Kurban Bayramı bu yıl 31 Temmuz Cuma günü idrak edilecek. Yaklaşan bayram öncesi Kahramanmaraş Kasaplar Odası, Kırmızı Et Birlik, Damızlık Sığır Birliği, Veteriner Hekimler Odası ve Damızlık Koyun Keçi Yetiştiriciler Birliği Başkanları 2020 yılı kurbanlık fiyatlarını belirlemek için Kahramanmaraş Kasaplar Odası’nda bir araya geldi. 5 oda Başkanı ortak karar alarak bu yılki kurbanlık fiyatlarını Düve 24, Tosun, 25, Toklu 27 İğdiş’in fiyatını ise 26 TL olarak belirledi.

KAHRAMANMARAŞ’TA KURBANLIK SIKINTISI OLMAYACAK

Yapılan toplantı sonrası Gazetemize açıklamalarda bulunan Başkanlar şu ifadeleri kullandı; Mehmet Uyduran Kahramanmaraş Kasaplar Odası Başkanı, Öncelikle bugün hep beraber bir araya gelmemize vesile olan sivil toplum kuruluşu başkanlarımıza teşekkür ediyorum. Her yıl olduğu gibi bu meslekle alakalı kurbanlık yetiştiriciliği ve kesimiyle alakalı bir araya gelmiş bulunmaktayız. Öncelikle Kahramanmaraş’ımızda besicilerin yetiştirdikleri kurbanlık bu yıl fazlasıyla var. İlimizde kurbanlık sıkıntısı olmayacak. Kurbanlık fiyatları için çevre illerden de araştırmalar yaparak, fikir birliğiyle fiyatları belirledik. Geçen yıl rakamlar 22-23 lira arasıydı. Biliyorsunuz Türkiye’deki enflasyon oranları, yem pahalılığı vb. derken yüksek bir mevzuat oluyor ama yine biz istiyoruz ki vatandaşlarımız daha uygun daha ucuza kessin. Güzel, orta noktada bir fiyat belirledik. Yani ne vatandaşın cebini yakacak, ne üreticinin emeğini boşa çıkartacak bir fiyat ortalaması belirlemiş bulunduk. Geçen yıl küçükbaş 22-23 TL’yken bu yıl çebiş iğdiş dediğimiz 26 TL, Toklu 27 TL, büyükbaşta da erkek tosun 25 TL, dişi düve ama damızlık vasfını yitirmiş düveler de 24 TL’den onlarda genç taze olduğu için. Oda Başkanlarımızla aldığımız karar tavsiye niteliğindedir. Halkımız en güzeline layık. Burada tekrar sizin aracılığınızla başkanlarımıza ve halkımıza inşallah hayırlı bir bayram geçirmelerini diliyorum. Allah’ım inşallah nice sağlıklı sıhhatli hayırlı bayramlar vesile etsin.

BURADA YEM GİRDİLERİ DE BAYAĞI PAHALI

Vakkas Kuzu Kahramanmaraş Damızlık Koyun Keçi Birlik Başkanı, Geçen yıla göre bu seneki fiyat belirlememiz, geçen sene 22-23 TL’ydi. Bu sene arkadaşlar arasında tabi bizimki makul ve geçici bir fiyat. Tabi o vatandaşın kurban alım ve satımına bağlıdır, 26-27 TL’dir. 26 TL iğdiş, 27 TL toklu fiyatı biz belirledik kendi aramızda. Tabi burada da bazı konulara tüketicilerimiz dikkat etmeli. Gözü kör olan, bedeninde kel olan, dişi düşen, ayağında sakatlık ve aksaklık olan hayvanlarımız kurbanlığa gelmez. Dini adetlerimizde açıktır. Özürlü olan bir hayvan kurbana gelmez. Ona göre çok dikkat etmeleri gerekir. Burada yem girdileri de bayağı pahalı. Bizde kendi aramızda fazla bir fiyat farkı göstermedik. Geçen seneye göre iğdişten 3 TL, Toklu’dan da 3 TL, fazla bir rakam değil. Umarım memleketimize, insanlarımıza ve halkımıza hayırlı olur. Kesemeyenlere de Allah yardım eyler inşallah onlar da keser.

