Diyanet İşleri Bakanlığı bünyesinde hizmet veren Kahramanmaraş’taki tüm camiler ve Kur’an Kursları’nda yaz Kur’an Kursları yaklaşık üç hafta önce başlamıştı. Kurslarla birlikte camilerde çocuk sesleri yükselirken, camiler, yüz binlerce çocuk ve gencin dini eğitim gördüğü en önemli merkezlerden biri oluyor. Camilerde miniklere sadece dini eğitim verilmezken, her yönden gelişmeleri amacıyla sosyal aktiviteler de düzenleniyor. Bu eğitimlerden en önemlisi ise Emniyet Genel Müdürlüğü ile Diyanet İşleri Başkanlığı arasında imzalanan protokol çerçevesinde gerçekleştiriliyor. Emniyet Genel Müdürlüğü ve Diyanet İşleri Başkanlığı iş birliğinde "Karayolu Trafik Güvenliği Stratejisi ve Eylem Planı" kapsamındaki ‘Çocuklar İçin Trafik Eğitimi (Trafik Dedektifleri) Projesi’ ile ülke genelinde çocuk ve gençlerde trafik güvenliği alanında farkındalık ve bilinç oluşturmaya yönelik çalışmalar yürütülüyor.

450 ÖĞRENCİ TRAFİK DEDEKTİFİ OLDU

Proje kapsamında Kahramanmaraş Emniyet Müdürlüğü Trafik Şube Müdürlüğü’nde görevli polis ekipleri ise kentteki yaz Kur’an kurslarını tek tek gezerek miniklere trafik eğitimi veriyor. Trafik Şube Müdürlüğü’nde görevli polis memuru Ganim Güneş ve Mehmet Ayva, Abdülhamit Han Camii’nde eğitim gören 450 öğrenciye trafik işaret ve levhaları, emniyet kemeri, yaya geçidi, üst ve alt geçit kullanımı, güvenli bisiklet kullanımı, yaya güvenliği, araçta güvenli yolculuk ve karşıdan karşıya geçme başlıkları altında eğitim verdi. Eğitim sonunda öğrencilere ‘trafik dedektifi’ kimlik kartı verildi. ‘Trafik Dedektifi’ unvanı alan öğrencilerin, trafik güvenliği konusunda bilinçli hareket etmeleri ve kurallara uymayan yakınlarını uyarmaları gerektiği vurgulandı.

ÇOCUKLARIMIZ CAMİLERİ SEVİYORLAR”

Yaz Kur’an kurslarının devam ettiğini belirten Abdülhamit Han Camii İmam Hatibi Ali Sarıkaya, camilerin çocuklarla çiçek açtığını ifade ederek, “Yaz Kur’an kurslarımız her yıl olduğu gibi bu yıl da büyük bir heyecanla başladı ve devam ediyor. 3 hafta olmasına rağmen kayıtlar alıyoruz. Sınıflarımız dolu. Bütün aileler yaz kurslarındaki çocuklarının camii edep ve adaplarından bir nebze de olsa faydalanması için camiye gönderiyorlar. Bizler de çocuklarımızı merakla ve heyecanla bekliyoruz. Burada bir kelime, harf öğretmek için gerçekten çırpınıyoruz. Onlar bizim geleceğimiz ve topluma faydalı olmaları için uğraşıyoruz. Toplumda iyi insanların faydası olur, kötülerin kimseye bir faydası olmaz. Biz gelen bütün çocuklar için burada mesai lafımı gözetmeden caminin atmosferini, maneviyatını, sevgi ve muhabbetini kazandırıyoruz. Yaz kurslarına gelen çocuklarımız ayrıca teravihlere, cuma namazlarına gönül rahatlığı ile geliyorlar ve camiyi seviyorlar. Şu anda camilerimiz çocuklarla dolup taşıyor. Çocukların sesleri ve cıvıltılarıyla biz de çok huzurlu ve mutlu oluyoruz, gelecek nesillerimiz adına seviniyoruz” dedi.

