Kahramanmaraş’ta son günlerde etkili olan yağışları, buğdaydaki son gelişmeleri ve küresel ısınma ile iklim değişikliklerin tarım alanları üzerindeki olumsuz etkilerini anlatan Ziraat Odası Başkanı Mehmet Çetinkaya, yağışların sevindirici olduğunu kaydetti. Yağan yağışların buğday ve arpa için son derece hayati öneme sahip olduğunu ifade eden Çetinkaya, arazide yaptıkları incelemelerden edindikleri gözlemlerle buğdayların şu anda oldukça verimli bir hal aldığını belirtti. Buğdaydan 2017 yılındaki gibi verimli ve rekoltesi yüksek bir hasat beklediklerinin altını çizen Çetinkaya, “Şu an için her şey yolunda gidiyor. İnşallah hasat mevsimine kadar da böyle olumlu gider” dedi. Küresel ısınma ve iklim değişikliklerinin ürünlerin dengesini bozduğunu aktaran Çetinkaya, “Bu tür dengesizlikler ve yağışların mevsiminde değil de daha farklı tarihlerde yağması veya soğuk hava dalgalarının daha ileri deki bir tarihte gelmesi ister istemez farklı ürünlerin çıkmasına neden oluyor” diye konuştu.

YAĞIŞLAR BUĞDAY VE ARPA İÇİN HAYATİ ÖNEM TAŞIYORDU”
Çetinkaya, sözlerinin devamında şu ifadeleri kullandı: “Kahramanmaraş’ta bugünlerde etkili olan yağış buğdaylarımız için son derece sevindirici ve güzel geçiyor. Tabii kış aylarında yağışımız az oldu ama şubat ayı itibariyle kentte yağan yağmurların arazide ekili olan buğdaylarımız ve arpalarımız için son derece hayati önem taşıyordu. Tabii bu yağışların öncesinde çiftçilerimiz arazide yoğun bir çalışma sürdürüyorlardı. Bir taraftan zararlı otlarla mücadele için ilaçlarını kullandılar. Bunun hemen akabinde 2-3 gün içerisinde yağışlar başladı. Yağıştan öncede biliyorsunuz gübrelerin artık gelişimi hızlı bir şekilde devam ediyor. Yoğun bir şekilde buğdaylarımız büyüyor. Şu an için arazide yapmış olduğumuz incelemelerde buğday ve arpa tarlalarını gezdiğimiz yerlerde gözlemlediğimiz kadarıyla buğdaylarımız gayet verimli ve gelişimi son derece iyi. Mevsimin geç gelmesi buğdaylarımızın erken büyümesine neden olmuştu. Şu an için gözlemediğimiz kadarıyla buğdaylarımızın çimlenmesi son derece iyi diyebiliriz. Umarız yağışlar belirli aralıklarla devam eder ki hasat dönemine de herhangi bir doğal afet veya da bir zarar görmeden hasat etmeyi Allah nasip eder. Şu an için her şey yolunda gidiyor. İnşallah hasat mevsimine kadar da böyle olumlu gider. Bu yıl için buğdaydan da iyi bir hasat alırız diye tahmin ediyoruz.”

İYİ BİR HASAT BEKLİYORUZ”
Buğdaydan iyi bir hasat beklediklerine dikkat çeken Çetinkaya, “Geçtiğimiz yıla baktığımızda 2017 yılında buğday hasadımız iyiydi. 2017 yılında da yağışlarımızın normal mevsiminde yağması ve arazide ekili ürünlerin tam suya ihtiyaç duyduğu bir dönemde yağması güzel oldu. 2018 yılının ilk 2 ayına bakacak olursak ilk 2 ayda kış mevsimi biraz kurak geçti ama sonlarına doğru yağışlarımız arttı ve etkisini biraz daha gösterdi. Tabii buda arazide ekili olan buğdaylarımız için son derece sevindirici ve güzel bir olay oldu. Buğday hasadından 2018 yılı içinde 2017 yılını aratmayacak bir hasat ve rekolte bekliyoruz” ifadelerini kullandı.

DENGESİZLİKLER VAR”
Kuraklığın sadece Kahramanmaraş ve Türkiye’de değil, dünyada yaşanan en büyük problemlerden bir tanesi olduğuna vurgu yapan Çetinkaya, son olarak sözlerine şunları ekledi: “Biliyorsunuz ki dünyayı etkisi altına almış olan küresel ısınma ve iklim değişiklikleri tüm dünya genelinde her bölgede görülmektedir. İklimler artık küresel ısınmanın da etkisiyle farklılıklar gösteriyor. Yağışımızın bol olduğu zamanlar biraz daha ileriki tarihlerde yağabiliyor. Bu tür dengesizlikler ve yağışların mevsiminde değil de daha farklı tarihlerde yağması veya soğuk hava dalgalarının daha ileri deki bir tarihte gelmesi ister istemez farklı ürünlerin çıkmasına neden oluyor.”

Haber: Emre AKKIŞ

Editör: Mahmut Beyaz