Yetiştirdiği ve yetiştirdikten sonra dünyaya mâl ettiği onlarca yazar, şair ve ozanla şiir ile edebiyatta öncü şehir rolü üstlenen, gerçekleştirdiği dev kültür organizasyonlarıyla da bu unvanı taçlandıran Kahramanmaraş, Büyükşehir Belediyesi’nin girişimleri sonucu 

Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü’nün (UNESCO) ‘Edebiyat Şehri’ listesine girmeye hazırlanıyor. 

Konuyla ilgili gazetemize özel açıklamalarda bulunan İl Kültür ve Turizm Müdürü Seydihan Küçükdağlı, “Büyükşehir Belediyemiz UNESCO’da Kahramanmaraş’ın edebiyat şehri ilan edilmesine yönelik bir çalışması var. Kahramanmaraş’a genelde Duplin örneği veriliyor ama ben Kahramanmaraş’ın şairleriyle, yazarlarıyla ve ozanlarıyla kesinlikle üst düzey bir edebiyat şehri olduğunu söylemek istiyorum. Bu bağlamda da en kısa zamanda edebiyat şehri olarak ilan edilerek, çalışmalara bu yönde devam edilecektir” dedi.

“HER GEÇEN YIL BİR ÖNCEKİ YILA GÖRE DAHA GÜZEL BİR HAL ALIYOR”
Kitap Fuarı’nın her geçen yıl bir önceki yıla göre daha güzel bir hal aldığına vurgu yapan Küçükdağlı, şöyle konuştu: “Öncelikle Kahramanmaraş şairler, yazalar ve ozanlar ile çok anılan, yetiştirdiği onlarca usta kalem münasebetiyle edebiyat dünyasında edebiyat şehir olarak bilinen ve Cumhurbaşkanımız Erdoğan’ında söylemesiyle şiirin başkenti unvanına ulaşmış olan bir şehirdir. Dolayısıyla bu özelliklere, zenginliklere sahip olan bir şehirde Kitap fuarının uluslararası boyuta gelmiş olması kadar doğal bir şeyin olmadığını düşünüyorum. Fuarın bu yıl 4’üncüsü gerçekleşti. 4 yıl öncesine kadarda yaklaşık 11 yıl boyunca mart ayı sonunda Kütüphane Haftası’nda yerel bazda hafta boyu kitap evleri ve yayınlarla birlikte küçük organizasyonlar gerçekleşiyordu. Kahramanmaraş’taki kitap fuarının uluslararası boyutta olmasının çok yakışacağını biliyorduk.  Bu yıl itibariyle geldiğimiz noktada fuarın geleneksel hale gelmesi ve her geçen yıl bir önceki yıla göre daha da zenginleşmesi şehrimiz adına sevindirici bir durum. Bu yıl fuar organizasyonu gerçekten çok güzeldi. Fuarda yine yüzlerce sayıda yayınevi ve yazar vardı. Bu gelen yayınevleri ve yazarlar kentimizin edebiyat ile fikir dünyasına çok önemli katkıları oldu.”

“YETERLİ DEĞİL”
Kitap Fuarı’nın kente yakışır olduğunu ancak henüz yeterli olmadığını söyleyen Küçükdağlı, “Yapılan Kitap ve Kültür Fuarı’nın Kahramanmaraş için yeterli olmadığını düşünüyorum. Ama sorumluluğun büyük bir kısmını üstlenmiş olan Büyükşehir Belediyesi’ne teşekkür ediyorum. Kahramanmaraş’a yakışır bir organizasyon oldu. Kitap Fuarı’nda güzel olan bir başka boyutta her türlü yayınevlerinin olmasıydı. Kahramanmaraş edebiyat dünyasında biliniyor. Çünkü Kahramanmaraş’ın çok üst düzey yazarları, şairleri ve ozanları var. Biraz daha kamuoyu nezdinde bilinirliğini arttırmak için bu tür fuar organizasyonlarının düzenlenmesi gerekiyor” ifadelerini kullandı. 

Haber: Emre Akkış

Editör: Mahmut Beyaz