Türk tekstilinin Başkenti olarak tanımlanan Kahramanmaraş’ın merkezinde yer alan Kahramanmaraş Fuar Merkezi (KAFUM); teknik donanımı, mimari olanakları ve konumu itibari ile Uluslararası KTM 2019 Fuarı için eşsiz bir mekan sunuyor.

Tekstil sektörünün önde gelen isimlerini, Türk tekstil ve konfeksiyon üretiminin yüzde 70’inin yapıldığı bölge ile buluşturacak olan Uluslararası KTM 2019 Fuarı, konumu itibari ile en önemli bölgesel fuarlar arasında yer alıyor. Tekstil ve konfeksiyon üretiminin önemli merkezleri Adana, Osmaniye, Gaziantep, Niğde, Kayseri, Malatya, Şanlıurfa ve Adıyaman’ın buluştuğu nokta olan Kahramanmaraş, bu nitelikte bir fuar için önemli bir merkez konumunda. Uluslararası KTM 2019 Fuarı ile yüzlerce firma, direkt pazarın kalbinde müşterileri ile buluşacak, B2B görüşmeler eşliğinde, yeni teknolojilerini sergileme fırsatı bulacaklar.

Türkiye’nin en önemli tekstil, hazır giyim, kumaş ve iplik firmalarının yetkilileri, satın almacılar, dernek temsilcileri, eğitimciler ve öğrenciler; makine ve aksesuar üreticileri ile üç gün boyunca Kahramanmaraş’ta bir araya gelecekler. Sektörün önemli paydaşlarını bir araya getirecek olan Uluslararası KTM 2019 Fuarı, bu yıl da sektörün en özel buluşmalarının yanı sıra  birbirinden özel makine şovlarına sahne olacak. Uluslararası KTM 2019 Fuarı’nın sağladığı B2B görüşme avantajı, geniş sunum alanı ve makine şovları ziyaretçi ve katılımcılara yeni iş fırsatları yaratacak. Tekstil makine üreticisi firmalar, tekstil üretiminde çok önemli bir yere sahip olan Kahramanmaraş’ın ev sahipliği ile pazara doğrudan ulaşma imkanı yakalayacak.

TEKSTİL İHRACATTA SÖZ SAHİBİ!

Son yıllarda ihracatını yaklaşık 800 milyon dolara çıkaran Kahramanmaraş’ın ihracatının yaklaşık yüzde 86’sını tekstil sektörü oluşturuyor. Kentte yaklaşık 270 firma tekstil ve konfeksiyon alanında hizmet veriyor. Yapılan araştırmalar, ilde faaliyet gösteren firmaların yüzde 55’inin küçük ve orta ölçekli, yüzde 45’inin de büyük ölçekli firma olduğunu gösteriyor. Ayrıca bu firmaların yüzde 72 gibi büyük bir kısmı üretim teknoloji düzeyleri yüksek firmalar olarak yer alıyor. Kent gelişmekte olan tekstil sektörü ile ihracatta büyük söz sahibi. Kahramanmaraş’ta üretimlerinin büyük bölümünü ihraç eden işletmeler, ihracatla kazandıkları dövizle yatırımlarına devam ediyor. Kahramanmaraş Organize Sanayi Bölgesinde, bölge ekonomisine katkı sağlamak amaçlı çalışmalar devam ediyor. Bölgede 560 milyon dolarlık tamamlanan yatırımın yanı sıra 200 milyon dolar büyüklüğünde devam eden yatırım bulunuyor. Boş arsanın kalmadığı organize sanayi bölgesine ek olarak Kahramanmaraş’ın Pazarcık İlçesi’nde 532 hektarlık bir alana İkinci Kahramanmaraş Organize Sanayi Bölgesi kurulması çalışmaları devam ediyor.

TEKSTİLDE YENİLİKLERİN MERKEZİ KAHRAMANMARAŞ

Son dönemde sürdürülebilirlik konusuna büyük önem veren ve bu alanda inovatif çalışmalara imza atan Kahramanmaraş, tekstilde yakaladığı başarıyı hammadde üretiminde de sürdürmek istiyor. Her zaman yeniliklere ve ilklere öncülük eden Kahramanmaraşlı tekstilciler Türkiye’de bir ilke imza atarak, BetterCotton üretimine başladılar. Organik tekstil üretiminin önem kazandığı Kahramanmaraş’ta, belirlenen pilot bölgelerde pamuk yetiştirmeye başlandı.

Sektör, BetterCotton uygulamasında hem son dönemde uluslararası piyasadan gelen talepleri karşılayıp, hem de Hindistan, Brezilya ve Pakistan’a bağımlı olmadan doğaya dost üretim yaparak iplik hammadde ihtiyacını karşılıyor. BetterCotton sayesinde Kahramanmaraş’ta üretilen pamuğun hem kalitesinin artacağını, hem de dünyada yeni pazarlar kazanacaklarını belirten Kahramanmaraşlı tekstilciler, bu çalışmaların ışığında, BCI’nin Kahramanmaraş’ta bir operasyon birimi kurmasını da hedefliyorlar. Bu sayede Kahramanmaraş’ın tekstilin kalbi olduğu tescillenmiş olacak.

