Kahramanmaraş’ta düşman işgaline karşı ilk kurşunu atan Sütçü İmam, mücadelesiyle gönüllerde yaşarken, her fırsatta rahmet ve minnetle anılmaya devam ediyor. Sütçü İmam, vefatının 97. yıl dönümünde adını taşıyan Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi (KSÜ) tarafından Çınarlı (Bektutiye) Cami bahçesinde bulunan kabri başında anıldı. Anma programı, Cuma namazı öncesinde okunan mevlid-i şerif ile başlarken, namaz sonrasında ise cami cemaati ve protokol Milli mücadelenin timsali Sütçü İmam’ın kabrine geçti. Burada, KSÜ Rektörü Prof. Dr. Niyazi Can, Sütçü İmam’ın torunu Dr. Alaaddin Türkkorur ve Kahramanmaraş Büyükşehir Belediye Başkanı Hayrettin Güngör birer selamlama konuşması yaptı. Konuşmaların ardından okunun hatimler indirilirken, inancından aldığı güçle namusuna el uzatan düşman karşısında kahramanca duran Sütçü İmam’a ve şehitlere dualar edildi.

“ÜNİVERSİTE OLARAK İSMİNİ GURURLA TAŞIYORUZ”

Rektör Can, Sütçü İmam’ın vefatının yıl dönümü münasebeti kapsamında yapılan program vesilesiyle Milli Mücadele’nin tüm kahramanlarını rahmet ve minnetle yâd etti. KSÜ olarak Sütçü İmam’ın adını gururla taşıdıklarını belirten Rektör Can, “Üniversite olarak ismini gururla taşıdığımız, şereflendiğimiz Sütçü İmam’ı bizzat türbesinin bulunduğu caminin avlusunda da anmak istedik ve bunu gelenekselleştirdik. Her yıl burada böyle bir etkinliği gerçekleştiriyoruz. Milli mücadelemizde öncü olan, ilk kurşunu sıkan Sütçü İmam’ı rahmetle anıyor, kendisine ahirette huzur ve necat diliyorum. Bu vesileyle milli mücadelemizde kahramanlıkları olan tüm şehitlerimizi de rahmetle anıyor, gazilerimizi de minnetle yad ediyoruz. Kahramanmaraş demek farklı düşüncelerde de olsa, farklı etnik kökende de olsa birlikte yaşama erdemini gösteren bir şehir demektir. Hepimizde biliyoruz ki Kahramanmaraş’ta farklı etnik kökenden, örneğin Fransız, Ermeni ve Yahudi mahalleleri var. Onlarla birlikte hoşgörü içerisinde yaşamayı bilmiş bir şehirdir Kahramanmaraş. Birbirinin inancına ve yaşama biçimine saygı göstermenin bir erdem olduğunu bilen bir şehirdir Kahramanmaraş. Aynı zamanda Kahramanmaraş, kendi istiklaline ve istikbaline dil uzatıldığı zaman ona dayanamayıp karşı duran bir şehirdir. Kahramanmaraş, bu hoş görüsüne rağmen namusuna, şerefine de hem dil hem de el uzatıldığı zaman yiğitçe karşı duran bir şehirdir. Kahramanmaraş, kalesinde Türk bayrağından başka hiçbir bayrağın dalgalanmasına müsaade etmeyen, onu görmediği zaman Cuma namazı kılınamaz, ancak Türk bayrağı olursa Cuma biz müminlere farzdır görüşü olan bir şehirdir. İşte Kahramanmaraş böyle bir şehirdir. Böyle bir şehirde milli mücadelede ilk kurşunu sıkan Sütçü İmam’ın ismini şerefle üniversite olarak taşıyoruz” dedi.

“VATANINA VE MİLLETİNE HİZMET EDEN GENÇLER YETİŞTİRMENİN GAYRETİ İÇERİSİNDEYİZ”

KSÜ olarak gençleri Sütçü İmam ruhuyla yetiştirmenin gayreti içerisinde olduklarını anlatan Can, “Biz KSÜ olarak bu ruhta, bu heyecanda gençlerimizi yetiştirmenin planlaması, programlaması ve eylemi içerisindeyiz. Bizler KSÜ olarak, kendi okuduğu branşta en mükemmel şekilde yetişmeye çalışırken vatanı sevmek demek, mesleğini en iyi şekilde öğrenmek, mesleğini en iyi şekilde öğrenerek bu memlekete hizmet etmek demek olduğunun bilincinde olan gençler yetiştirmek istiyoruz ve yetiştirmeye gayret gösteriyoruz. Aynı zamanda mesleğini en iyi şekilde icra ederek, vatanına ve milletine hizmet ederken beraberinde kendi köklerine, kendi tarihine, kendi değerlerine ve kendi milli iradesine bağlı nesiller yetiştirmenin çabası içerisindeyiz. Bu konuda da çok önemli çalışmalarımız var. Gençlerimizin de bu ruhta, bu heyecanda ve bu azimde olduğunu görüyoruz. Bu vesileyle başta Sütçü İmam olmak üzere onlarca kahramanımızı, şehitlerimizi rahmetle anıyorum. Abdal Halil Ağa, Arslan Bey, Mehmet Ali Kısakürek, Kılıç Ali, Muallim Hayrullah, Ali Sezai Efendi, Yörükselim, Vezir Fakı, Senem Ayşe ve Mıllış Nuri gibi onlarca milli kahramanlarımız vardır. Hepsini rahmetle anıyor, bu uğurda Barış Pınarı Harekatı’na kadar tüm şehitlerimizi rahmetle anıyor, gazilerimize minnettarlık duyuyor, yaralılarımıza da acil şifalar diliyorum” ifadelerini kullandı.

