Tarım makinaları ve teknolojilerinden, hayvancılık teknolojileri ve süt endüstrisine, tohumculuktan, örtü altı yetiştiricilik ve modern meyveciliğe, fide ve sera teknolojilerinden, sulama sistemlerine, gübreden zirai ilaca, projelendirme ve ambalajlamaya kadar geniş bir katılımcı yelpazesine sahip olan Kahramanmaraş Gıda, Tarım ve Hayvancılık Fuarı-KTF 2019, bu yıl bir kez daha tarım sektörünü bir araya getirdi. ECR Fuarcılık organizasyonunda Kahramanmaraş Valiliği, Kahramanmaraş Büyükşehir Belediye Başkanlığı ve Kahramanmaraş Ticaret ve Sanayi Odası işbirliğinde düzenlenen KTF 2019, yoğun ilgi gördü. Yeni tarımsal mekanizmaların yanı sıra sera teknolojileri, tohum ve fide, bitki besleme ve koruma, hayvancılık, su ürünleri, organik tarım, sulama sistemleri ve hizmet & lojistik alanlarında sektörün ihtiyaç duyduğu her türlü makine, alet ve sistemlerin tanıtılacağı, tüm teknolojik yeniliklerin görücüye çıkarılacağı fuarda, farklı kategorilerde ürün lansmanları da gerçekleştirildi. KTF 2019 boyunca ziyaretçiler, hem ürün satışı hem de teknolojik gelişmeleri yerinde görüp, ihtiyaçları olan her türlü bilgiye ve ürüne ulaştı. KTF 2019’un son gününde Manşet Gazetesi olarak hem ziyaretçilerin hem de stant açan firmaların görüşlerini aldık. Fuarı ziyaret eden vatandaşlar fuardan memnun ayrıldıklarını belirtirken, firmalar ise beklenenden fazla ilgi gördüklerini söyledi.

İşte KTF 2019’un son gününde firmaların ve ziyaretçilerin görüşleri;

“CİDDİ ANLAMDA KATILIMIN OLDUĞUNU GÖRDÜK”

Kahramanmaraş Ziraat Odası Başkanı Mehmet Çetinkaya;

“Kahramanmaraş Tarım Fuarı’nın son günündeyiz. Katılımcı firmalarımızla fuarın açıldığı günden bu yana ziyaretlerimizi sürdürüyoruz. Fuarda stanta açan tüm iş yeri sahipleri ile tarım aletleri ve ekipmanlarıyla ilgilen katılımcılarla görüştüğümüzde bu yıl için fuarımızda ziyaretçi olarak ciddi anlamda katılım olduğunu gördük. Bundan da katılımcı firmalar son derece memnunlar. Fuarın bu yıl çiftçilerimizin arazide yoğun bir şekilde çalışma yapmadığı döneme gelmesi de ilgiyi artırdı. Ümidimiz önümüzdeki yıllarda düzenlemeyi düşündüğümüz fuarın üstüne daha da ekleyerek her geçen gün daha fazla katılımcı, alet, edevat ve ekipman anlamında gelişmenin olmasını temenni ediyoruz. Fuara katılan bütün katılımcılara, stant açan üreticilerimize ve firmalarımıza teşekkür ediyoruz. Önümüzdeki yıl fuarın daha güzel, daha verimli geçmesi için de fuarın bitiş tarihinden itibaren tekrar çalışmalarımıza ve Kahramanmaraş tarımını daha üst seviyelere çıkarmak için elimizden gelen çabayı göstereceğiz.

“TARIM OLMAZSA, TEKSTİL VE SANAYİ DE OLMAZ”

Kahramanmaraş bir tarım şehri. Her ne kadar tekstil ve sanayi de önde olsa, tarım olmazsa olmazımız. Tarımımız olmazsa tekstilimiz ve sanayimiz de olmaz. Tarımın göz ardı edilmemesi ve Kahramanmaraş’ta üretilen ürünlerin tüm Türkiye’ye ve dünyaya tanıtılması için ve çiftçilerimizin yeni çıkan teknolojilerden haberdar olabilmesi için bu fuarlara daha fazla ilgi ve alaka göstermeliyiz. Bu fuarların yapılmasında emeği geçen insanların da elini biraz daha fazla taşın altına koyup, biraz daha Kahramanmaraş tarımının ve üreticisinin hak ettiği yere gelebilmesi için gece-gündüz çalışmak zorundayız.