ÇOCUKLAR KURALLARI DAHA İYİ ÖĞRENDİ”

Trafik Polisleri tarafından minik öğrencilere trafik kurallarının anlatılmasının önemli olduğunu belirten Sarıkaya, “Küçük yaşlarda çocuklarımızın trafik eğitimi almaları, toplumumuz açısından sosyal yaşam alanlarındaki yaşanılır bir hayat ve yaşanılır bir trafik açısından çok önemlidir. Trafiğe çıktığımızın zaman biz çocuklarımızı nasıl gözetiyorsak, aracın içinde arka koltuğa oturtup güvenliği için çalışıyorsak, yayaların da aynı şekilde güvenliği için dikkat etmemiz gerekiyor. Aynı zamanda Kahramanmaraş halkına benim buradan söylemek istediğim bir şey var. Araçtayken yayaların hakkına, yaya iken de araçtakilerin hakkına çok riayet etmiyoruz. Çocuklarımız gerçekten tertemiz ve pırıl pırıl bu zihinlerle bütün kuralları öğreniyorlar. Zaman zaman benim çocuklarım da, ‘yeşil ışık yandı, kırmızı ışık yandı, burada geçilmez, burada durulur’ diyorlar. Emniyet müdürlüğümüzün vermiş olduğu bu eğitimlerin çocuklar üzerindeki etkisini görmemiz mümkün oluyor böylelikle. Ben başta Emniyet Müdürümüz Doğan İnci ve emniyet teşkilatı olmak üzere hocalarımıza, velilere ve çocuklara çok teşekkür ediyorum” ifadelerini kullandı.

Trafik Polisi amcalarından trafikte uyulması gereken kuralları öğrenen minik öğrenciler ise şu şekilde konuştu;

DEDEKTİF KARTLARI ALDIK”

Yiğit İpek

Bugün çok mutluyum, Kur’an kursunda trafikle ilgili önemli kuralları öğrendim. Trafik polisi ağabeylerimizden trafik kurallarını öğrenmek daha güzel oldu. Dedektif kartları aldık. Örneğin anne ve babamız araçta kemer takmadığında onları uyaracağız, onlara 10 TL para cezası keseceğiz.

KARTIMI GÖSTERİP 10 TL PARA CEZASI YAZACAĞIM”

Furkan Taha Kanadıkırık

Mesela polis ağabeylerimizden trafik denetim kartı aldık. Bu kartları aldıktan sonra arabada arka koltuğa oturup emniyet kemerimi takacağım, babamı ya da annemi sürekli izleyeceğim. Başka bir şeyle uğraşmayacağım, camdan çıkmayacağım. Babam yanlış yaptığında trafik denetim kartımı gösterip ona 10 TL ceza yazacağım.

TRAFİK KURALLARINI AİLEME ANLATACAĞIM”

Hacı Alıcı

Polis ağabeylerimiz Kur’an kursuna geldiler, bizlere eğitim verdiler, sonrasında da dedektif kartı verdiler. Bende artık bu kartla bir polis gibi davranacağım, trafik kurallarına uymayanları uyaracağım. Öncelikle ailemden başlayacağım, kuralları onlara anlatacağım.

TRAFİK KURALLARINA UYMAYANLARI UYARACAĞIM”

Rümeysa Darıcı

Trafikte uyulması gereken kuralları öğrendim, artık sokaklarda ve caddelerde daha dikkatli olacağım. Polis amcalarımızın sorduğu soruları yanıtladım. Bundan sonra karşıdan karşıya geçerken alt ya da üst geçitleri kullanmaya çalışacağım, eğer geçit yoksa yaya geçidinden dikkatli bir şekilde geçeceğim. Araçta iken emniyet kemerimi takacağım, sürekli arkada oturacağım, ayağa kalkmayacağım ve şoförün dikkatini dağıtmayacağım. Anne ve babam trafik kurallarına uymadığı zaman onları uyaracağım, polislerin verdiği kartları da göstererek onlara trafik cezası keseceğim.

BİLMEDİĞİM KURALLARI ÖĞRENDİM”

Yunus Emre Göktürk

Polis amcalarımdan yolda yaya geçitlerinden üst geçitleri, alt geçitleri kullanarak yürümeyi öğrendim. Bilmediğim trafik kurallarını öğrendim ve bir de trafik polisi amcalarıma çok teşekkür ediyorum. Bize hem kartları verdiler hem de çok önemli bilgiler öğrettiler.

Çocuklarda trafik güvenliği bilincini ve farkındalığını artırmak amacıyla eğitimlerin devam edeceği bildirildi.

Eğitim sonrasında başta şehit polis memurları olmak üzere tüm şehitler için Kur’an-ı Kerim okundu.

(Haber: Ahmet Güneçıkan)

Editör: Mahmut Beyaz