Dünyadaki örneklerinden çok farklı olan Maraş Dondurması, aroması, tadı ve lezzetiyle damaklarda mistik bir tat bırakırken, soğuk olmasına rağmen yaz aylarında olduğu gibi kış aylarında da önemli derecede tüketiliyor. Ahir Dağı’nın yüksek yamaçlarında Kahramanmaraş coğrafyasına özgü kekik, keven, sümbül ve çiğdem gibi çiçeklerle beslenen keçilerin eşsiz kıvam ve aromaya sahip sütleri ve Ahir Dağı’nın topraklarından baharla beraber yeşeren yabani orkide çiçeklerinin yumru köklerinden elde edilen salep ile birlikte dondurma ustalarının elinde mucizevi bir tat alan Maraş Dondurması en çok külahta yeniliyor. Külahların ise Mersin’de üretilmesi ve Maraş Dondurması’nın üzerinde en çok Mersin’in reklamının yapılması da birçok vatandaşın eleştirisine sebep oluyor. Bizde gazetemize gelen yoğun talepler üzerine konuyu araştırdık ve külahların Mersin’de üretilmesinden dolayı üzerinde Mersin ve külah firmasının adı olan Yiğit yazılarının yazdığını öğrendik.

KÜLAH İLK KEZ AMERİKA’DA TESCİL EDİLDİ!

Dondurma külahı ilk kez Amerika’da, New Jersey’de bir italyan göçmeni olan Italo Marchiony tarafından yapılır ve 13 Aralık 1903’te Marchiony adına tescil edilir. Ancak bu buluş önceleri pek rağbet görmez. Dondurma külahı ertesi yıl, Amerika’da düzenlenen St. Louis Dünya Fuarı’nda görülür. Dondurma satıcısı Charles Menches, kağıt tabakları bittiğinde tezgahındaki dondurmaları nasıl satacağını düşünürken yanındaki tezgahta gözleme satan Suriyeli Ernest Hamwi’den gözleme alarak içine dondurma koyup satmayı dener. Böylece o yıl fuarın gözdesi haline gelen dondurma külahı ya da kornet gündelik hayatımıza girer.

KÜLAHLARDA MERSİN VE YİĞİT YAZIYOR!

Türkiye’de ise sadece Mersin’de üretilen dondurma külahlarının Mine 2, Mine 3, Lale 4, Lale 5, Küçük Kornet ve Süper Kornet olarak birçok çeşidi bulunuyor. Bu külahların Mine 2, Mine 3 ve Lale 4 çeşitlerinin üzerinde külah firmasının adı Yiğit ile Mersin yazıyor. Dondurma külahının Lale 5 çeşidinde ise hiçbir yazı yazmıyor. Dondurma satan firmalar ise genellikle Lale 4 çeşitini günlük satışlarda kullanıyor. Üzerinde firma yada Mersin yazısı olmayan Lale 5 çeşiti ise çok az firma tarafından içerdeki özel satışlarda tüketiliyor.

KÜLAH ÜRETMEK DONDURMA ÜRETMEKTEN ZOR MU?”

Dondurma memleketinde yaşadıklarını ancak dondurma külahlarının Mersin’den geldiğini belirten vatandaşlar eleştirilerde bulunarak, “Maraş Dondurmasının üzerinde Mersin yazısını görmüştüm benim çok dikkatimi çekmişti. Dondurmanın başkenti Kahramanmaraş’ta dondurma satan firmalar bir külah üretmeyi düşünemediler mi? Külah üretmek dondurmadan zor mu? Bu memleketin insanı olarak en büyük değerimiz olan dondurmamızda bile dışa bağlı olduğumuzu görmek bizleri çok üzüyor. Bu kadar basit bir olayda bile kendi reklamımızı yapamamış olmak gerçekten üzücü bir durum. Bir Kahramanmaraşlı olarak benim değerim olan dondurmada Kahramanmaraş yazısını görmek daha güzel olurdu. Keşke dondurma üreticilerimiz imalathanelerinin bir tarafında da külah üretebiliyor olsa. Ya da en azından bu Mersin’den alınan alınan firmaya biz Kahramanmaraş’ız dondurma da bizim markamız bize gelen külahlarda Mersin yazısı olmasın deseler aslında güzel olurdu” şeklinde tepki gösterdi.

(Haber: Ahmet GÜNEÇIKAN)

Editör: Mahmut Beyaz