkan okulları çocuklarımız sınavsız tercih edebilir. Bu da bilindiği gibi adrese dayalı sistemdir. İstiyoruz ki çocuk, evine en yakın okula, en rahat edeceği okula gitsin. Bu sınavsız tercih yani yerel yerleştirme dediğimiz kısım, birde sınavlı olan kısmı var, sınavlı olan kısımda da zaten eski sistemde olduğu gibi hiçbir değişiklik yok çocuklar yine puanlarına göre tercihlerini yapacaklar. Artık sınavlı yani nitelikli okulların sayısı azaldı, Kahramanmaraş’ta şuan 21 tane, bunun da yaklaşık 8-9 tanesi merkezde, bu liseleri puanlarına göre tercih edecekler. Bunda da yine mutlaka bir uzmandan yardım alsınlar” ifadelerini kullandı.

5 TERCİHİN 3’Ü AYNI TÜR OKUL OLMALI”

Velilerin aldıkları yanlış duyumların kolay bir şekilde kafalarını karıştırdığını fakat durumun oldukça basit olduğunu belirten Yıldız, yapılacak olan beş tercihten üçünün aynı tür okul olması gerektiğini söyledi. Yıldız, sözlerine şu şekilde devam etti, “Aslında sistem gerçekten çok basit, velilerimizin kafalarını karıştıracak herhangi bir durum yok. Sadece aldıkları yanlış duyumlardan dolayı kafaları karışık aslında velilerimizin. Bize gelen en çok sorun insanların kafasının çok karışık olması. Yeni bir değişiklik olmasının yanı sıra insanların duyumları bizi çok zorluyor. Bu yanlış duyumları düzeltmeye daha çok çalışıyoruz. Yeniden anlatmaya çalışıyoruz, yanlış bilgileri var. Bütün veliler artık interneti kullansınlar, e-okul sistemine girsinler, öğrencilerinin TC ve okul numaralarını girerek öğrencinin kazanabileceği okulları görebilirler. Oraya baksınlar, oradan kendilerine yani evlerine ulaşılabilirliği en kolay okuldan başlayarak tercihlerini yapsınlar. Beş tane tercih hakları var, bu beş tercih hakkının üç tanesi aynı türden okul olmak zorunda. Yani üç tane Anadolu Lisesi seçebilir, üç tane meslek lisesi, üç tane İmam Hatip Lisesi seçebilir. Bu üçünün dışında mecbur iki tane de farklı tür okul yazmak zorunda, öğrenciler ve veliler ona dikkat etmek zorunda. Zaten sistem bu yanlışlığa izin vermiyor, bunun dışında eğer sınavı girmişse öğrenci beş tane sınavlı okul tercih edebilir, ayrıca beş tane de pansiyonlu okul tercih edebilir. Bu kim için, bu da öğrencinin gerçekten ulaşamayacağı, lisenin olmadığı, otobüs ya da servisle gidebileceği yerde lise olmayan öğrenciler için açılmış bir fırsat. Köylerdeki atıyorum, yerleşim yerinden uzak yerlerde oturan öğrenciler için de pansiyonlu okullar tercihi var, toplamda 15 tane tercih hakları var. Burada önemli olan nokta, ilk yerel yerleştirme kısmı. Yerel yerleştirme kısmında da aileler iyi-kötü okul ayrımına mutlaka gitmesinler, artık öyle bir şey yok, sadece kendilerine en yakın okul, en iyi okuldur mantığıyla tercihlerini yapsınlar.”

SİSTEM HİLEYLE ADRES DEĞİŞİKLİĞİNE İZİN VERMİYOR”

Adres değiştirerek farklı bir okula kayıt yaptırmanın mümkün olmadığını dile getiren Yıldız, “Evinin uzağında olan bir okula gitmek için adres değiştirilmesine sistem izin vermiyor. Buraya gelenlerde aynı kaygıyla geliyorlar, sistem çocuğun mezun olduğu ortaokula bakıyor. Mezun olduğu ortaokulda çocuğun kaç dönem okuduğuna bakıyor. Dolayısıyla son dönem çocuk oraya girmişse, diğer çocuklardan daha avantajsız oluyor. O yüzden sistem açık konuşmak gerekirse hile yapanlara asla izin vermiyor. O konuda hiçbir sıkıntı yok” açıklamalarında bulundu.

KONTENJANI AÇIK OKULLARI TAKİP EDİN”

Son olarak tercih döneminin 13 Temmuz’da bittiğini dile getiren Yıldız, ailelere açık kontenjanları takip etmeleri uyarısında bulundu. Yıldız, sözlerini şu şekilde tamamladı, “Bu ayın 13’üne kadar sürecek bu sistem, ayın 13’ünde tercih dönemi bitiyor, ayın 30’unda açıklanıyor. 30’undan sonra dört tane ek yerleştirme dönemi başlıyor. Burada aileler mutlaka e-okuldan kontenjanı açık kalan okulları takip etmeliler, bunun sorumluluğu da aileye aittir. Aile kontenjanı açık okulları takip edip, bu dört dönemde her dönemde üçer tercih yapmak üzere çocuklarını istedikleri okula tekrar nakil yapabilirler. Böyle bir hakları da var.”

(Haber: Ahmet Güneçıkan)

Editör: Mahmut Beyaz