Mübarek Kurban Bayramı’na sayılı günler kalırken, koyun ve keçi yetiştiricileri de bin bir emeklerle besleyip büyüttüğü hayvanlarını kurbanlık diye vatandaşın karşısına çıkartmaya başladı. Kurbanlık almak isteyen vatandaşlar ise hayvan pazarının yolunu tuttu. Kıran kırana pazarlıkların yaşandığı Hayvan pazarında kurbanlıklar alıcısını beklerken, bazı satıcılarda özenle besleyip büyüttükleri kurbanlıklar için araba fiyatında değer biçti. Manşet Gazetesi haber ekibi olarak Canlı Hayvan Pazarı’nda esnaflarla yaptığımız görüşmelerde esnaf, Kurbanlık fiyatlarının geçen yıla oranla bu yıl hemen hemen aynı fiyatta olduğunu belirtti.

Fiyatların normal değerinden biraz daha pahalı olmasını ülkedeki hayvanların azlığına bağlayan esnaf, verdikleri emeklerin karşılığını alamamaktan yakındı. Pazar esnafı, ayrıca yemlerin pahalı olmasından dolayı da şikâyetini dile getirdi.

İşte Canlı Hayvan Pazarı’nda esnaflarla yaptığımız görüşmelerin ayrıntıları;

PİYASA DURGUN”

Emrah Biricik
Pazarda şuan piyasa durgun. Halk bayramı bekliyor. Fiyat piyasasında erkek hayvanın kilosu 20 TL, dişi hayvanın kilosu ise 17-18 TL arasında değişiyor. Satışlardaki sakinliği bayrama olan 1 aylık sürece bağlıyoruz. Bayram vaktine yakın bu durgunluğun bitmesini temenni ediyoruz. Genel olarak işlerimiz durgunluğu bayramdan 1 hafta önce biter çünkü halkın geneli apartmanlarda oturduğu için aldıkları hayvanları koyacak yerleri olmuyor ve olabildiğince geç alıyorlar bu süre bayramdan 2 gün öncesine kadar düşebiliyor. Geçen yıl fiyatlar 20 liradan açıldın 17’ye kadar düştü ama bu yıl öyle olacağını sanmıyorum bu şekilde devam edeceğini düşüyoruz. Şuan 50 kiloluk bir keçinin fiyatı 1000 TL.

BU YIL BÜYÜKBAŞA TALEP ÇOK YOĞUN”

Vakkas Eryılmaz

Pazarda durumlar şuan çok sakin. Fiyatlar da yine geçen seneki gibi 18 ila 20 arasında değişiyor. Kahramanmaraş’ta bu yıl büyükbaşa talep çok yoğun. Bayrama kadar kurbanlık alışverişinin çoğunu büyükbaştan temin ediyorlar bundan dolayı bayrama 10 gün kala falan büyükbaş satıcıları ellerindeki kurbanlıkları satarak tüketiyorlar. Küçükbaş kurbanlığa, besleyecek yerleri olmadıkları için apartmanda, dairede oturan insanlar yöneliyor genel olarak. Geçen yıl bu zamanlara kıyasla şuan da işlerin yoğunluğu aşağı yukarı aynı ilerliyor ama bu sene biraz daha sakin. Son 10 yıldan bu yana kurbanlık satışlarında artık var bu da vatandaşın gelir seviyesinin yükselmesinden kaynaklıyor. Eskiden canlı hayvan pazarında kışın bizler iş bulamazdık ama şimdi hem yaz hem kış seri şekilde işlerimiz devam ediyor. Bunu da şehrimizin büyümesine bağlıyoruz.

ERKEK HAYVANIN KİLOGRAMI 20 TL”

Kürşat Giral

Kurbanlık piyasası şuan itibariyle sakin. Geçen seneye kıyasla arada çok fark var. Geçen sene bu zaman kurbanlıklarımızı buraya getirip hazırlıklarımıza başlıyorduk ama şuan ki sakinliği görünce de kurbanlıkları buraya getiresimiz gelmiyor. Şuan ki aşırı sakinliği hükumetin seçim olaylarına, piyasada para olmamasına, insanların maddi açıdan alım gücünün zayıflamasına bağlıyoruz. Fiyat piyasasında erkek hayvanın kilosu 20 TL, kısır keçiler 17-18 civarında gidiyor. İlerleyen günlerde fiyatlarda bir artışın olacağını zannetmiyorum. Şuan da zaten fiyatlar no0rmalinden biraz pahalı bunun nedeni de ülkede ki hayvanın azlığı, devletin yanlış politikası. Geçen yıla oranla fiyatlar biraz pahalı. Geçen sene erkek hayvanın kilosunu 18 liraya satıyorduk şimdi 20 lira oldu. Buraya kurbanlık almaya gelip boş giden vatandaşlarımız çok bunun da sebebi hayvanların pahalı olması. Devlet dışardan mal getireceğine hammaddenin fiyatını düşürsün, yemin fiyatını düşürsün o bize yeter. Biz de fiyatların düşmesini istiyoruz ama yem fiyatları pahalı bundan dolayı bizim elimizden de bir şey gelmiyor.

EMEKLİYE VERİLECEK İKRAMİYENİN SATIŞLARI OLUMLU YÖNDE ETKİLEYECEKTİR”

Alper Taşçı

Her sene olduğu gibi bu sene de bayrama son bir ay kala piyasa durgun. Bizim memleketimizde kurban alımları hep son güne bırakılıyor bu da besiciyi de satıcıyı da tedirgin duruma sokuyor. Büyükbaş hayvanlar da durum böyle değil bayrama son 15-20 gün kala satıcılar ellerindeki hayvanların hepsini bitirirler ve daha sonra küçükbaş alımları başlar. Bayrama bir hafta kala, 3 gün kala almaya başlanır. Bu yıl 12 milyon emekliye verilecek ikramiyenin satışları olumlu yönde etkileyeceğini düşünüyoruz.

Haber: Emre Akkış

Editör: Mahmut Beyaz