Trump yönetiminin İsrail elçiliğini Kudüs’e taşıyacağı iddiası Filistinlileri ayağa kaldırdı. Filistin yönetimi “Bu girişim bölgeyi istikrarsızlık çemberinin içine iter” çıkışında bulundu

ABD Başkanı Donald Trump'ın, 6 aylık askıya alma süresi gelecek hafta sona erecek 1995 tarihli Amerikan Büyükelçiliğinin Kudüs'e Taşınmasına İlişkin Yasa'yı daha fazla bekletmeyip Kudüs'ü İsrail'in başkenti olarak tanıyacağı ve Amerikan Büyükelçiliğinin ise Kudüs'e taşınmasına karar vereceğine dair ortaya çıkan iddiaların yankıları sürüyor. ABD

BEYAZ SARAY: HENÜZ ERKEN

ABD Kongresi, 1995'de Kudüs'ü İsrail'in başkenti olarak tanıyan bir yasayı kabul etmiş ancak o tarihten bu yana görev yapan başkanların tamamı ülke çıkarlarını gerekçe göstererek büyükelçiliği Tel Aviv'de tutmuş, kentin statüsüyle ilgili yürütülen müzakerelere destek vermişti. 1995'ten bu yana ABD başkanları, söz konusu yasadaki ilgili maddeyi kullanarak her 6 ayda bir elçilikle ilgili kararı öteliyordu. Başkanlık kampanyası sırasında ABD elçiliğini Kudüs'e taşıma sözü veren Trump da görevi devraldıktan sonra yasanın ilgili maddelerini askıya alma yetkisini kullanmıştı. Trump haziran ayında da ikinci kez elçiliğin taşınmasıyla ilgili yasanın yürürlüğe girmesini ertelemişti. Beyaz Saray Sözcüsü Sarah Huckabee Sanders da geçen çarşamba günü bu yönde bir adım için "erken" yorumunu yapmıştı.

1967'DE İŞGAL EDİLDİ

Devletler topluluğu Kudüs'ü İsrail başkenti olarak tanımıyor. Filistinliler 1967 yılında İsrail tarafından işgal ve daha sonra da ilhak edilen Kudüs'ün doğu kesimini, kurulacak. Filistin devletinin başkenti yapmayı planlarken, İsrail bütün Kudüs üzerinde hak iddia ediyor.

ONUN ORDUSUNDA OLMAK İSTERDİM

Türkiye Büyük Millet Meclisindeki (TBMM) oturumda söz alan AK Parti Kahramanmaraş Milletvekili Mehmet Uğur Dilipak şunları söyledi: “Kudüs Haçlılar tarafından 1099 yılında işgal edilince Büyük Komutan Selahaddin Eyyubi; ‘Ey Allah’ım Mübarek Kudus’ü haçlı işgalinden kurtarıp şu güzel mimberi de Mescid-i Aksada’ki yerine koymadan gülmek bana haram olsun’ diye yemin etmiştir. Tam 33 yıl boyunca yüzü hiç gülmemiştir. Selahaddin Eyyubi bir Kürt komutandı. O zaman yaşasaydım onun ordusunda olmaktan onur duyardım. Bugün ABD’nin Büyükelçiğini Kudüs’e taşıma düşüncesi; bu mübarek toprakların İsrail’in Başkenti olarak tanımaya kararı almaya yönündeki haberleri şiddetle telil ediyoruz. Kudüs Müslümanların kırmızı çizgisidir. Kahramanmaraşlı şairimiz Nuri Pakdil’in dediği gibi; ‘Kudüssüz ve İstanbul’suz aşk yoktur”

Haber: Mustafa Kılınç

Editör: Mahmut Beyaz