Sütçü İmam Üniversitesi Avşar Yerleşkesi Kampüsü’nde gerçekleşen Nevruz Bayramı etkinliklerine Rektör Prof. Dr. Niyazi Can’ın yanı sıra Kahramanmaraş Valisi Ömer Faruk Coşkun, AK Parti Kahramanmaraş Milletvekili Ahmet Özdemir, Büyükşehir Belediye Başkanı Hayrettin Güngör, kurum müdürleri ve rektör yardımcıları katıldı. Saygı duruşu ve İstiklal Marşı'nın okunmasıyla başlayan programda açılış konuşması yapan Rektör Can, “Nev(yeni) ve ruz (gün) kelimelerinin birleşmesinden meydana gelen ve YENİGÜN anlamını taşıyan Nevruz, kuzey yarımkürede başta Türkler olmak üzere birçok halk ve topluluk tarafından yılbaşı olarak kutlanır” dedi.

“NEVRUZ’UN KÖKLÜ BİR GEÇMİŞİ VARDIR”
Rektör Can, konuşmasının devamında şu ifadelere yer verdi: “Anadolu ve Orta Asya kültürlerinde baharın gelişini müjdeleyen Nevruz Bayramı, her yıl 21 Mart tarihinde kutlanmaktadır. Orta Asya'dan Balkanlardaki uluslara kadar çok geniş bir bölgede yerel renk ve inançlarla kutlanan Nevruz, her ulusun kendi kültür değerleriyle özdeşleştirip sembolleştirdiği, özü itibariyle baharın gelişinin kutlandığı coşkuyla karşılandığı bir gündür. Yaşadığı geniş coğrafyada doğa ve çevrenin uyanışının kutlandığı Nevruz Bayramı'nın Anadolu'da ve Türk kültürünün yayıldığı bölgelerde de son derece köklü ve zengin bir geçmişi vardır. Gece ile gündüzün eşitlendiği 21 Mart'ta güneş göçmen kuşlar gibi kuzey yarımküreye yönelir. 21 Mart ile birlikte havalar ısınmaya, karlar erimeye, ağaçlar çiçeklenmeye, toprak yeşermeye, göçmen kuşlar yuvalarına dönmeye başlar. Bu nedenle 21 Mart bütün varlıklar için uyanış, diriliş ve yaradılış günü olarak kabul edilerek, Nevruz/YENİGÜN bayramı adıyla kutlanır. Orta Asya'da yaşayan Türkler, Anadolu Türkleri ve İranlıların yılbaşı olarak kabul ettikleri güne Nevruz adı verilir ki, yeni gün anlamına gelir. Gece ve gündüzün eşit olduğu Miladi 22 Mart, Rumi 9 Mart gününe rastlamaktadır.

“TÜRK’LERDE NEVRUZ KURTULUŞU SİMGELEMEKTEDİR”
Nevruz-i Sultani, Sultan Nevruz, Sultan Navrız, Navrız, Mart Dokuzu gibi adlarla da anılmaktadır. Oniki Hayvanlı Türk Takviminde görüldüğü üzere Türklerde de çok eskiden beri bilinmekte ve törenlerle kutlanmaktadır. Türklerde Nevruz hakkında başlıca rivayet, bugünün bir kurtuluş günü olarak kabul edilmesidir. Yani Ergenekon'dan çıkıştır. İşte bu nedenle bugün Türklerde Nevruz, yeni başlangıcı yılın olarak kabul edilmiş ve günümüze kadar bayramlarda kutlanagelmiştir. Orta Asya'daki Türk topluluklarından Azeri, Kazak, Kırgız, Türkmen, Özbek, Tatar, Uygur Türkleri, Anadolu Türkleri ve Balkan Türkleri Nevruz geleneğini canlı olarak günümüze kadar yaşatmışlardır. Uyanış, diriliş, canlanış anlamındaki bu bayramın insanlığın yeniden canlanışına, daha sağlıklı günlere daha sağlıklı ve başarılı aylara ve yıllara kavuşmasına vesile olmasını; herkesin normal hayata başlamasına, öğrencilerimizin okullarına kavuşmasına vesile olmasını dilerim.”

“NEVRUZ MİLLETİMİZİN ERGENEKON’DAN ÇIKIŞINI DA TEMSİL ETMEKTEDİR”
Kahramanmaraş Valisi Ömer Faruk Coşkun, şunları söyledi: “Bugün baharın müjdecisi, bolluk ve bereketin habercisi, Nevruz Bayramı’nı kutlamanın sevinci içerisindeyiz. Balkanlardan Orta Asya’ya kadar çok büyük bir coğrafyada baharın müjdecisi olarak kutlanan Nevruz Bayramı, binlerce yıldır bir arada yaşayan farklı kültürler arasındaki sevginin ve dostluğun sembolüdür. Türk kültüründe “Yeni Gün” anlamına gelen Nevruz, baharın gelişini ifade etmesinin yanı sıra, Milletimizin, Ergenekon’dan çıkışını da temsil etmektedir. Milletimizin büyük anlamlar yüklediği Nevruz geleneği, tarihin bilinen ilk devirlerinden beri, Türkler tarafından bayram olarak kutlanmaktadır.

“NEVRUZ GELENEĞİNİ GELECEK KUŞAKLARA AKTARMALIYIZ”
Aynı coğrafyada dil, din ve ırk ayrımı gözetmeksizin yaşayan kadim bir milletin evlatları olan bizler, tabiatın uyanışını, gönüllerin ve zihinlerin de uyanışına vesile olarak görmeli, medeniyetimizin farklı renk ve dokularını sevgi ve hoşgörü ortamında yakınlaştırarak, birliğimizi güçlendiren Nevruz geleneğini gelecek kuşaklara aktarmalıyız. Tıpkı geçmişi birlikte oluşturduğumuz gibi, geleceğimizin de birlikte inşa edilmesini sağlamalıyız.  Unutulmamalıdır ki; bir kültür mozaiği olan coğrafyamızdaki farklılıklarımız ve kültürel çeşitliliğimiz, aramızdaki sarsılmaz kardeşlik ve dayanışmayı kuvvetlendiren en büyük zenginliklerimizdendir. Bu duygularla sözlerime son verirken, güzel günlerin habercisi kabul edilerek bir bayram coşkusuyla karşıladığımız baharın müjdecisi, birlik, beraberlik ve kardeşliğin sembolü, Nevruz Bayramımız kutlu olsun diyor, sizlere en kalbi duygularımla saygılarımı sunuyorum.”

Haber: Emre Akkış


 

Editör: Mahmut Beyaz