“KATILIM NOKTASINDA ÇOK SEVİNÇLİYİZ”

Yeni Nesil Tarım İstasyonu’ndan Ziraat Yüksek Mühendisi Neslihan Kanbur;

“Yeni Nesil Tarım İstasyonu olarak Kahramanmaraş’ın merkezinde hizmet vermekteyiz, zirai ilaç, tohum, gübre ve makine noktasında bayilik yapıyoruz. Fuar davetine icabet ettik, çünkü Kahramanmaraş’ta ikamet ediyoruz. Buradaki çiftçilerimizle çalışıyoruz. Buradaki halka ulaşamadığımız noktalarda ulaşmamız için güzel oldu. Biz genellikle seracı, açık tarlacı, bağcı, sebze ve meyvecilerle çalışıyorum. Tarla bitkileri ve endüstriyel bitkilerle alakalı çalışmıyoruz. Sera bölgesi, Kahramanmaraş için önem arz ettiği için onlara danışmanlık hizmetleri veriyoruz, fide ve tohum temin ediyorum, onların arazi kontrollerini yapıyorum. Aynı zamanda da sebzecilik konusunda yine açık tarlada çalışmalarımız devam ediyor. İki ziraat mühendisi, iki işletmeci, bir muhasebeciyle beraber çalışıyoruz. Fuarın son günündeyiz, katılımlar beklediğimizin üstündeydi. Özellikle son iki gün, hafta sonu olması itibariyle daha yoğun. Hem tarım sektöründen hem de özellikle tüketici açısından tüketicilerle de beraber oluyoruz, bilmediklerini beraber sorularla yanıtlayarak aydınlatıcı bir nokta oldu fuar. Katılımla alakalı çok sevinçliyiz, bugün şehir dışından da firmalar geldi. Özellikle tohumcu arkadaşlar buradalar. Yöresel anlamda bölgeyi temsil edecek birçok firma da burada. Bizim açımızdan hareketli geçti fuar diyebiliriz. Kış sezonuna giriyoruz tarımda ama önümüzdeki sezonla alakalı bir çok öngürü tartışılıyor. Kötü bir sezonu geride bıraktık ekonomik olarak ama hayat devam ediyor, toparlanmak ve en azından çiftçimizin kalkınması için neler yapabiliriz bunlarla alakalı görüşmeler yapıyoruz daha çok. Fuarı önümüzdeki yıllarda daha aktif hale nasıl getirebilir bunun çalışmalarını yapacağız. Şehir dışından katılan firma sayısını daha da artırarak hareketliliği artırmak için çalışma yapmak istiyoruz.”

“SATIŞLARIMIZ GÜZEL, İYİKİ KATILMIŞIZ”

Kubato Traktör Bayii Genel Müdürü Mehmet Bahsen;

“Bu sene Tarım Fuarı’na katılmayı pek düşünmüyorduk çünkü geçen sene fuarımız çok sönük geçmişti ama sağolsun Ziraat Odası Başkanı Mehmet Çetinkaya ve Belediye Başkanlarımız rica ettiler katıldık. Katıldığımızla da iyi etmişiz, bu sene ziyaretçi iyiydi. Tarım Fuarı bizim açımızdan çok güzel geçti. Güzel de satışlarımız oldu, ondan da çok memnunuz. İnşallah yeni sene için daha güzel planlarımız var. Katılımcılar, belediye başkanlarımız, milletvekillerimiz ziyaret ettiler ve de bizlere yardımcı oldular. Hepsine çok çok teşekkür ediyoruz. Bu sene için kriz var diyorlardı, o nedenle katılmak istemiyorduk. Hakikaten kriz de vardı ama katıldık gördük ki Türkiye olarak krizi aşmışız. Şuanda kriz diye bir durum yok. Ben 3 veya 5 traktör satabilirim diyordum ama şuanda 9 tane traktör satmışız. Bu bizim için çok önemli. Diğer firmalar da sattı, traktör satışında beklenmedik şeyler oldu. İnşallah bunun devamı gelir. Reklamın biraz zayıf olduğunu düşünüyorum, daha kapsamlı tanıtımlar yapılabilirdi. Aylar öncesinden tanıtıma başlanılırsa gelecek sene fuarın daha güzel olacağından eminim.”

