Mübarek Kurban Bayramı’na yaklaşık bir ay gibi süre kalırken, koyun ve keçi yetiştiricileri de bin bir emeklerle besleyip büyüttüğü hayvanlarını kurbanlık diye vatandaşın karşısına çıkartmaya başladı. Kurbanlık almak isteyen vatandaşlar ise hayvan pazarının yolunu tuttu. Kıran kırana pazarlıkların yaşandığı Hayvan pazarında kurbanlıklar alıcısını beklerken, bazı satıcılarda özenle besleyip büyüttükleri kurbanlıklar için araba fiyatında değer biçti. Canlı Hayvan Pazarı’nda esnaflarla yaptığımız görüşmelerde esnaf, kurbanlık fiyatlarının yemin pahalanmasından ötürü bir nebze arttığını ifade ederken, vatandaşlara pazarlık için açık kapı bıraktı.,

İşte Hayvan Pazarı’nda esnaflarla yaptığımız görüşmelerin ayrıntıları;

“HAYVAN SIKINTIMIZ YOK”
Selahattin Taşçı

Şu anda Kurban Bayramı’na hazırlık yapıyoruz. Vatandaşlarımıza en güzel kurbanlıkları vermek için çalışıyoruz. Bu kapsamda yavaş yavaş hayvanlarımızda gelmeye başladı. Hayvan sıkıntımız yok. Hatta fazlası var eksiği yok diyebilirim. İğdiş’in kilogram fiyatı 28-30 TL arasında değişiyor. Toklu da aynı. Kısır dediğimiz kısım ise 25 ila 27 TL arasında değişiyor. Fiyatlar şu anda bu şekilde. Ben fiyatların uygun olduğunu düşünüyorum. Kimse dedikodulara kulak asmasın. Hayvan çok, fiyatlar uygun.

“BİZDE VATANDAŞIMIZA UCUZ HAYVAN SATMAK İSTİYORUZ AMA…”
Durmuş Ali Maraşlı
Pazarda durumlar geçen yıla göre daha iyi. Müşterimiz direkt olarak telefon edip, ‘Bizim hayvanımızı şu kilodan ayır’ diyorlar. Bizde sattığımız hayvanları işaretliyoruz. Fiyatların artması yemin pahalanmasından dolayı kaynaklanıyor. Geçen yıl 55 TL’ye aldığımız arpanın şu anda torbası 130 TL. Bu pahalılık bizden kaynaklanmıyor. Bizde yemin pahalanmasından ötürü hayvan fiyatlarında biraz zam yapıyoruz. İnanın bizde vatandaşımızı üzmek istemiyoruz. Sonuçta ucuz olsa biz daha çok satarız. Büyükbaşa rağbet biraz daha fazla gibi. Vatandaşlar, bayrama kadar kurbanlık alışverişinin çoğunu büyükbaştan temin ediyorlar bundan dolayı bayrama 10 gün kala büyükbaş satıcıları ellerindeki kurbanlıkları satarak tüketiyorlar. Küçükbaş kurbanlığa, besleyecek yerleri olmadıkları için apartmanda, dairede oturan insanlar yöneliyor genel olarak.

“HAREKETLİLİK YAVAŞ YAVAŞ BAŞLADI”
Ramazan Uyduran

Geçen yıl 115 TL’den aldığımız yem şu anda 190 TL oldu. Yemde müthiş bir zam var. Satıcılar olarak hayvanları satmakta zorluk çekiyoruz. Yem çok pahalı. Bizde isteriz ki yem ucuzlasın. Yem ucuzlarsa hayvanda ucuz olur.  Şu anda hareketlilik yavaş yavaş başladı ama tam olarak hareketli diyemeyiz. Genel olarak işlerimiz durgunluğu bayramdan 1 hafta önce biter çünkü halkın geneli apartmanlarda oturduğu için aldıkları hayvanları koyacak yerleri olmuyor ve olabildiğince geç alıyorlar bu süre bayramdan 2 gün öncesine kadar düşebiliyor.

Haber: Emre Akkış/Abdulsamet İspir

Editör: Mahmut Beyaz