Kahramanmaraş Kasaplar Odası Başkanı Abdulkadir Arifoğlu, yaklaşan kurban bayramı öncesi kurbanlık alırken birçok hususa dikkat edilmesi gerektiğini söyledi. İlk olarak kurbanı alırken sağlıklı olmasına dikkat edilmesi gerektiğine vurgu yaparak şunları kaydetti: “Bakıldığı zaman iyi bir hayvan kendini gösterir. Arızalı yerlerine bakmak gerekir. Mesela kulağının kesikliğine, kulağının kesikliğine, boynuzun ise ne kadar kör olduğuna dikkat edilir. Bakıldığında hijyenik tarafı kendini gösterir. Her halükarda canlı ve semiz hayvanlar kurban için İslam’ı yönden de kişiler arası tercih edilenler arasında yer alır. Birinci derece deki kurbanlıklar bunlardır. İnsanlarımız bunları alırken mutlaka dikkat edecekler. Ağzında dişleri yeterlimi bunu bakılması gerekilir. Büyük kurbanların iki yaş yaşaması gerekir. Sıradan bir kurbancı bunları bilemez. Kurban alırken mutlaka bir bilene danışması, sorması ve bir bilenle alması kendiler açısından daha sağlıklı olacağı kanaatindeyim.”

KASABIN BİLİNÇLİSİ İYİDİR”

Kurbanları acemi kasaplara kestirilmemesi hususuna değinen Arifoğlu, “Büyükbaşlarda ve küçükbaşlarda milyarlarca para verecek vatandaşlarımız ama kesme olayında bazen acemi kasaplara kestirmemelidirler. Ben kasabım diye sahaya inenler var, her halükarda ister istemez güzelim eti çirkinleştirirler. Hijyen ve sağlıklı yerde kesimi çok ama çok önemlidir. Kurbanı keserken çevreyi mutlaka rahatsız edilmemesi gerekir. Eti daha sağlıklı ve daha hijyenik ortamda çıkarması için kasabın bilinçlisi iyidir. Ama bizim insanlarımız acele olsun da nasıl olursa olsun bir anlayış içerisinde olduklarını görmekteyim. Burada güzelim etleri pisleştirilmiş daha çirkin görüntülere sokmamak için kurban kesilirken mutlaka acele edilmemesi gerekir” ifadelerini kullandı.

KURBANI MÜSLÜMAN BİR KASABIN KESMESİ GEREKİYOR”

Kurbanı kesecek olan kişinin hayvanı incitmeden, eziyet vermeden kesmesi gerektiğini söyleyen Arifoğlu, kurbanlığın sol tarafı üzerine kıbleye karşı yatırılması gerektiğini belirtti. Arifoğlu, “Kurbanlar bilindiği gibi Müslüman bir kasabın kesmesi gerekiyor. Kurban kesecek kişi, kurbanlık hayvanı incitmeden eziyet vermeden sol tarafı üzerine kıbleye karşı yatırır. Ayaklarından üçü bağlanır. Üste kalan sağ arka ayağı bağlanmaz. Büyük baş hayvanlarda güçlük halinde hepsi bağlanır. Bir hayvanın meşru bir şekilde kesilmiş olması için, nefes borusu ve yemek içmek borusu ile boynunun iki yanında bulunan ve şah damarı denilen iki kan damarını kesmek sureti ile boğazlanması lazımdır. Bu dört damarı kesmek sünnettir. Bunlardan hangisi olursa olsun üçünün kesilmesi gerekir” dedi.

BU İŞİ BİLEN BİRİSİNİN YAPMASI GEREK”

Kurbanlığı kestikten sonra derisini yüzerken önce hayvanın şişirilmesi gerektiğine değinen Arifoğlu, “Bu işi bilen birisinin yapması gerek. Hayvanın mundar edilmesi diye bir şey yok ama keserken acı çektiriyorlar bu doğru değil. Normalde hayvanın boğazına bıçağı vurduğun da gırtlak borusu kesildiği zaman hayvan mundar olmaz. Kurbanlığı keserken bir bıçakta kesmeye çalışacaksın. Derisini yüzerken önce hayvanı şişirmek lazım. İyice şiştikten sonra rahatça yüzülür. Kurbanlık kesimde kesilecek yer olduktan sonra herkes kendi evinde kesebilir. Vatandaşları uyarmak istiyorum. Kurbanlık kesme konusunda eğer bu işi biliyorlarsa kessinler eğer bilmiyorlarsa kesmesinler çünkü hayvana da yazık olur. Kurbanlığı kestikten sonra önce karın kısmı çıkarılır. Daha sonra bağırsak çıkartılır ve en sonunda ciğeri çıkartırsın bu şekilde olur. Etin yıkanmasını doğru bulmuyorum. Etin en lezzetli yeri pirzola dediğimiz bel kısmındadır. Kurbanlar güzelce kesildiği zaman nasıl muhafaza edilmesi gerektiği de çok önemlidir. Bazı insanlarımız var ki dolaba koyuyor bu zaten soğuk der 3 gün sonra gelirsin o et yenilmeyecek şekli alır. En önemlilerden bir tanesi de budur” şeklinde konuştu.

18 AĞUSTOS TARİHİ İTİBARİYLE SEVKİYATLAR GÜNDEME GELECEK”

Kurban fiyatlarının 18 Ağustos’tan sonra piyasanın durumuna göre kesinleşeceğini kaydeden Arioğlu, “Dişi hayvanların kesimi yasaklandı diye bir şey yok. Bu sadece düveler için geçerli yani inek türleri için. Onların üretimi açısından bundan önceki tarım ve köy işleri bakanımızın almış olduğu bir karardı. Şimdi ki tarım ve köy işleri bakanımızdan ise bununla alakalı bir duyum almadık. Üreticilerin bir kısmı da bunu gündeme getirecekler her halükarda gündeme gelmedi. Üretim yapamayacak olanların kesilmesine, üretim yapacakların o yasak kapsamına girilmesi için bir görüş alışveriş yapacaklar. Bu kurban meseleleri 18 ağustos tarihi itibariyle sevkiyatları gündeme gelecek. Şuan daha kurbanlık piyasası kurulmadı. Kurbanlıkla ilgili herhangi bir alışveriş yok. Zaten serbest piyasa da kimsenin bir fiyat verme gibi bir yetkili göremedim. Ki olmaması da gerekir. Çünkü serbest piyasa da arz talep meselesi vardır. Diyelim ki 50 tane mal var ihtiyaç ise 60 tane fiyat yükselir. Diyelim ki 60 tane ihtiyaç 100 tane ise mal var fiyat düşer. Bu arz talep meselesine girer. İnşallah temennimiz şu ki ihtiyacın fazlasında hayvan sayısında bir bereket, artış olsun. İlimiz de, ülkemizde gönlünden kurban kesmek geçenlerin Allah gönlüne göre versin. Herkeste kurbanını kessin. Çocukları ile huzur içerisinde bir kurban bayramı geçirsin, temennimiz odur” dedi.

Haber: Meliha Şeyda Akçakale

Editör: Mahmut Beyaz