“FUAR YENİ BAKIŞ AÇILARI İÇİN ÖNEMLİ OLDU”

May Tohum Kahramanmaraş Bayisi’nden Seyfullah Turna;

“May Tohum, tamamen yerli Türk firmasıdır. Mısır, pamuk, yonca ve sebze tohumları bizde mevcuttur. Fuara bayi olarak ilk defa katılıyorum. İlgi ve alaka fena değil ama bence yeterli de değil. Protokol ilk etapta biraz eksik kaldı, sonrasında toparladılar ama bu fuara daha fazla ilgi gösterilmesi gerekiyor. Bu sezon sıkıntılı geçti, mevsimsel olarak da iyi bir dönem geçirmedik. Çiftçiler oldukça düşük verimler aldı bu sene. Sıkıntılar çok büyük ama aşılamayacak bir sıkıntı değil. Biz bunun üzerine giderek, üretimi daha fazla yaparak bunu aşacağız diye düşünüyorum. İnsanlar yeni ürünleri daha iyi tanıma imkanına sahip oluyorlar bu fuar sayesinde. Birçok konuda farklı bakış açılarını görüyorlar. Fuar olmadan bunu yapma imkanımız çok düşük. Biz bazı programlar yaparak her ne kadar tanıtmaya çalışsak da bir fuar gibi olması mümkün değil. Fuarın mutlaka olması lazım ama buraya birçok firmanın katılması gerektiğini düşünüyorum.”

“BAĞIM İÇİN ZEYTİN FİDANI ALDIM”

Fuara katılan çiftçi Ökkeş Karasu;

“Ufak tefek çiftçilikle uğraşıyorum, bir bağım var. Bağıma zeytin dikiyorum, fuara da zeytin alabilmek için geldim. Zeytinlere baktım, fiyatlarda ideal, hoşuma gitti. Zeytin almayı düşünüyorum, yarın bankaya gidip parasını yatırdıktan sonra alacağım. Kontenjanlar daha dolmamış, kısmetse fidanlarımızı alacağız ve dikeceğiz. Fuara ilk kez geldim, ben çok güzel buldum. İnşallah bunun devamı gelir. Buradaki traktörler bizim memleketimiz için çok ideal şeyler. Ben de ileride traktör almayı düşünüyorum, burada araştırdık baya.”

“FUAR TANITIMI YAPILIRSA BÖLGENİN EN ÖNEMLİSİ OLUR”

Kadıoğlu Çiftliği Tarımsal Kalkınma Kooperatifi Başkanı Necip Duran;

“Kadıoğlu Çiftliği’ndeki çiftçilerimizin ürettiği ürünleri tanıtmak için stant açtık. Ürünlerimizin tamamı Kadıoğlu Çiftliği’ndeki seracılarımızın ve çiftçilerimizin ürettiği ürünler. Çeşitliliğimizin hepsi Kadıoğlu Çiftliği’nde üretilen ürünler. Yüzde yüz yerli tohumdan yapılmadır. Patlıcanımız standart tohumdur zaten alırsınız, dikersiniz, aynısı olur. Yüzde yüzü yerli tohumdur, İsrail ya da İspanya gibi firmalardan değildir. Yüzde yüzü yerli tohumdan yapılmadır. Kadıoğlu Çiftliği’nde İyi Tarım uygulaması vardır. Tarım İl Müdürlüğü’nün gözetimi ve denetimi altında üretilen, sertifikalı, İyi tarım uygulamasına geçiyoruz. 8-10 çiftçimiz iyi tarım sertifikalı yapıyor, geri kalanı da zaten iyi tarım uygulaması yapıyor ama sertifika almamış. Fuar bizim için çok iyi geçiyor, eksik ya da noksan yok mu var. Biraz tanıtım eksikliği var, katılım daha fazla olsa, daha fazla reklamın yapılsa burası bölgenin en büyük fuarı olacaktır. Örneğin çiftçilerin bir çoğunun haberi yok diyebiliriz. İlan edilse, reklam yapılsa ama bu bir ay önceden yapılsa çok iyi olur. Çiftçinin yenilikleri takip etmesi lazım. Yenilikleri takip etmezse 20 yıl önceki ata dede usulünde kalır, kara sabanda çit sürmeye devam eder. Her geçen yıl tarımda da teknoloji ilerliyor. 5-10 sene önce ektiğimiz domatesten dönüme 2 ton alırken, 10-12 tona çıkmışız dönüm bazında. Hem verimlilik hem rekolte artıyor. Çiftçilerimizin bu hususta bilgi edinmesi çok çok önemli. Fuarlar inşallah devam eder, daha da katılım çoğalır.”

(Haber: Ahmet Güneçıkan-Ege Özdemir)

Editör: Mahmut Beyaz