Fransız ve Ermenilerin hamamdan çıkan Türk kadınlarına sataşmaları neticesinde Sütçü İmam'ın ilk kurşunu atarak Milli Mücadeleyi başlattığı olayın yaşandığı Uzunoluk Hamamı Kahramanmaraş Belediyesi tarafından yeniden inşa edilerek Kurtuluş müzesi haline getirilmişti. Uzunoluk Caddesi Sütçü İmam Çeşmesinin yanında bulunan Dijital Kurtuluş Müzesi, özellikle şehir dışından gelen Turistlerin yoğun ilgisiyle karşılaşırken, mahalle esnafı müzenin önünde ki çöp konteynırının görüntü kirliliği oluşturduğunu ve müzenin dışında bir Bayrak dahi bulunmadığını belirterek, yetkili kurumun bu durumu görmesi gerektiğini kaydetti.


 

UTANIYORUZ”

Bununla ilgili şikayetini dile getiren Kunduracı esnafı Kadir Bayraktar, müzeyi gezmeye gelen turistlerin hatıra fotoğrafı çekmek istediklerinde çöp konteynırından dolayı çekilemediklerini ve bu durumu her gelen turistin şikayet ettiğini kaydetti. Bayraktar, müzenin önünde bayrak dahi olmadığını ifade ederek şunları söyledi: “Şehrimize gezmek amaçlı turistler geliyor. Burada ise tarihi dijital kurtuluş müzemizin olması nedeniyle turistler müzenin önünde fotoğraf çekilmek istiyorlar. Duvarın dibinde ki çöplüğü görüp görüntü kirliliğinden dolayı çekinemiyorlar. Bize gelir şikayetçi olup, müzenin dibinde çöplük olur mu diye? Mahalle sakinleri olarak bu durumdan utanıyoruz. Bir an önce o çöplüğün kaldırılmasını istiyoruz. Müzeyi belirten bir bayrak direğimiz bile yok. Gelen turistler bunu da yadırgıyorlar. Kahramanmaraş bu konuda çok eksik kalıyor. Gelenler bunu eleştirince bizde bu durumdan rahatsız oluyoruz. Şehrimiz adına bu tür şeylere önem verilse bizde mutlu olacağız.”


 

TÜRK BAYRAĞI DİKİLMELİDİR”

Ahmet Güldiken ise, her gün Uzunoluk caddesinde yürüyüş yaptığını ve müzenin önünde ki çöp kokusundan rahatsız olduğunu söyledi. Kahramanmaraş’ın tarihini yansıtan müzeye daha çok önem verilmesi gerektiğini dile getiren Güldiken, yetkililerin biran önce bu olaya el atması gerektiğini ifade etti. Güldiken, “Her gün Uzunoluk caddesinden aşağı doğru yürüyüş yaparım. Müzenin önünden geçerken çöplük yığınını görürüm, kokudan, pislikten rahatsız olurum. Tarihimizi belirtecek bir müzenin önünden geçerken bu iğrenç durumu görünce tiksiniyorum. Buradan geçerken esnaf arkadaşlara da bu durumu devamlı dile getiriyorum. Çöplüğün müzenin önüne değil de farklı yere konulması daha iyi olur. Bir müze kapısının önünde böyle çöplüğün konulması yakışmıyor. Dışarıdan bakıldığında insanlar burayı fark etmiyor. Dışardan bakınca sadece Sütçü İmam’ı ve Maraş’ta fedakârlık yapan şehitlerimizi yapmışlar lakin bir Türk Bayrağı’nın da müze önüne dikilmesi gerektiğini düşünüyorum. Bunu da ilgili yetkililerin dikkate almasını istiyorum.”

Haber: Meliha Şeyda Akçakale

Editör: Mahmut Beyaz