KSÜ Cahit Zarifoğlu Konferans Salonu’nda gerçekleştirilen konferansa; Doğa Bilimleri Derneği Başkanı Altuğ Revnak Eti’nin yanı sıra Mühendislik-Mimarlık Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mahit Güneş ile çok sayıda öğrenci katıldı. Canlıları örnek alarak daha iyi bir teknoloji geliştirmek amacıyla yapılan konferansta Dekan Güneş ile Eti, birer konuşma yaptı.

NE YAPABİLİRİM ŞEKLİNDE DÜŞÜNMEMİZDE FAYDA VAR”
Mühendislik ve Mimarlık Fakültesi Dekanı Mahit Güneş, yaptığı konuşmada şunları söyledi:İnovasyon ile ilgili maalesef arkadaşlar Türkiye olarak sıralamamız çok da iyi değil. ARGE harcamalarında dünyada 18. Sıradayız. Yani ARGE çalışmalarına son 10 yılda baya bir kaynak ayırdı devletimiz. Çalışmalarda aynı şekilde buna paralel olarak devam ediyor. Son iki yılda bir iki basamak daha üst seviyeye çıkmışız fakat inovasyon da 45. Sıradayız arkadaşlar. Bu inovasyon ile ilgili sizlerin baya bir çalışma yapması gerekiyor. Sizleri rahatsız eden mesela trafikte giderken sinirlendiğinizde veya farklı bir olaya canınız sıkıldığında bir ihtiyaçtır buna göre bir farklı düşünce ile bir şeyler icat etme kabiliyetinizin olması gerekiyor. 2 gün önce bizim araştırma görevlimiz Kolombiya’dan hediye getirdi, maalesef sizlere kötü örnek olmasın ama arada sırada sigara içen birisi olarak USB ile şarj edilebilir, rüzgârda, yağmurda, karda sigaranızı yakabileceğiniz bir cihaz ilk defa gördüm. İşte ben uçak motoru yapacağım, helikopter yapacağım, tank yapacağım, tank motoru yapacağım demekten ziyade bu tip şeylere kafa yormanız gerekiyor arkadaşlar. Şimdi imkânlar daha geniş, bizim ilk mezun olduğumuzda böyle imkânlar yoktu. Ama bu desteklerden faydalanmanız, bu tip desteklerle yeni bir şeyler almanızın başarısı daha yüksek. Ve bunlarla ilgili sürekli boş vaktiniz de baya var, sürekli inovasyon, ARGE noktasında ne yapabilirim şeklinde düşünmemizde fayda var. Şuanda 193 tane üniversitemiz var, ortalama 12-13 bin tane de elektrik elektronik mühendisi piyasaya geliyor. Şuanda da 60-70 bin kişi piyasada elektrik elektronik mühendisi olarak çalışıyor. Ama böyle bir inovasyon ruhuna sahip 3 tane öğrenci bu salondan çıkarsa, diğer bütün arkadaşlarına da faydası olur. Artık böyle düşünmenizde fayda var, her taraftan destek alabiliyorsunuz. Bakanlık olsun, TÜBİTAK olsun, KOSGEB olsun, hatta lisans çalışmalarına da biz destek veriyoruz. ARGE proje pazarı yarışmaları düzenleniyor, yüksek lisans yapmaya teşvik ediyoruz sizleri, bunları dikkate alacağınızı düşünüyorum.”

GÜZEL ŞEYLER ORTAYA ÇIKARIYORUZ”
Doğa Bilimleri Derneği Başkanı Altuğ Revnak Eti ise şunları kaydetti: “Öncelikle hocam birkaç noktaya dikkat çekti konuşmasında, ihtiyaçtan keşif ve icat yapma. O bize göstermiş olduğunuz icadı Türk kökenli birisi yapmış olmalı. Çünkü ihtiyaç duyduğumuz noktada mutlaka bir şey uyduruyoruz. Mühendislik tasarımlarına bakıyorum Türkiye’de, gerçekten çok hızlı çok pratik, ihtiyaç duyulan alanlarda güzel şeyler ortaya çıkarıyoruz. Ben bir mühendis değilim. Fen alt yapısına sahip olmadan biyo-inovasyon ile mühendisliği bir tarafından yakaladım. Liseye Galatasaray Lisesi’nde başladım bundan dolayı bizden fen alt yapısı olarak teknik eleman çıkmaz, sosyal alanda ileri düzeyde insanlar çıkmıştır bende böyle bir öğrenciydim. Fen derslerinin ilk ve ortaöğretimde tamamen teorik, test ve puan bazlı veriliyor olması çok sıkıcıydı, hala da sıkıcı. Ama başka bir anlatım yöntemi varmış bu alanda. Konumuz biyo-inovasyon. Burada mimarların, dekoratörlerin tasarımları ile elektrik elektronik alanında tasarımlar olabilir, herkes doğadan bir şeyleri model almış ve ürünler ortaya koymuş. Ve patentlemişler, bu patentlerde çok ciddi para kazandırmış. Yani ekonomik boyutu bir tarafa dünyada sorun çözen bir boyutu başka tarafa. Türkiye’de dünyadaki inovasyon geliştiricilerinin farkını görüyoruz.”

Haber: Emre AKKIŞ/Ahmet GÜNEÇIKAN


 

Editör: Mahmut Beyaz