TRÜTZSCHLER KTM 2019’DA GÖVDE GÖSTERİSİ YAPMAYA HAZIRLANIYOR

Trützschler Bölge Satış Direktörü GerdWienands, KTM 2019’da tanıtacakları makinelerle ilgili “Yeni akıllı TC19i tarağı ve Portal Bale Opener BO-P, Türkiye pazarının odak noktası olacak.” diye konuştu.

Tekstil teknolojilerinin başarılı üreticisi Trützschler, bu yıl 26-28 Eylül tarihlerinde beşinci kez düzenlenecek olan Uluslararası Kahramanmaraş Tekstil Makineleri Fuarı’nda yerini alıyor. İplik eğirme, nonwoven, yapay elyaf ve garnitür çözümleri konusunda dünya çapında faaliyetlerini sürdüren Trützschler, Türkiye pazarına sunduğu yeni teknolojileri bir kez daha Uluslararası KTM 2019 Fuarı’nda tanıtacak.

Alman Trützschler firması, ulusal ve uluslararası firmaların katılımıyla 3 gün boyunca önemli teknolojilere ev sahipliği yapacak olan KTM 2019’da yeni teknolojileriyle gövde gösterisi yapmaya hazırlanıyor. Trützschler adına Bölge Satış Direktörü GerdWienands merak edilen soruları yanıtladı.

“KTM’YE KATILIMLARIN BU SENE DE HER ZAMANKİ GİBİ YÜKSEK OLMASINI UMUYORUZ”

KTM 2019 Fuarı’nın Türkiye pazarı ile buluşmadaki önemine değinen GerdWienands, KTM 2019 ile ilgili bu yılki beklentilerini: “Trützschler'e Türkiye'nin dört bir yanından birçok müşterimizle derinlemesine görüşmelere olanak sağladığından KTM'ye büyük önem veriyoruz. Özellikle Barcelona’daki ITMA’nın birkaç ay ardından gerçekleşmesiyle, KTM eğirme hazırlık alanındaki gelişmelerdeki son güncellemeleri kaçıran ve İspanya’ya seyahat etme şansı olmayan tekstil endüstrisindeki insanları bir araya getiriyor. KTM’ye katılımların bu sene de her zamanki gibi yüksek olmasını umuyoruz.” sözleriyle değerlendirdi.

Sözlerine KTM 2019’da sergileyecekleri inovasyonlardan bahsederek devam eden Wienands, Trützschler ürünleri hakkında şu yorumları yaptı: “Son gelişmeleri açıklamak ve göstermek üzere, yerel işbirlikçilerimiz kadar Almanya’daki ekibimiz de KTM’de yer alacak. Yeni akıllı TC19i tarağı ve Portal Bale Opener BO-P, Türkiye pazarındaki odak noktası olacak. Birbirinden farklı noktaları vurgulayarak, bazı yeni özelliklere sahip yeni otomatik cer makinamız olan TD10'u sunacağız. Ayrıca, daha yüksek ekonomik değer sağlayan yeni çelik aksesuarlı ‘SUPERTIP’ adı verilen silindir ve takım değiştiriciler için yeni tel üretimimizi sunacağız. En önemli pazarlarımızdan biri olan Türkiye, bu yeni ürün neslinin ilk ülkelerinden biri konumunda bu avantajlardan faydalanacak. Ayrıca, fabrika ve üretim yönetimi için yeni dijital çözümlerimizi sunacağız: MY MILL, MY PRODUCTION ve MY WIRES.”

“KTM GERÇEKLEŞİRKEN KAHRAMANMARAŞ'TAKİ ŞUBEMİZİ DE RESMEN AÇACAĞIZ”

Türk tekstil sektörünün Trützschler için önemine de değinen Wienands, Türkiye’nin her zaman kendileri için dünya çapında yer alan en iyi 5 ülke arasında yer aldığını söyledi ve sözlerine şöyle devam etti; “Son çıkan ekipman ve sürekli yenilenen teknik servislerimizle halihazırda yüksek olan pazar payımızı geliştirerek korumaya çalışıyoruz. Geçtiğimiz aylarda, tarama alanında kendi satış ve servis gücümüzü oluşturmak üzere, makine servis ekibimizle birlikte “müşteriyle yüz yüze” yaklaşımını oluşturduk. Gaziantep'te uzun zamandır devam eden iş birliğimizin yanı sıra, Çorlu ve Kayseri'de daha önce açılmış olan servis istasyonları için iş ağını kuran KTM gerçekleşirken, Kahramanmaraş'taki şubemizi de resmen açacağız.”

