Kahramanmaraş’ta terzi ve berber gibi el emeği ile çalışılan birçok sektörde küçük esnaf çırak bulamamaktan yakınıyor.

 

Meslek liselerinin önünün kapanması ve sonrasında 12 yıllık kesintisiz eğitim ile birlikte esnaf mesleği öğretecek çırak bulamıyor. Çırak bulunamadığı ve mesleğin öğretilemediği için terzilik, tamircilik, oto elektrikçilik gibi birçok meslek grubu yok olma noktasına gelmiş durumda. Meslek liselerinden de staj için öğrenci alamayan ufak esnaf hem iş yapamadığı için hem de kendi iş kollarındaki büyük firmalara karşı ayakta durma ve mesleği devam ettirme mücadelesi verirken Kahramanmaraş’ta kimsenin iş beğenmediğini ve işi öğrenmeden sadece parasına baktıklarını dile getirdi. Konu ile ilgili olarak görüşlerine başvurduğumuz esnaf mesleği öğretecek çırak bulunamamasının mesleklerinin devamı açısından önemli bir tehlike olduğunu vurguladı.

 

‘MESLEĞİMİZİ SÜRDÜRECEK ÇIRAK BULAMIYORUZ’

Kahramanmaraş’ta 30 yılı aşkın terzilik yapan Muzaffer Akbulut, şöyle konuştu: “Maalesef terzilik büyük ölçüde hazır konfeksiyona yenik düştüğü için yetiştirecek ve mesleğimizi sürdürecek çırak bulamıyoruz. 8 yıllık kesintisiz eğitim dolayısı ile çırak bulmakta çok güçlük çekiyoruz. Bunun yanı sıra kimse çocuğunu terzi çırağı olarak vermekte istemiyor. Böyle giderse 10 yıl sonra bir terzi bulmak nerede ise imkânsız hale gelecek. Hâlbuki herkesin doktor, mühendis olması mümkün değil. Elbette birileri terzilik, fırıncılık yapacak. Hayatın devam etmesi için elbette mesleklerin devam etmesi gerekir. Dolayısı ile birçok meslek grubunda yetişmiş insana ihtiyaç var.”

 

‘ÇIRAĞIN OLMAMASI DEMEK, MESLEĞİN YOK OLMASI DEMEKTİR’

Kahramanmaraş’ta yine uzun yıllardır berber esnafı olan Mustafa Azparlak ise şunları kaydetti: “Maalesef çalıştıracak ve mesleğimizi devredeceğimiz çırak bulamıyoruz. Sebebine gelince hem eğitim sistemindeki değişimlerden dolayı hem de toplumdaki değişimden dolayı artık çırak yetişmiyor. Eskiden aile evladını ” eti senin, kemiği benim” diyerek elinden tutar ahlak ve meslek öğrensin diye ustaya teslim ederdi. Şimdi ise gelen çırak veya ailesi ” bana ne kadar para vereceksiniz?, Çocuğuma ne kadar ücret vereceksiniz? ” diye geliyor ve siz her hangi durumdan dolayı çırağa kızdığınız zaman hemen ailesi karşınıza çıkıyor ve tepki gösteriyor. Maalesef bu ve bunun gibi birçok sebepten çırak yetişmiyor. Bir meslekte çırak yetişmemesi de ileriki dönemlerde kalfa ve ustanın yetişmemesi ve dolayısı ile o meslek grubun yok oyması anlamına geliyor.”

 

Haber: Emre Akkış

Editör: Mahmut Beyaz