Türk milli eğitimin genel ilkeleri ve temel amaçlarına uygun, bireysel bilgi beceri davranış kazandıran lider bir kurum olmayı hedefleyen Suzan ve Abdulhakim Bilgili Halk Eğitim Merkezi vatandaşların istihdamına yönelik yeni bir kurs daha açıyor. Halk Eğitim Müdürlüğü, İlçe Müftülüğü ve Tarım Müdürlüğü işbirliğinde yaklaşan kurban bayramı dolayısıyla halkın kurbanlarını hijyenik koşullarda usulüne uygun olarak kesmesi için Kurban Kesim Elemanı Kursu başvuruları başladı. Temmuz ayının yedisine tamamlanacak olan kurs başvurusuna ilginin yoğun olduğunu söyleyen Halk Eğitim Merkezi Müdürü Mehmet Bülbül, kurs hakkında gazetemize açıklamalarda bulundu. Koronavirüs tedbirlerine dikkat edilerek gerçekleşecek olan kursun 20 saatten oluşacağını ifade eden Bülbül, “Toplam 16 saatlik Teorik eğitim 4 saatlik uygulamalı eğitim verilecek” dedi.

“YEDİSİNE KADAR DEVAM EDECEK”

Suzan ve Abdulhakim Bilgili Halk Eğitim Merkezi Müdürü Mehmet Bülbül, kurs hakkında şu bilgilere yer verdi:  “2020 yılı kurban bayramı yaklaşırken Diyanet İşleri Başkanlığı ve Milli Eğitim Bakanlığımızın 2014 yılında yapmış olduğu protokol çerçevesinde Kurban Kesim Elemanı Kurs Programı Hayat Boyu Öğrenme Genel Müdürlüğümüz tarafından yayınlanmıştı. Bu program çerçevesinde kurban kesiminin hijyenik ortamlarda sağlıklı bir şekilde dini vecibelerin yerine getirilerek yapılmasını sağlamak adına bu kurs programını Suzan Abdulhakim Bilgili Halk Eğitim Merkezi Müdürlüğü olarak başlatmış bulunmaktayız. Bu anlamda başvurularımız başladı ayın yedisine kadar devam edecek, yedisinden sonra kurslarımız planlanıp 20 saatlik kurs programımız var. 20 saatlik kurs programında 12 saati iş sağlığı ve güvenliği eğitimi 4 saat kurbanın dini hayatımızdaki önemi, dinimizdeki yeri 4 saatte kurban kesiminin nasıl yapıldığı hangi aşamalardan geçildiği, etlerin düzenli parçalanmasına yönelik de 4 saatlik kursumuz olacak. Bu kurslarımızda iş sağlığı ve güvenliği uzmanlarımız görev alacak, müftülükten müftülük personelimiz görev alacak. Aynı zamanda İlçe Tarım Müdürlüğümüzden veteriner hekimlerimizde kurban kesim işleminde uygulamalı olarak kursiyerlerimize bu işlemleri gösterecek. Toplam 16 saatlik Teorik eğitim 4 saatlik uygulamalı eğitim verilecek.

“BUNUN DENETLEMESİNİ YAPACAKTIRLAR”

Tabi burada 26 Hazirana 2020 tarihli Cumhurbaşkanımızın yayınlamış olduğu kurban hizmetlerinin uygulanmasına dair tebliğde kurban kesim elemanı belgesi ve kasaplık belgesi olmayan kişilerin kurban faaliyetlerini gerçekleştirmemesi yönünde uyarıları var. Tarım Bakanlığımız, Sağlık Müdürlüğümüz Belediyenin yetkili temsilcilikleri bunun denetlemesini yapacaktırlar. Kasaplık Belgesi olanlar kesim yapabiliyor sıkıntı yok, olmayanlarda Kurban Kesim Elemanı Kurs programını bitirerekten kasaplık işlemi yapabiliyorlar.

“20 KİŞİDEN FAZLA TUTMAYACAĞIZ”

Pandemiden dolayı biliyorsunuz kurslarımız 8 Haziran itibariyle normalleşme sürecinde yeniden başladı. Ancak Halk Eğitim Merkezi Müdürlüğü olarak kurslarımızın hijyenik ortamlarda sosyal mesafeye dikkat edilerekten sayısal anlamda sınıftaki yeterliliğe dikkat edilerekten açmayı planlıyoruz ve bu yönüyle de açıyoruz. Bu kapsamda sınıflarımızı 20 kişiden fazla tutmayacağız. Bu  kurslarımız için yine uygulama anlamında da açık hava ortamında hijyenik koşullar sağlanmış bir ortamda bu işlemleri gerçekleştireceğiz.

“BU ANLAMDA DA ÇEŞİTLİ OKULLARIMIZDAN DA YARARLANACAĞIZ”

Şu an başvurular devam ediyor halkımızın bu yönde büyük bir ilgisi var. 300 kişinin üzerinde bir başvuru olacağını tahmin ediyoruz. Bu anlamda da çeşitli okullarımızdan da yararlanacağız. Aynı ortamda 300 kişinin bulunmaması için farklı farklı mekanları, okulları kullanmayı düşünüyoruz. Bununla da ilgili okul müdürü arkadaşlarımızla görüşmelerimiz devam ediyor.

“ÜÇ TANE ŞARTIMIZ VAR”

Kurslarımız ücretsiz olacak kurslarımızın başvuru şartları okuryazar olmak, 18 yaşını tamamlamış olmak ve kurs programını öngördüğü temel becerilere sahip olmak. Üç tane şartımız var bu şartlarımızı sağlayan kursiyerlerimiz kayıtlarını yaptırabilirler.

“KURSLARIMIZ DEVAM ETMEKTE”

Pandemi sürecinden itibaren Halk Eğitim Merkezimiz hem vatandaşlarımızın istihdamına yönelik hem de sosyal anlamda tekrardan uyumlarını sağlama anlamında kurslarımız devam etmekte. Geçen haftalarda Transmikser Operatörlüğü kurs kayıtlarımız başladı. Bunun yanında Kurban Bayramı’nın yaklaşmasıyla Kurban Kesim Elemanı Kursumuz açılacak ileriki günlerde maskeyle ilgili görüşmelerimiz var. Yıkanabilir maske kumaşıyla birlikte yıkanabilir maskeye yönelikte çalışma yapıyoruz.

“15 BİN ADET MASKE ÜRETİLDİ”

Maske üretimimiz cerrahi maske olarak yaklaşık 15 bin adet maske üretildi ve ücretsiz olarak kamu kurumlarına ve vatandaşlarımıza dağıtıldı. Bunun ekonomik anlamda katkı sağlamak amacıyla da biz yıkanabilir kumaşları tercih ediyoruz ve yeni dönemde de bu anlamda çalışmalarımız olacak.” Şeklinde konuştu.”

(Haber: Abdulsamet İspir)

Editör: Mahmut Beyaz