Yüksek kalite düzeyini esas alarak yararlı buluşlar gerçekleştirmek, üstün, etik ve bilimsel değerlerle donanımlı bireyler yetiştirmek, Üniversite-Sanayi-Kamu işbirliğini güçlendirmek ve böylece şehrimiz, bölgemiz ve ülkemiz geleceğinde önemli bir rol üstlenmek ve bu etki alanını genişletmek; yurt dışı ilişkilerini artırarak uluslararası bir üniversite olmak için çalışmalarını sürdüren Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi, yeni projelere imza atıyor.  Daha önce yumurta kabuklarından kâğıt, Ayçiçek saplarından izolasyon maddesi, atık kağıt ve mukavva kullanılarak radyasyon tutucu yalıtım malzemesi, Yağ ısıtmalı otomatik kadayıf üretim makinesi, Portatif filament üretim makinesi, Kademeli mandal mekanizması gibi buluşlarla adından söz ettiren KSÜ, şimdi ise “Konik merdaneli sürekli değişken tahvil oranlı iletim sistemi ile çalışan otomatik vites kutusu”  buluşu ile otomotiv sektörüne katma değer sunmaya hazırlanıyor. KSÜ Mühendislik ve Mimarlık Fakültesi Makine Mühendisliği Bölümü öğretim elemanı Öğr. Gör. Muhammed Safa Kamer tarafından yürütülen proje, TÜBİTAK 1005 Ulusal Yeni Fikirler ve Ürünler Araştırma Destek Programı kapsamında 2017 yılı 2. döneminde desteklenmeye değer görüldü. TÜBİTAK tarafından desteklenen Projenin yürütücüsü Muhammed Safa Kamer, yılsonuna kadar Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi Mühendislik Mimarlık Fakültesi Makine Mühendisliği Bölümü laboratuvarlarında projenin bir prototipinin üretilmesinin planlandığını söyledi.

OTOMOTİV SEKTÖRÜ LOKOMOTİF SEKTÖRLERDEN BİRİ

KSÜ Mühendislik ve Mimarlık Fakültesi Makine Mühendisliği Bölümü proje yürütücüsü Muhammed Safa Kamer, Otomatik Vites Kutusu Tasarımı ile otomotiv sektörüne katma değer sunmak istediklerini söyledi. Projenin içeriğinden bahseden Kamer, “Konik Merdaneli Sürekli Değişken Tahvil Oranlı İletim (CVT - Continuously Variable Transmission) Prensibi İle Çalışan Otomatik Vites Kutusu Tasarımı ve Optimum Tasarım Parametrelerinin Belirlenmesi başlıklı projemiz, TÜBİTAK 1005 Ulusal Yeni Fikirler ve Ürünler Araştırma Destek Programı kapsamında 2017 yılı 2. döneminde desteklenmeye değer görülmüştür. Projenin amacı; Konik merdaneli sürtünmeli çark mekanizmalarında aralarında dönme hareketinin iletimini sağlayan başka bir eleman bulunmadan, birbirleriyle direkt olarak temas halinde olan, paralel eksenli aynı koniklik açısına sahip bir ya da daha fazla tahrik eden konik merdane ve bir tahrik edilen konik merdanenin bulunduğu, sürekli değişken tahvil oranlı iletim mantığı ile çalışan bir otomatik vites kutusunun tasarım parametrelerinin belirlenerek hesaplamalı olarak tasarlanması ve 3D yazıcı ile prototipinin imal edilmesidir. Tekerlekli araçlarda ve değişken devir sayısının istenildiği tüm makinelerde belirli sayıda kademeye sahip dişli vites kutuları kullanılmaktadır. Bu tip sistemlerde devir sayısı değişkenliği dişli vites kutusunun kademe sayısı ile sınırlıdır. Örneğin iki kademe arasındaki bir devir sayısının istenilmesi durumunda bu tip bir sistemle bu mümkün olmamaktadır. Bu da sistemden istenilen verimin elde edilememesi anlamına gelmektedir. Bazı yeni sistemlerde dişli vites kutularının kademe sayıları arttırılarak bu problem çözüme kavuşturulmaya çalışılmıştır. Ama bu durumda yine devir sayısı değişkenliği yeni oluşturulan kademe sayısıyla sınırlı kalmak zorundadır. Bu tür problemlerin önüne geçilebilmesi için sürekli değişken tahvil oranlı iletim (CVT - Continuously Variable Transmission) mantığıyla çalışan vites kutuları tercih edilmektedir. Böylece bir vites kutusundan en küçük ve en büyük tahvil oranlarıyla sınırlı olmak şartıyla çok değişken tahvil oranları elde etmek mümkün olmaktadır. Ülkemizde lokomotif sektörlerden biri olan otomotiv sektörü, bu projenin konusu olan otomatik transmisyon sistemlerini yurt dışından tedarik etmektedirler” dedi.