Son olarak 2019 yılı ile ilgili değerlendirmelerde bulunan Wienands; “2019 hepimiz için zorluklarla dolu bir yıl. Yerel kredilerin mevcudiyeti, yüksek enflasyon, ticaret savaşları, yüksek faiz oranları, hammadde kalitesi ve maliyetleri, enerji maliyeti, iplikhanelerde operatör seviyesindeki personelin dalgalanması vb. problemlerin orta vadede iyileşeceğini umuyoruz. Bahsedilen problemlerin bazılarına son çıkan makine gelişmelerimizle çözümler sunabiliyoruz, fakat diğerleri bizim kontrolümüz dışında.” ifadelerini kullandı.

İNTA MAKİNA İPLİK İŞLETMELERİNE SUNDUĞU AVANTAJLARI TANITACAK

İnta Makina, Türk tekstil sektörüne mümessilliğini yürüttüğü dünya çapında markalar ile iplik işletmelerine sunduğu avantajları KTM 2019’da tanıtacak.Tekstilin farklı alanlarına yönelik en son teknolojilerin sergileneceği KTM 2019 Fuarı, iplik işletmelerine yönelik önemli gelişmelere de ev sahipliği yapacak. Türkiye temsilciliğini yürüttüğü dünya çapında markalar ile tekstil işletmelerine önemli avantajlar sunan İnta Makina ve Kimya Temsilcilik Tic. Ltd. Şti, KTM 2019 Fuarı’nda yenilikçi teknolojilerini tekstilcilerle buluşturmaya hazırlanıyor.

İnta Makina Genel Müdürü Tolga Baydar, Türkiye Temsilciliğini yürüttükleri firmalar hakkında bilgiler vererek şunları kaydetti:

“Temsilciliğini yürüttüğümüz markalar arasında, Murata, Loepfe, Amsler, Textechno, Lenzing Instruments, Reiners+Fürst, ResedaBinder, TMT/Chemtex ve Tsudakoma gibi firmalar bulunuyor. Bu firmaların uzmanlık alanları ve ürünleri şöyle: Murata; QPRO EX barabanlı ve FPRO EX traversli bobin makinaları ve Vortex makinası. Loepfe; Bobin ve Open End makinaları için elektronik iplik temizleyiciler. Amsler; Şantuk, Coreyarn, Mdraft (Dual core), İnject iplik cihazları. Textechno; Pamuk ve Sentetik Elyaf ve İplik laboratuvarları. Lenzing Instruments; Filamentlaboratuar, Online monitoring ve nonwoven test cihazları. Reiners+Fürst; Kopça ve bilezikler. ResedaBinder; Bobin, Vortex ve Open end makinaları için yüzde 100 doğal yüksek kalite parafinler. TMT/Chemtex; Filamenttekstüre makinaları ve komple POY/FDY hatları. Tsudakoma; Hava ve su jetli dokuma tezgâhları ve haşıl makinaları.”

“PAZAR PAYLARIMIZI ARTTIRMAYI HEDEFLİYORUZ”

Kahramanmaraş’ın İnta Makina için önemli bir konumda yer aldığını belirten Tolga Baydar, bu bölgedeki faaliyetlerini genişleterek sürdürdüklerini kaydederek; “Kahramanmaraş showroom ve ofisimizin yanı sıra yöredeki tamir laboratuvarımız ile hizmetlerini genişleterek devam ettiriyoruz. Burada müşterilerimize tüm markalarımız için yedek parça stoku ve hızlı elektronik kart tamir çözümleri sunuyoruz. Ayrıca burada müşterilerimiz için çeşitli iplik bobinleme denemeleri yaparak ayar ve parça konusunda önerilerde bulunabiliyoruz.” ifadelerine yer verdi.

Son olarak Türkiye pazarındaki satışları hakkında da bilgiler paylaşan Baydar, 2020 yılında Türkiye ve özellikle Kahramanmaraş bölge pazarına yönelik hedefleri hakkında; “2019 yılında gerçekleştirdiğimiz satışlar beklentinin üstünde geçti. Tekstil sektörü ve iplik piyasalarının olumlu gidişatı bizim satışlarımıza da yansıdı. 2020 yılında özellikle Vortex satışlarında ivmenin artarak devam etmesini bekliyoruz.” şeklinde konuştu.

Önümüzdeki yılda pazardaki paylarını arttırmaya yönelik çalışmalara ağırlık vereceklerini de sözlerine ekleyen Baydar; “Murata satışlarına ek olarak yenilikçi ürünlerimiz ile özellikle Amsler, Loepfe ve Reiners + Fürst ile pazar paylarımızı arttırmayı hedefliyoruz.” dedi.

(Haber: Ahmet Güneçıkan)

Editör: Mahmut Beyaz