Hava sıcaklığının 36 dereceyi bulduğu Kahramanmaraş’ta, güneşten faydalanarak kışa hazırlık yapan vatandaşlar, biber, kabak ve patlıcan gibi sebzeleri kurutmaya başladı. Uzun yıllardır Kahramanmaraş’ta ev hanımlarının yaptığı kurutmalık sebzeler, hem sokak aralarında müstakil evlerin balkonlarını, hem de baharatçılardaki tezgahları renklendiriyor. İlk olarak tohumlarından arındırılan kurutmalıklar, bu yıl da tek tek ipe dizilerek kurutuluyor. Sebzelerin kuruması ise 3 gün ile bir hafta arasında değişiyor. Eskiden neredeyse her evde yapılan kurutmalıklar, son yıllarda ise yerini hazıra bıraktı. Kahramanmaraş’a gelen kurumuş sebzeler ise genellikle Gaziantep’ten. Kurutmalık sebzelerin satış noktası ise kent merkezindeki Kapalı Çarşı olurken, vatandaşlar ürünlere yoğun ilgi gösteriyor.

KURUTMALIK SATIŞLARI BAŞLADI”

Kapalı Çarşı içerisinde esnaflık yapan Tadım Baharat sahibi Fatih İşbilir, kurutmalıkların Türk yemek kültürünün eski ögelerinden biri olduğunu fakat insanların halen önem verdiğini söyledi. İşbilir, “Havaların ısınmasıyla birlikte kurutmalık satışlarımız başladı. Biz Türk milletinin en önemli yemek kültürlerinden birisidir kurutmalıklar. Özellikle kış aylarında olmayan meyveleri yiyebilmek için eskiden vatandaşlarımız yazın bol bol alırlardı, daha sonra bunları kuruturlardı. Kış ayında da afiyetle dolma yaparlardı. Şuan kurutmalıkların tam zamanı. Eskiden insanlarla genellikle evlerinde yaparlardı, kuruturlardı ama şuan bu durum biraz daha değişti. Artık çok fazla kişi evinde kurutmalık yapmıyor, her şeyde olduğu gibi bunda da bazı değişiklikler oldu. İnsanlar artık bu ihtiyaçlarını bizim gibi baharatçılardan görüyorlar. Bizlerde satılanlar ise genellikle Gaziantep’ten geliyor. Bu kurutmalıkların zaten adresi Gaziantep. Fiyatlarımızda oldukça uygun, vatandaşlarımızı bekliyoruz” ifadelerini kullandı.

KURUTMALIKLAR GAZİANTEP’TEN GELİYOR”

Kurutmalık sebzelerin Gaziantep’ten geldiğini anlatan Hakan Baharat sahibi Hakan Akcakale ise, “Kahramanmaraş’ımızın havası kuru ve sıcak. Nem, rutubet olmadığı için sebzeler çok iyi kalıyor ve uzun süre dayanıyor. Kentte bu sektörden ekmek yiyen binlerce insan var. Bizler toplu olarak aldığımız için kurutmalık sebzeleri genellikle Gaziantep’ten getiriyoruz. Zaten bu olanda oranın tescil belgesi de var. Haziran sonu gibi sebzelerin kurutulmasına başlanır. Kuruttuğumuz sebzeler Gaziantep’ten, işte biz Kahramanmaraş’a ve Türkiye'nin dört bir yanına gönderilir. Eskiden vatandaşlar evlerinde yaparlardı ama artık durum değişti. Evde yapan kalmadı diyebiliriz. Özellikle kentimize gelen turistler mutlaka alıyorlar, yurt dışına götürüyorlar” dedi.

(Haber: Ahmet Güneçıkan)

Editör: Mahmut Beyaz