TEK YERLİ TASARIM PATENT BAŞVURUSU KENDİMİZE AİTTİR

Dünya genelinde sürekli değişken tahvil oranlı iletim sistemleri üzerinde çok çeşitli çalışmalar yapıldığına vurgu yapan Kamer, “Daha önceden yapılmış olan çalışmalar sürekli olarak gelişen teknolojiyle paralel bir şekilde yenilenmektedir. Ülkemizde bu konuyla ilgili olarak yapılmış tek yerli tasarım patent başvurusu kendimize aittir. Sadece bu proje kapsamında yapılan ön çalışma ile yapılmıştır. Otomotiv sektörü ülkemizde yüksek oranda katma değer sağlayan önemli sektörlerden biridir. Yenilikçi Ar-Ge teknolojilerinin geliştirilmesi ve uygulanması bu sektör için hayati öneme sahiptir. Bu çalışma da yenilikçi bir transmisyon sisteminin geliştirilmesi ile ilgili olup, tamamı ile yurt dışı know-how teknolojisine sahip bu sistemin yerli imkânlarla geliştirilmesi için atılmış bir adım olmuştur. Proje kapsamında geliştirilen “sürekli değişken tahvil oranlı iletim sistemi” otomotiv sektörü içerisinde oldukça yüksek katma değerli bir ürün olarak değerlendirilmekte olup, tedariki tamamı ile yurt dışı kaynaklardan gerçekleştirilmektedir. Halen proje süreci devam eden tasarımda artık son aşamalara yaklaştık. 2020 yılı sonuna kadar Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi Mühendislik Mimarlık Fakültesi Makine Mühendisliği Bölümü laboratuvarlarında projenin bir prototipinin üretilmesini planlıyoruz.”

PATENTİNİ ALDIK

Projenin Türk Patent ve Marka Kurumu tarafından tescillendiğini de sözlerine ekleyen Kamer, “04.01.2017 tarihinde patent başvurusu yapılan “Konik merdaneli sürekli değişken tahvil oranlı iletim sistemi” isimli CVT otomatik vites kutusu buluşuna, Türk Patent ve Marka Kurumu tarafından 20 yıl süre ile korunmak üzere 21.07.2020 tarihinde incelemeli olarak patent verilmiştir. Böylece bu proje konusu tasarım ile yapılan, ülkemizde bu konuyla ilgili olarak yapılmış tek yerli tasarım patent başvurusu tescillenmiş bulunmaktadır” ifadelerini kullandı.

Proje Araştırmacıları şu isimlerden oluştu:

Prof. Dr. Ahmet Kaya (Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi)

Prof. Dr. Şemsettin Temiz (Malatya İnönü Üniversitesi)

Dr. Öğr. Üyesi Orhan Erdal Akay (Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi)

Öğr. Gör. Serdar KAVELOĞLU (Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi)

Arş. Gör. Yalın Yamaç (Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi)

Makine Müh. Fahrettin Gencer (Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi)

Editör: Mahmut Beyaz