Maliye Bakanlığı Bütçe ve Maliye Genel Müdürlüğü ve Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi işbirliği ile "8. Yüksek Eğitim Kurumları Strateji Geliştirme Daire Başkanları Toplantısı" açılış programı gerçekleştirildi.

Ramada Otel Germanicia toplantı salonunun da gerçekleşen programda 5018 sayılı Kamu Maliye Yönetimi ve Kontrol Kanunu eksiklerinin giderilmesi konusu ele alındı. 2 gün boyunca gerçekleşecek programa Müsteşar Yardımcısı İsmail İlhan Hatipoğlu, Bütçe ve Maliye Kontrol Genel Müdürü Hacı Abdullah Kaya, KSÜ Rektörü Prof. Dr. Durmuş Deveci, Yüksek Öğretim Kurumları strateji geliştirme daire başkanları ve birçok üniversite rektörleri katıldı.

‘MERKEZİ UYUMLAŞTIRMA MODELİNE ODAKLANDIK’

5018 nolu kanundan bahseden Müsteşar Yardımcısı İsmail İlhan Hatipoğlu şunları kaydetti: “5018 nolu kanunla maliye bakanlığı olarak uygulamadan önemli ölçüde çıktık. Daha önce üniversitelerimizde bütçe daire başkanlıkları vardı. Diğer kamu dairelerimizde farklı yapılar vardı. Oraları kapattık ve üniversitelerimiz de kamu idarelerimiz de yeni bir yönetim anlayışına yeni bir yönetim felsefesine geçişi sağlayan 5018 sayılı kanunla artık bütçelerle ilgili kamu idarelerinin bütçelerindir. Strateji geliştirme birimlerinin kamu idarelerinin kendi birimleridir. Onlara rehberlik yapacak iç denetim ve strateji geliştirme birimlerini kurduk. Maliye Bakanlığı olarak yeni dönemde merkezi uyumlaştırma modeline odaklandık. Temelde eğitim ve rehberlik görevi üstlenen bir modeldi. Dolayısıyla bu toplantılarla geleneksel hale getirmeyi ön gördüğümüz bu gün 8’incisini yapmaktan memnuniyet duyduğumuz bu toplantılarla kamu idarelerinde kamu mali yönetimi anlamında kapasitenin geliştirilmesine katkıya bulunmaya çalıştık.”

‘KAHRAMAN KENTİMİZDE YAPILMASINDAN ONUR DUYDUM’

Maliye Bakanlığının işbirliği ile gerçekleşen ve geleneksel hale gelen Yükseköğretim Kurumlan Strateji Geliştirme Daire Başkanları Toplantısı'nın 8.sinin kahraman kentimizde yapılmasından onur duyduğunu ifade eden KSÜ Rektörü Prof. Dr. Durmuş Deveci konuşmasına şöyle devam etti: “Ülkemizin büyükşehirlerinden biri olan ve Akdeniz'in bütün doğal güzelliklerini içinde barındıran Kahramanmaraş, modern şehir anlayışı ile hızla büyümesinin yanı sıra temiz doğası ile de yaşanılabilir şehirlerden birisidir. Şehrimiz sanayi bakımından gelişmekte olan, başta tekstil olmak üzere kuyumculuk, bakırcılık, gıda gibi sektörlerde ön plana çıktığı gibi son dönemlerde eğitim alnında da büyük bir atılım yapmıştır. Eğitim alanında yapılan bu atılımın öncüsü olarak üniversitemiz üzerine düşen sorumluluğun bilincinde olup gençlerimizi de bu yönde yetiştirmeye yönelik çalışmalar yapmaktadır. Bu bağlamda 1992 yılında kurulan ve adını milli mücadele döneminde şehrimizde düşmana ilk kurşunu atan halk kahramanı Sütçü İmam'dan alan Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi kendisini sürekli geliştirerek çağdaş bir görünüm kazanmış ve yüksek standartlarda eğitim vermeyi temel amaç olarak benimsemiştir. Bugün 11 fakülte, 5 yüksekokul, 3 enstitü, 9 meslek yüksekokulu. Rektörlüğe bağlı 5 bölüm, Uzaktan Eğitim Merkezi, 17 uygulama ve araştırma merkezi, yaklaşık 34 bin öğrenci, bin 225 akademik ve 941 idari personeli ile bilim ve eğitim hayatına önemli hizmetler sunmaktadır. Öğrenci Odaklı eğitim anlayışı ile hareket eden üniversitemiz uyguladığı Değişim Programları İle Farklı Ülkelerle Protokoller İmzalayarak Uluslararası Misafir Öğrenci Dostu olduğunu göstermiş ve Azerbaycan tarafından "Ebedi Lider Altın Döş Nişanı" ile onurlandırılmıştır.”

‘5018 SAYILI KAMU MALİ YÖNETİMİ VE KONTROL KANUNU’

Deveci konuşmasını şöyle sürdürdü: “Hepimizin bildiği gibi dünya, 1980'li yıllardan itibaren hızlı bir değişim sürecine girmiştir. Genel anlamda küreselleşme olarak tanımlamakta olan bu süreç, ülkelerin ve toplumların hızlı ve köklü bir şekilde değişimler yaşamasına yol açmıştır. Bu kapsamda ülkemizde de mali yönetim ve kontrol sistemi alanında köklü bir değişiklik yapılarak, sistemin anayasası niteliğinde olan "5018 Sayılı Kamu Mali Yönetimi ve Kontrol Kanunu" yürürlüğe girmiş ve mali yönetim ve kontrol sistemimiz bütünü ile yeni bir anlayış çerçevesinde değiştirilmiştir. Yapılan değişiklik ve getirilen düzenlemelerle kamuda; stratejik planlama, performans programı, iç kontrol, risk yönetimi, saydamlık ve hesap verilebilirlik gibi ilke ve süreçlere dayalı Yeni Kamu Yönetimi anlayışına geçilmiştir. 5018, genel anlamda kamudaki mali yönetim ve süreçlerine ilişkin düzenlemeleri içeren bir kanun olarak algılansa da aslında kamudaki yönetim sistemlerini ve yönetim sorumluluğunu değiştiren, kamunun kültürel ve davranışsal olarak farklılaşmasını gerekli kılan bir kanundur. Şüphesiz ki yapısal dönüşümleri, toplum kesimlerine benimsetmenin ve bu dönüşümleri gerçekleştirmenin güçlükleri olacaktır. Bireyler gibi toplumların da alışkanlıklarını, değer yargılarını ve yılların birikimi kültürel yapılarını değiştirmek her zaman güç olmuştur ve olmaktadır. Bu güçlükler, dünyada yaşanan değişime uyum sağlamamıza engel teşkil etmemeli tam aksine, özgün ve özellikli yapımızı da koruyarak ve geliştirerek, çağdaş ve demokratik dünya içerisine dahil olmalı ve gelişimimizi sürekli kılmalıyız.”

Haber: Meliha Şeyda Akçakale

Editör: Mahmut Beyaz