ORTALAMA FİYAT BELİRLEMEYE ÇALIŞTIK

Erdal Gök Kahramanmaraş Veteriner Hekimler Odası Başkanı, İlimizdeki hayvancılıkla ilgili sivil toplum kuruluşları olarak bir araya geldik. Bu seneki kurbanlık hayvan fiyatlarını belirleme amacıyla toplandık. Burada amacımız hem tüketiciyi, hem de üretici arasında dengeyi sağlayacak bir fiyat belirlemek. Ondan dolayı yeni fiyatların yüksek olması, ekonomik sıkıntılar göz önüne alınarak ortalama fiyat belirlemeye çalıştık inşallah hayırlı olur.

UCUZ DEYİP KAPAĞI SÖKMEYEN MAL KİMSE ALMASIN

Yunus Ceren Kahram Ucuz deyip kapağı sökmeyen mal kimse almasın anmaraş Kırmızı Et Birlik Başkanı, Burada Sayın başkanlarımıza da sizin aracılığınızla teşekkür ederiz bir araya gelindi. Şimdi normalde yem giderleri ve mevcut giderleri hesapladığımızda bir ister istemez fiyat yükselmesi oluyor. Ama ete göre, başka şeylere göre kurbanlık fiyatı normal. Normal olmasının sebebi de şu; Hayvanlarda istemeyerek 2 yaş sınırı var. Sığırda, küçükbaşta 1 yaş sınırı. Normalde üreticimiz hayvanı ister istemez 5-6 ay fazla besliyor. Bununda bir maliyeti oluyor. Maliyette halka yansıyor. Ama şu anki açıkladığımız fiyat üreticiyi de düşünerek, tüketiciyi de düşünerek cazip bir fiyat. Allah kesemeyen arkadaşlarımıza da nasip etsin. İnşallah herkes keser. Şu anda fiyatlar normal. Benim halktan isteğim şu. Bazı üreticilerimizin bilhassa kapağı sökmeyen mal satıyor. Üreticimiz buna dikkat ederse fiyat dengeli olur. Kapağı sökmeyen hayvan ucuz olur ama kurban olmaz. Ucuz deyip kapağı sökmeyen mal kimse almasın. Kapak şudur. Özellikle kapak 2 yaş adımıyla havyanın ağzındaki iki diş bir olur. Biz kazma dişi deriz, kapak deriz. Bilhassa üreticimiz buna dikkat etsin. Bazı bölgelerde iyi niyetli üreticilerimiz mağdur oluyor. Üretici yaşamayan hayvanı gelip bin TL, 2 bin TL aşağı satıyor. Ama bu yanlış bir politika, yanlış bir rekabet oluyor. Üretici mecbur kapağı sökük hayvanı alırken değerinden 1 lira 2 lira fazlaya alıyor kilodan. Neden? 2 yaş sınırı var. Bu 2 yaş olmazsa kurban olmaz. Çevre illere göre araştırdık sorduk.

BİZ TÜKETİCİDEN TARAF OLDUK

Yunus Güzel Kahramanmaraş Damızlık Sığır Birlik Başkanı, Hem üreticilerin, hem de tüketicilerden tarafa bizde bir tüketiciyiz. Bizde kurbanlık alıp kesiyoruz. Fakat piyasada etin ve maliyetlerin çok yüksek oluşu bizi bu fiyata zorladı ama yine de biz tüketiciden taraf olduk. Piyasada etin kilosu çok yüksekken kurbanlıkçı bunun çok altında etini yiyecek ve kurbanını kesecek. Çok da fiyatları yükseltmedik. Girdilere göre yine de en alttan aldık. Netice de bizde bir tüketiciyiz. Biz de kurbanlıkçıyız daha doğrusu.

Haber: Ege Özdemir

Editör: Mahmut Beyaz