Kuyumcular Odası Başkanı Hacı Mustafa Öz, geçtiğimiz günlerde Elazığ ve Kocaeli Kuyumcular Odası Başkanlarının yaptığı, “Altın takıların üzerinde bulunan ve hiçbir özelliği olmayan cam parçalarının işlenmiş takının üzerinde fiyatlandırılmasıyla binlerce lira havaya uçuyor ve büyük bir dolandırıcılık yapılıyor” açıklamasının ardından durumu gazetemize değerlendirdi. “Özellikle son günlerde basında yer alan taşlarla ilgili boncuk ibaresinin para etmeyen bir değer gibi gösterilmesi doğruluk payı olsa da tamamıyla doğru değil” diyen Öz, boncuk taşların aslında yarı değerli taşlar olduğunu söyledi. Bu konuda üreticinin hiçbir suç yâda kabahatinin olmadığını belirten Öz, “Yarı değerli olan bu taşlarda fiyatı yüksek olanlar ürününü satarken terazi de onu altın olarak değerlendiriyorlar hem de işçiliklerini alıyorlar. Ama bu kalitesi düşük çok ucuz taşları da imalatçı firmalar vitrinciye verirken bu taş kadar olan değerini gramajdan düşüyorlar. Fakat maalesef bu boncuk satıyorlar algısı tamamen yanlış” ifadelerini kullandı.

KALİTESİNE GÖRE DEĞİŞİYOR”
Taşların kalitesine göre değiştiğinin altını çizen Öz, sözlerinin devamında şunları kaydetti: “Öz, sözlerinin devamında şu ifadelere yer verdi: “Malum üretim yapan illerimizde hem İstanbul hem Kahramanmaraş bu işte çok önde. Ben de tabii ulusal basında yer alan bu konuyu aslında biraz da eksik görerek bu yapılan açıklamanın tam olarak doğruyu yansıtmadığını söylemek istiyorum. Konuşulan taşlar aslında yarı değerli taşlardır. Öyle boncuk da değil. Yani bunun bir değeri var. Bu değeri bir boncuk olarak değerlendirmemiz mümkün değil ve hatta bunların içerisinde neredeyse altın fiyatını bulan taşlar var. Ama herkes aynı kalitede taşlardan kullanıyor mu? Diye sorarsak bu yapan firmanın yaptığı ürünün kalitesine göre değişiyor.”

MÜŞTERİYİ KANDIRAN BELLİ BİR KESİM VAR”
Öz, “Özellikle Kahramanmaraş ve İstanbul’daki firmalar kendilerine göre bir taş sistemi benimsemişler. Yani yarı değerli olan bu taşlarda fiyatı yüksek olanlar ürününü satarken terazi de onu altın olarak değerlendiriyorlar hem de işçiliklerini alıyorlar. Ama bu kalitesi düşük çok ucuz taşları da imalatçı firmalar vitrinciye verirken bu taş kadar olan değerini gramajdan düşüyorlar. Fakat maalesef bu boncuk satıyorlar algısı tamamen yanlış. Aslında bunu üreticiden alan vitrinci esnafı istese bunu tartarken düşerek alabilirler ve işçilik öderler. Ama onlar işin uyanıklığına giderek bunu işçilik ödemeyip hatta ve hatta altın 22 ise 21, 20 ayar üzerinden ödeme yapıyorlar. Bu şekilde kendilerine haksız bir çıkar sağlıyorlar. Bunda herkesin de bir suçu yok. Müşteriyi bu şekilde kandıran belli bir kesim var. Bunda üreticinin kesinlikle bir suçu yâda kabahati yok. Ama kendilerini aklayabilmek için böyle bir şeye başvurdular. Bu doğru bir yaklaşım değil” şeklinde konuştu.

PİYASAYA BONCUK SATILIYOR ALGISI OLUŞTURULMAYA ÇALIŞILIYOR”
Bazı kesimler tarafından piyasaya boncuk satılıyor algısı oluşturulmak istendiğini dile getiren Öz, bunun doğru bir yaklaşım olmadığına vurgu yaptı. Öz, “Bu ürünleri alırken zaten o taşın değerini düşerek alıyorlar. Ondan sonrada piyasaya boncuk satılıyor gibi bir algı oluşturulmaya çalışılıyor. Tamamen müşteri ile vitrinci esnafının arasındaki bir konu. Ama bazı oda başkanlarımız bunu farklı yöne çekmiş. Sanki üretici onlara boncuk takıp ta kendilerini kandırıyormuş algısı yaratmaya çalışıyorlar” diye konuştu.

Haber: Emre Akkış

Editör: Mahmut Beyaz