Mübarek Kurban Bayramı yaklaşırken insanlar bayramın dini vecibelerden biri olan kurban ibadetini yerine getirdikten sonra etin muhafazası ve daha uzun dayanması için buzdolaplarına yerleştiriyor. Özellikle geniş ailelerde bu dolaplar yeterli olmayınca insanlar çareyi derin dondurucu gibi soğutucuları almakta buluyor. Bizde Manşet Gazetesi ekibi olarak kentte beyaz eşya ürün satan mağazalara giderek derin dondurucu alırken neler dikkat etmeliyiz?, İnsanların derin dondurucu tercih türleri?, Stoklar ne aşamada?, Fiyatları nedir? Sorularını sorduk.

“HER ÇİFT ARTILI DAHA TASARRUFLU DEĞİLDİR”

Beko mağazası sorumlu satış müdürü Ferhat Şeker, Derin dondurucu alırken müşterilerin uzun süre kullanacak ise tasarruflu almalarına dikkat etmeleri gerektiğinin altını çizerek, “Çift artılı olup, her çift artılı daha tasarruflu değildir bazılarının kilovatı daha yüksektir, bazılarının ki daha düşüktür. Şu an Beko hem Türk yapımı olarak da hem de bu elektrik tasarrufuna çok dikkat ettiği için hem çift artılı olarak üretiliyor ürünleri hem de daha az yakıt olarak şu an ön planda” dedi.

“TALEP ÇOK FAZLA”

Pandemiden dolayı da ürün stoğunun azaldığını söyleyen Şeker, “Önceden 100 parça gelirken şu an yarı yarıya düştü pandemiden dolayı şu anki ürün satışlarımızda da artış var ama ürün temininde sıkıntı yaşıyoruz. Ürünler hakkında da kampanyamız devam ediyor. Şu an ürün temin edemiyoruz, şu an ediyoruz ama önceden 20-30 temin ederken şimdi yarı yarıya düştü bu teminler. Talep çok fazla o yüzden şu anki siparişte bekleyen müşterim sadece bir rahat 10 tane var diğerlerini söylemiyorum bile. Şu an talep artışı olarak satışta güzel kampanya da güzel o yüzden müşterilerimiz bu şekilde talep ediyor.”

“GENELDE DERİN DONDURUCUYU TERCİH EDİYOR İNSANLAR”

Kurban Bayramı’nın yaklaşması ve yaz dönemi girmesiyle satışların arttığına değinen Beko mağazası satış danışmanı Azize Çam, “Derin dondurucular çok fazla satılıyor şu an hatta stok sıkıntısı yaşıyoruz” dedi. Derin dondurucu çeşitlerinden bahseden Çam, “Derin dondurucu olarak 2 çeşit dolap var. Biri No Frost diğeri derin dondurucu özellikli olan var ama bunlar 4 çekmece 6 çekmece 7 çekmece olarak değişiyor. Birde Multi mode var. Genelde derin dondurucuyu tercih ediyor insanlar” diye konuştu.

“ELEKTİRİKTEN AZ YAKMAK İSTİYORLARSA...”

İhtiyaca göre alım olduğunu belirten Çam, “Dolabı küçük olanlar daha büyük buzluk istiyor. İnsanlar çekmecesi daha fazla olan dolabı istiyorlar. İhtiyaca göre insanların tercihleri değişiyor. No Frostlar genelde çift artı oluyor derin dondurucular tek artı oluyor. Elektrikten az yakmak istiyorlarsa No Frostu tercih etmeleri lazım. Zaten aradaki fiyat farkını da elektrik tasarrufuyla kapatırlar. Derin dondurucu üç çekmeceden başlıyor, üç çekmecenin fiyatı normalde bin 100 lira şu anda kampanyası var bin 050 liraya geliyor. Dört bölme var yine onun da fiyat 400 lira. Altı bölmelide 200 litre hacmi var o da bin 750 lira. 7 bölmeli var 2 bin 150 liradan 2 bin 020 liraya geliyor kampanyası var. 7 Bölmede renk farkı olan var gri olan var, onun fiyatı 2 bin 270 lira. No Frostlar var derin dondurucuların dışında No Frosta da yedi bölmeli var. Bir de bunların joker özelliği var. İsterseniz soğutucu olarak istersiniz dondurucu olarak kullanabiliyorsunuz. Diyelim çok fazla donduracak ürününüz yok fonksiyon değiştirip normal dolap gibi kullanabiliyorsunuz. 7 bölmelilerin fiyatı 2 bin 800 lira.

