Karayolları Trafik Kanunu'nun 74'üncü maddesinde yapılan değişiklikle, trafikteki can kayıplarının yaklaşık yüzde 23'ünü oluşturan yayalara yönelik önemli adım atılmıştı. Yapılan düzenleme ile araç sürücüleri, trafik polisi veya trafik ışığı bulunmayan ancak trafik işareti veya levhalarıyla belirlenmiş kavşak giriş ve çıkışlarına, yaya veya okul geçitlerine yaklaşırken yavaşlamaları, buralardan geçen veya geçmek üzere bulunan yaya varsa ilk geçiş hakkını vermesi kararına uymak zorunda bırakılmıştı.

İçişleri Bakanlığınca "Öncelik Hayatın, Öncelik Yayanın" sloganıyla 2019 yılı "Yaya Öncelikli Trafik" yılı ilan edilmesi kapsamında hem Türkiye genelinde hem de Kahramanmaraş’ta ‘Öncelik Hayatın, Öncelik Yayanın’ sloganıyla tanıtım yapılmıştı. Yapılan tanıtım ve farkındalık yaratıcı faaliyetlerinin ardından denetimlerde sıklık göstermeye başladı. Bu kapsamda tüm Türkiye’de eş zamanlı yaya önceliği denetimi gerçekleştirildi. Kahramanmaraş’ta Müftülük Meydanı’nda yapılan denetimlerde polis ekipleri, yayalara yol veren sürücülere teşekkür ederken, kural ihlali yapanlara idari para cezası uyguladı.

DENETİMLERİMİZ DEVAM EDECEK”
Denetimle ilgili bilgilendirmelerde bulunan Trafik Tescil ve Denetleme Şube Müdürlüğü, ekipler amiri Komiser Yardımcısı Ferdi Özpolat, “Bilindiği üzere 2019 yılı ülkemizde yaya öncelikli trafik yılı ilan edildi. Bu konuda da denetimlerimiz sıklaşmakta. Bizde tabii yayalara ve sürücülere bilgilendirme faaliyetlerinde bulunuyoruz. Büyükşehir Belediye Başkanlığı ilimizde bulunan kontrolsüz yaya geçitlerinde yer işaretlerini, levhaları yeniledi. Bunun akabinde tüm yaya geçitlerinde yeni ikonlar gerçekleştirildi. İlimizdeki birçok yaya geçidinde öncelik yayanın ikonları mevcut. Bugün ise ülke genelinde ışıklı yaya geçitlerinde ve kavşaklarda kontrolsüz, ışıksız yaya geçitlerinde denetimimiz mevcut. Öğleden önce ışıklı kavşaklarda ve yaya geçitlerinde yayaların ışıklara uyması yönünde denetimimiz oldu. Yayalar için kırmızı yandığı halde ışığa riayet etmeyen yayalara Karayolları Trafik Kanununun 68’inci maddesi gereği 108 TL ceza-i işlem uygulandı. Bu konuda ki denetimlerde yine önümüzdeki hafta devam edecek” şeklinde konuştu.

KURALA UYMAYANLARA CEZA UYGULANDI
Kurala uymayan sürücülere 488 TL idari para cezasının uygulandığını belirten Özpolat, “Öğleden sonraki uygulamalarımız ise levhaların bulunmadığı ancak yer işaretleriyle belirtilmiş olan kontrolsüz yaya geçitlerinde yayaların ilk geçiş hakkı olduğunda bu yaya geçitlerinden geçmekte olan veya geçmek üzere olan yayalara yol vermeyen sürücüler üzerine bir sivil memurumuz yaya geçidinde ihlali gerçekleştiren sürücüleri yaklaşık 200 metre ilerideki çevirme ekibine bildiriyor, bu sürücülere de yine Karayolları Trafik Kanunun 74’üncü maddesi kapsamında 488 TL idari para cezası tutanağı düzenleniyor” ifadelerini kullandı.

YAYALARA ÖNCELİK KONUSUNDA CİDDİ BİR FARKINDALIK OLUŞTU”
Kahramanmaraş’ta yayalara öncelik verme konusunda ciddi bir farkındalığın oluştuğunu anlatan Özpolat, son olarak sözlerine şunları ekledi: “Bu bahsettiğimiz denetimler önümüzdeki günlerde de devam edecektir. Bu nedenle yaya geçitlerinde bilhassa yayaların karıştığı kazaların azaltılmasına yönelik olarak sürücülerden beklediğimiz kontrolsüz yaya geçitlerine yaklaştıklarında mutlaka hızlarını azaltmaları, yaya geçidinden geçen veya geçmekte olan yayalar varsa ilk geçiş hakkını yayalara vermelerini istiyoruz. Genel gözlemleme de Kahramanmaraş’ta yayalara öncelik konusunda ciddi bir farkındalık oluştu. Sürücüler artık bu konuda bilinçlendi. Bu yol üzerine çizilen ikonlarında yaya geçitlerinin görünürlüğünü arttırdığından dolayı bunun da bir faydası oldu.”

Haber: Emre Akkış

Editör: Mahmut Beyaz