Kahramanmaraş Böbrek ve Diyaliz Hastaları Sağlık Dünyası Derneği  (KABÖDER) ve Sağlık Dünyası Derneği öncülüğünde Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi Tıp Öğrencileri Topluluğu  tarafından 3-9 Kasım Organ Bağışı Haftası nedeni ile stant açıldı. Organ bağışı hakkında bilgiler vermek ve bağışa teşvik etmek amacı ile üniversitesi öğrencilerine yönelik düzenlenen etkinliğe öğrenciler tarafından yoğun ilgi gösterildi. Etkinlikte görev alan Tıp öğrencileri, bağış yapmak veya bilgi almak isteyen öğrenci arkadaşlarına bilgi vererek organ bağışına teşvik etti. Bağışta bulunmak isteyen öğrenciler ilgili formları doldurarak bağışlamak istedikleri organlarını bağışladı.

“ORGAN BAĞIŞI TOPLUMUN HER KESİMİNİ İLGİLENDİREN BİR KONUDUR”

Düzenlenen etkinlikle ilgili açıklamalarda bulunan Kahramanmaraş Böbrek ve Diyaliz Hastaları Sağlık Dünyası Derneği (KABÖDER) Başkanı Hanifi Çöplü, ''3-9 Kasım Organ Bağış Haftası nedeniyle tüm dünyada ve ülkemizde olduğu gibi Kahramanmaraş'ta da çeşitli etkinlikler yapılmaktadır. Bizde bu çerçevede organ bağış haftası nedeniyle bu haftayı farklı etkinliklerle değerlendireceğiz. Bugün ki ilk organizasyon Tıp Fakültesi organ nakil koordinatörlüğü ve Tıp Fakültesi öğrenci birliği grubu ile birlikte üniversitenin yemekhanesi içerisinde stant açtık. Sayısal olarak bağışlar şu anda iyi durumda. Organ bağışı konusu, hastalık ve sağlık üzerine dayalı olduğu için sadece sağlık konusu üzerinde duruluyor. Ancak organ bağış konusu toplumun her kesimini ilgilendiren bir konudur” dedi.

“HER AN HERKES BAĞIŞA İHTİYAÇ DUYABİLİR”

Çöplü, konuşmalarının devamında organ bağışına her an herkesin ihtiyaç duyabileceğini belirterek, bağış yapmanın önemini bir kez daha vurguladı. Çöplü, “Bugün hastalık grubunda sadece vatandaş, iş adamı, belediye personeli hiç fark etmez bu hastalık grubuna her an herkes yakalanabilir. Buna her an da ihtiyaç duyulabilir. Organ bağış statüsünde şu da var, organ bağışı bekleyen bir hasta,  nakil için ulusal bekleme listelerine kaydını yaptırıyor. Bu kayıtta da, zengin fakir, ırk dil ayrımı gözetmeksizin sırası ve doku uyumuna göre nakil yapılıyor. Bu nedenle organ bağışı konusu toplumun her kesimini ilgilendiren bir konudur. Bugün arkadaşlarla birlikte burada güzel bir çalışma gerçekleştiriyoruz. Yapılan organ bağış sayısının 200'e yaklaştı. Bu sayıda bizim şehrimiz için çok önemli. Çünkü Organ bağışı liste sıralamasında biz derneği 4-5 yıl önce açtığımızda Kahramanmaraş 45.sıradaydı. Şu anda ise sayımız hızla ilerliyor. Yarın Türkoğlu'nda stant açacağız,  ardından kent meydanında stant açacağız. Beraberinde sağlık müdürlüğünün de çalışmaları var. Onlarında çalışmalarıyla birlikte sayı ne kadar olursa, şehrimiz hem organ bağış sırasında ön sıralara çıkacak. Hem de organ bağışı bekleyen hastalar için bir umut olacaktır'' diye konuştu.  

“ BİR ORGANINIZ İLE BİR İNSANA HAYAT OLABİLİRSİNİZ”

Kahramanmaraş Sağlık Dünyası Derneği öncülüğünde Tıp Öğrencileri Topluluğu  tarafından düzenlenen etkinlikte açıklamalarda bulunan  Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi Tıp Öğrencileri Topluluğu Başkanı  Dilara Demirci, ise 3-9 Kasım Organ Bağışı Haftası nedeni ile organ bağışı bekleyen hastalara umut olabilmek adına böyle bir etkinlik düzenlediklerini belirtti. Demirci, “Organ bağış haftası herkes için çok önemlidir. Çünkü ülkemizde binlerce organ bağışı bekleyen hasta bulunmakta biz onlara umut olabilmek  adına burada üzerimize düşen görevi gerçekleştiriyoruz. Böyle güzel bir şeye vesile olduğumuz için çok mutluyuz. Öğrencileri organ bağışına teşvik etmek ve katılımın artması için afişler hazırladık, el broşürleri dağıttık. Birçok tıp fakültesi öğrencisi bu etkinliğe katıldı. İnsanlara organ bağışının önemini, neden organ bağışı yapmaları gerektiğini anlattı ve kafalarındaki soru işaretlerini gidererek organ bağışına ikna etmeye çalıştılar. Katılım gerçekten çok güzel. Geçen sene bu etkinliği hastanenin içerisinde yapmıştık ama bu sene öğrencilerin daha yoğun bir şekilde uğradığı yemekhanede yapmayı tercih ettik. Bu sayede daha fazla insana ulaştık. Sorumluluk sahibi olan, bu iş için gönüllü olabilecek çok fazla sayıda öğrenci var. Bağış için çekimser davrananların sayısı da çok fazla ama biz güzel bir şekilde açıklama yaptığımız zaman herkes ılımlı bakıyor. İnsanlarda organ bağışı deyince bir korku uyanıyor yani vazgeçemiyorlar ama biz şunu söylüyoruz, öldükten sonra toprak olmaktansa bir organınız ile bir insana hayat olabilirsiniz, kendinizi nakil bekleyen hastaların ya da hasta yakınlarının yerine koyun diyoruz. Organ bağışını dini açıdan da sıkıntı yapanlar oluyor, böyle durumlarda biz karşımızdaki insanlara organ bağışı ile ilgili hadisleri söylüyoruz, diyanetin açıklamalarını dile getiyoruz. Bunlarla ilgili de bilgi verdiğimiz zaman herkes gönül rahatlığı ile bu işe girişebiliyorlar” şeklinde konuştu.

HABER:TUĞÇE KAYAR

Editör: Mahmut Beyaz