‘Geçmişini bilmeyen geleceğine yön veremez’ düşüncesiyle hareket edilerek dönemin Büyükşehir Belediye Başkanı Fatih Mehmet Erkoç tarafından hayata geçirilen Kurtuluş Destanı Panorama Müzesi’nde Kurtuluş Savaşı’nın ilk kıvılcımını oluşturan Maraş Müdafaasında cereyan eden olaylar tarih sıralamasına göre sahneleniyor. Kültürpark içerisinde yer alan Kurtuluş Destanı Panorama Müzesi, Kahramanmaraş’ın kurtuluşunu ve kültürel alanda bütün bu ihtiyaçlara cevap verebilecek, unutulanları hatırlatacak, farkında olunmayanları gösterecek görsel, işitsel, multimedya unsurlarıyla desteklenmiş hafıza mekânlarından oluşan bir müze olarak halka hizmet veriyor. Haftada 6 gün hizmet veren Kurtuluş Destanı Panorama Müzesi, özelikle kent halkının yanı sıra başka şehirlerden gelen turistlerin akınına uğruyor.

“ŞEHRE ÇOK FAYDALI OLDUĞUNU SÖYLÜYORLAR”

Kurtuluş Destanı Panorama Müzesinden sorumlu Akif Kalli konuşmasında şu ifadelere yer verdi: “Müzemiz pandemi sürecinde biraz vatandaşlar tarafından çok tercih edilmedi. Pandemi süreci etkiledi müzemizi ama son 1 aydır yavaş yavaş dışarıdan gelen misafirler ve Kahramanmaraş halkı müzemize geliyorlar ve geziyorlar. Panaroma müzesine çok güzel diyorlar, şehrimizin vermiş olduğu kurtuluş mücadelesini çok açık bir şekilde, hissettirerek anlatıldığını belirtiyorlar ve şehre çok faydalı olduğunu söylüyorlar.

“PANDEMİDEN DOLAYI GÜNLÜK ZİYARETÇİ SAYIMIZ DÜŞTÜ”

Aslında koronavirüsten dolayı tam kapasite ile çalışmıyoruz. Şu an sinema salonumuz aktif değil, süreci bekliyoruz.  5 kişiden fazla almıyoruz. Yaklaşık 15 dakika içerisinde de müzeyi terk etmemiz gerekiyor. Panorama Müzesini ücretsiz bir şekilde vatandaşlara rehber eşliğinde gezdiriyoruz. Sesli anlatım her sahne kendini anlatıyor, bizde yardımcı oluyoruz. Normalde seanslar halinde alıyorduk, bu pandemi sürecinden dolayı grup alamıyoruz. Her dakika her saat mesai saatleri içerisinde vatandaşlarımızı gezdiriyoruz. Yaklaşık 50 gün kapalı kaldık. Daha sonra normalleşmeyle birlikte açtık ama koronavirüs tedbirlerine dikkat ederekten hizmet veriyoruz. 15 dakika içerisinde müzemizin içerisini ziyaretçilerimize gezdiriyoruz. Bu vakitte ziyaretçilerimize tam yetiyor. Bu şekilde misafirlerimize hizmete devam ediyoruz. Yoğunluğumuz tabi ki azaldı normal bir zamanda günlük ziyaretçi sayımız 150 kişi civarındayken şu an 30-35 kişi aralığında ziyaretçi uğruyor. Bu azalmanın sebepleri arasında gezi programlarının askıya alınmasıyla şehre giriş yapan yerli yapancı turist sayısının azalması da var.

“KAHRAMANMARAŞ’I BÖYLE BİLMİYORDUK”

Müzemizi gezen yerli, yabancı ve şehrimizdeki insanlar çok güzel ve olumlu tepkiler veriyor. Şehir dışından gelen vatandaşlar çok etkileniyor. Şehrimizdeki insanlar Kahramanmaraş’ın tarihini bildikleri için anlatımın çok iyi olduğunu söylüyorlar. Dışarıdan gelen misafirler Kahramanmaraş’ı böyle bilmiyorduk diyorlar. Boşuna Kahraman ünvanı vermemiş, bu memlekette doğduğunuz yetiştiğiniz için çok şanslısınız diye söylüyorlar.

“150 BİN ZİYARETÇİ SAYISINI GEÇTİK”

Burası açılalı 2 yıl oldu 12 Şubat’ta 3’üncü seneye gireceğiz. Gerçekten şehrimize değer katan bir yapı. Tamamıyla şehrimizin tarihini anlatıyor bu da 7’den 77’ye bütün yaş gruplarına hitap eden bir yer burası. Biz kurulduğumuzdan bugüne kadar 150 bin ziyaretçi sayısını geçtik. İlk 1,5 sene içerisinde 80 bini bulmuştuk. Açıldıktan sonra İlk 6 ay çok yoğunduk. Müzemizin ziyaretçi sayısındaki artışı şehre giriş-çıkışla alakalı bir şey. Kahramanmaraş halkı hala rağbet gösteriyor. 10 kere 100 kere gezen var. Bir gezme kriteri yok, kurallara uyduktan sonra istediğiniz kadar gezebiliyorsunuz. Kahramanmaraş halkını tarihinin canlandığı kurtuluş destanı Panaroma Müzesine davet ediyoruz.”

Kahramanmaraş Kurtuluş Destanı Panorama Müzesi

Kahramanmaraş'ın düşman işgalinden kurtuluşunun 98. yıl dönümünde açılan Kurtuluş Destanı Panorama Müzesi, Onikişubat ilçesi Kültür Park içerisindedir. Müzede kurtuluş mücadelesi; Önce normal gösterim sonra 3D animasyon filmli anlatılmaktadır.Daha sonra 13 sahnede panoramik (3D) özel çizilmiş resimler ışık ve ses efekleriyle anlatılmaktadır.

1)Sahne Kahramanmaraş günlük yaşam

2)Sahne İngilizlerin Kahramanmaraş’a gelişi

3)Sahne Ali Sezai Efendinin İngiliz komutanı ile görüşmesi

4)Sahne Ali Abdal Ağa olayı

5)Sahne Sütçü İmam olayı

6) Sahne Mehmet Ali Kısakürek'in Beyannamesi

7)Sahne Rıdvan Hoca olayı

8)Sahne Kaleye Hücum ve bayrağı çekilme olay

9)Sahne Aşıklıoğlu Hüseyin’in komutan ile görüşmesi

10)Sahne Şehrin ileri gelenlerinin tutuklanması ve protesto edilmesi

11)Sahne Aslanbey'in odası

12)Sahnesi Evliya Efendinin Taşhan’da şehit edilmesi

13)Sahne Savaş ve Çatışma sahnesi

Gezi sonunda; Kurtuluş mücadelesinin önde gelen kahramanlarının yağlı boya portleri ve o dönemde kullanılmış silahlar 12 Şubat sonunda; istiklal madalyası 1920 günü kutlamaları temsili, istiklal madalyası kiokslar ve sesli anlatımlarla yapılmaktadır.

Son Bölümde ise 15 Temmuz destanı tüm Türkiye'de ve Kahramanmaraş'ta yaşanan olaylar, resimler eşliğinde anlatılmaktadır.

Haber: Ege Özdemir

Editör: Mahmut Beyaz