“SÜTÇÜ İMAM’IN TORUNU OLMAK BİZİM İÇİN BÜYÜK BİR İFTİHAR VESİLESİDİR”

Program çerçevesinde Sütçü İmam’ın torunu Dr. Alaaddin Türkkorur da bir konuşma yaparak anma programını düzenleyen başta Rektör Prof. Dr. Niyazi Can olmak üzere KSÜ ailesine teşekkürlerini sundu. Sütçü İmam’ın torunu olmaktan iftihar duyduklarını anlatan Dr. Alaaddin Türkkorur, “Sütçü İmam’ın torunu olmak bizim için büyük bir iftihar vesilesidir. Böyle bir dedemiz olduğu için iftihar ediyoruz. Böyle bir etkinliği düzenledikleri için KSÜ Rektörümüz Niyazi Can başta olmak üzere emeği geçen herkesten Allah razı olsun. Dedemizin isminin üniversiteye, liseye, mahallelere, camilere, çeşmelere hatta ticari işletmelere kadar verildiğini gördüğümüz zaman gururlanıyoruz, çok hoşumuza gidiyor. Bu vefalı millet gerçekten kahramanlarına sahip çıkıyor. Ulubatlı Hasan’ı Kanije kahramanı Hasan Bey’i, Ömer Halisdemir’i unutmayacağı gibi Sütçü İmam’ı da unutmuyor. Bu kahramanlar vatanın vatan olmasında, milletin millet olmasında dönüm noktalarını bir anlık şekilde, yiğit bin yaşar fırsat bir düşer düşüncesiyle Allah için gereken fedakarlığı yapmış olmalarından dolayı ruhen ve ismen çok büyükler. İnşallah bizim amacımız bu ruhta yetişen gençlerin çoğalması, kutsal vatan topraklarına ve namusumuza el uzatabilecek gafillerin gerekli cezaları almaları, ellerinin kırılması hatta yeni tabirle çok hoşuma gidiyor etkisiz hale getirilmesi gerekir diyorum. Üniversitemizin diğer çalışmaları, STK’ların faaliyetleri, bu törenler, anma toplantıları bu ruhun canlı tutulmasında çok önemli bir yer işgal ettiğini görüyorum. Çok ümit varım, yeni gençler göründüğü gibi değil, görünüşe aldanmamak lazım. Bence her biri bir Sütçü İmam’dır. Sütçü İmam’ın yaptığını fırsat olsa, allah öyle bir şey gerektirmesin ama gerekirse yapacaklarına inanıyorum. Dedemizin anma toplantılarını önemsiyoruz, mekanı cennet olsun. Bize önemli bir örnektir, ailemizin büyüğüdür. Hepimiz onun torunu olmaktan iftihar ediyoruz” ifadelerini kullandı.

“SÜTÇÜ İMAM’IN ANISININ YAŞATILMASI ÖNEMLİ”

Kahramanmaraş Büyükşehir Belediye Başkanı Hayrettin Güngör de yaptığı konuşmada Sütçü İmam’ı rahmet ve minnetle anarken, “Gerçekten milli mücadelemizde öne çıkan şehrimizin sembol isimlerinden birisi olan, attığı kurşunla bağımsızlık mücadelemizi başlatan çok değerli büyüğümüz Sütçü İmam’ı ölüm yıldönümünde anıyoruz. Gerçekten üniversitemizin bu programını da çok anlamlı buluyorum çünkü kendi ismiyle kurulan bu üniversitemizin bu değerimizi hatırlamak için yaptığı bu etkinlik son derece kıymetli. Biz, kadim bir tarihin, medeniyetin evlatlarıyız. Ecdatlarımız bize bu vatanı ve bu şehirleri bağışlamıştır. Bizim de görevimiz ecdadımızın bağışladığı, bize hediye ettiği bu toprakları gelecek nesillere aktarmaktır. Sütçü İmam tarihte bağımsızlık fitilini ateşlemiştir ve şehrimizden başlamak üzere bu vatanın kurtuluşunda çok büyük katkı sağlamıştır. Çok değerli ve sembol isimlerden bir tanesidir. Gözünü kırpmadan silahını çekerek, istikbalimize, istiklalimize ve namusumuza el uzatan düşmana ilk kurşunu atmıştır. Memnuniyetle ifade etmek istiyorum ki bugün de aynı ruhta, aynı heyecanda bu toplam aynı vatan evlatlarını yetiştirmiştir. İşte Ömer Halisdemir bunun örneğidir. Hiç çekinmeden silahını çekip, o hainlere karşı bunu yapmıştır. Yakın tarihimizde görüyoruz, hatta şuan yaşıyoruz bu vatan evlatları sınır ötesinde ve sınır içerisinde hiç gözünü kırpmadan ve kendini düşünmeden vatan ve millet uğruna bugün de kurşun atıyor. Bunlar değerdir ve hepsi Sütçü İmam’ın anısının yaşatılmasıdır. Bu yıl süreç başladı, Kahramanmaraş’ın milli mücadeledeki 100’üncü yılını kutluyoruz. 12 Şubat’a kadar bu süreci devam ettireceğiz. Allah mekanını cennet eylesin, gani gani rahmet eylesin. Bu vesileyle milletimiz ve vatanımız için canını feda etmiş bütün şehitlerimizi rahmet ve minnetle anıyoruz. Ahirete intikal eden gazilerimizi rahmet ve minnetle anarken, hayatta olanlara da hayırlı ve uzun ömürler diliyoruz” şeklinde konuştu.

Yapılan konuşmalar ve edilen duaların ardından, katılımcılar Ulu Camii’ne kadar bayraklarla yürüdü.

KSÜ Rektörlüğü tarafından anma programına katılanlara çeşitli ikramlarda bulunuldu.

(Haber: Ahmet Güneçıkan)

Editör: Mahmut Beyaz