“BİRDE MULTİ MODE VAR”

Azize Çam konuşmasının devamında, “Bu multi modda da üst taraflar 4 bölge soğutucu alt bölge de dondurucu olarak kullanabiliyorsunuz. İsterseniz ful dondurucu olarak da kullanabiliyorsunuz. Onun da fiyatı 3 bin 570 liradan indirimle 3 bin 430 liraya geliyor. Birde bizde sandık tipleri var, sandık tipinde 103 litre var. Onunda fiyatı bin 150 lira. 103 litrenin gri olanı var gümüş rengi o da bin 250 lira. 315 litre var bize onunda fiyatı 2 bin 200 lira. 3 bin 400 kodlu olan var joker dolap diye geçiyor. Bu da 400 litre bunun da fiyatı 2 bin 600 lira. Bu 315 litre ve 400 litrede joker özellikli olarak geçiyor az önce bahsettiğim gibi isterseniz soğutucu isterseniz dondurucu olarak kullanabiliyorsunuz. Herkesin bayramını şimdiden kutluyorum” dedi.

“ÇEKMECELİLER ŞU AN DAHA POPÜLER”

Bir diğer beyaz eşya mağazası satış sorumlusu Murat Kayan ise şu ifadelere yer verdi: “Derin dondurucu alırken insanların tercihine göre değişiyor. 2 model üretim var derin dondurucularda biri sandık tipi dediğimiz yukardan açılmalı bir de çekmeceli dediğimiz üst üste çekmeceye olan dolap ama son günlerde ya da son yıllarda diyelim çekmeceli dolap daha çok tercih ediliyor. Hem koyma avantajı açısından hem ürünleri yerleştirilmesi açısından daha avantaj sağlıyor. Çünkü sandık tarzı derin dondurucuda ürünler üst üste koyulduğu zaman bir birlerine geçebiliyor veya dağılabiliyor. Bu yüzden çekmeceliler şu an daha popüler daha çok tercih edilen ürünler oluyor.

“FİRMALAR ÜRETİMİ YAVAŞLATTIKLARI İÇİN ÜRÜN YETİŞTİREMİYORLAR”

Şu an inanılmaz bir yoğunluk yaşıyoruz. Stoklar tükeniyor tekrar genel merkezimizden tırlarla geliyor inanılmaz bir yoğunluk var. Vatandaşların çok kısa sürede derin dondurucularını almaları gerekiyor. Son günlere bırakmamaları gerekiyor. Çünkü pandemiden dolayı fabrikalar üretimi azalttı şu anda bütün firmalar yarı zamanlı çalışıyor ürün çıkartamıyorlar. Firmalar üretimi yavaşlattıkları için ürün yetiştiremiyorlar. Bütün markalar için geçerli bu ama Hilal mağazasının 20 mağazası olduğu için Türkiye stoklu çalıştığı için bunu avantaj olarak kullanıyoruz. Stoklarda ürünlerimiz var ama vatandaşlarımız çok hızlı bir şekilde acele edip almaları gerekiyor. Firmalar kendi bayilerine bile ürün yetiştirmekte zorlanıyor. Şu an üretim normale dönmedi hala yarı zamanlı çalışıyorlar. Ürün yetiştiremiyorlar şu an için Türkiye’de hiçbir şekilde beyaz eşya yetişmiyor.”

“FİYATLAR BİZDE AVANTAJLI”

Stoklarımızda yoğunluk olduğu için fiyatlar bizde avantajlı uygun ama genel anlamda yüksek çünkü arz talep meselesinde ürün gelmediği için bu da fiyatlara yansıyor. Artık mağazalar çok fazla indirim yapmıyor. Çünkü ellerinde sınırlı stok olduğu için mevcut yüksek fiyattan satış yapmaya çalışıyorlar tamamen pandemiden dolayı bu ama biz mağazalarımızda fiyatlarımız uygun. İleriki günlerde fiyatlar artacağını düşünüyorum. Beyaz eşyada yaz sezonu girdiği zaman fiyatlar mutlaka artacaktır. Devletimizin 6 ay ödemesiz 60 ay vadeli banka kredisi çeyiz paketleri var, bu vatandaşlarımızı rahatlattı. Bu da bize hizmet ederken tabi çeyiz paketini daha rahat vermeye başladık bunun avantajını yaşıyor halkımız.” 

Editör: Mahmut Beyaz