Yaklaşan KPSS için adayların uzun bir hazırlık dönemi geçirdiğini, emeklerin boşa gitmemesi için ise son zamanlarda yapılacak çalışmaların önemli olduğunu belirten Kaplan, zamanın büyük kısmının soru bankası ve deneme çözmeye ayırmanın, burada karşılaşılan konu eksiklerinin olması durumunda ise de tekrar konuların zihinde netleştirilmesi gerektiğini söyledi. Son genel tekrar programlarının da önemine vurgu yapan Kaplan ayrıca, sınava yakın zamanda uyku ve beslenme düzenin de başarıda önemine dikkat çekti. Adayların sınav kaygısını arttıracak verilerden uzak durmaları gerektiğini anlatan Kaplan, moral ve motivasyon anlamında hem de çevre değişkenleri anlamında yaptıklarına dikkat etmelerinin çok önemli olduğunu anlattı.

SORULARI ANLAYABİLME, ZAMANI DOĞRU KULLANABİLME…”
Kaplan: sözlerinin devamında şu ifadelere yer verdi: “Soruları anlayabilme, zamanı doğru kullanabilme, geniş bir bakış açısına sahip olabilme, entelektüel düşünebilme, iyi bir yurttaşın sahip olması gereken güncel olayları takip edebilme, dünyada olup bitenleri yorumlayabilme kabiliyetleri ölçüldüğü için sadece çok çalışmak yoğun çalışmak KPSS için yetmeyebiliyor. Kişinin sınav günü sahip olduğu ruh hali, okuduğunu anlayabilme yeteneği, sorulara bakış açısı sınav anında olabilecek duygu durumlarıyla ilgili otokontrol şekli, bütün bunları da dikkate almak gerekiyor.”

ÇALIŞMA SON GÜNE KADAR OLABİLİR?
Sınava yönelik çalışmaların ne zaman bitirileceğine yönelik kesin bir zaman söz konusu değildir. Adaylar eğer psikolojik olarak rahatlayacağını hissedecekse son ana kadar ders çalışabilirler. Ama tavsiye olunan ise sınav öncesi 1-2 gün kala yoğun bilişsel çalışmanın bırakılması daha çok rahatlamaya yönelik faaliyetlerde bulunulmasıdır.

SINAV SABAHI?
Evden çıkmadan sınavla ilgili belgelerinizi son kez kontrol ediniz. Kıyafetinizin güzel olmasından çok, rahat edeceğiniz bir kıyafet giymeye dikkat ediniz. Güzel bir kahvaltı yapınız. Kahvaltının fazla sulu gıdaların olmamasına ve glikoz içerikli olmasına dikkat ediniz. Sınav yerine 1 saat öncesinde olacak şekilde hareket ediniz.

SINAVDA DİKKAT EDİLMESİ GEREKENLER?
Soruları belirli şekillerde gruplandırabilirsiniz. Emin olmadığınız sorulara bir daha bakınız. Sayısal sorularda mutlaka işlem yapınız. Cevabı hatırlayamadığınızda hemen telaşlanmayınız. Doğru cevaba ulaşmak için yanlış seçenekleri eleyiniz. Uzun sorular gözünüzü korkutmasın. Yorulduğunuzda burnunuzdan derin nefes alıp ağzınızdan veriniz. Bütün seçenekleri okumadan doğru cevabı işaretlemeyiniz. Altı çizili veya hiçbiri, yalnızca, ulaşılamaz, çıkarılamaz, değildir gibi koyu tonda yazılmış kelimelere dikkat ediniz. Denemelerde oluşturduğunuz taktik ile vaktinizi iyi kullanınız. Mutlaka “şu kadar net yapmalıyım” veya “atanmalıyım” diye şartlanmayın!

AŞIRI KAYGI BAŞARIYI DÜŞÜRÜR”
Aşırı kaygı başarıyı düşürür, “Şu kadar net yapmalıyım, Atanmak zorundayım, kazanmak zorundayım” gibi, bu tür düşüncelerin beyin tarafından üretildiği zaman, zihnin ve bedenin algılama gücünün düştüğüne dikkat çeken Kaplan “Adaylar, bunun yerine; “sınavı kazanmak istiyorum”, “kazanmak için elimden geleni yapacağım”, gibi doğru düşüncelerle kendilerini yönetirlerse kaygı düzeyini normale dönüştürürler.

GENEL KÜLTÜR, GENEL YETENEKTE TOPLAM KAÇ DERSTEN, KAÇ SORU GELMEKTEDİR?
Türkçe, matematik, tarih, coğrafya ve vatandaşlık olarak beş dersten toplam 120 soru gelmektedir. 120 soruya 130 dakika süre verildiğini belirten Kaplan; adayların büyük çoğunluğu süreyi yetiştiremiyor bunun için çok soru çözerek sınav stratejisi oluşturularak bu sorun aşılabilir.

EĞİTİM BİLİMLERİNDEN KAÇ SORU GELMEKTE VE SÜRE NE KADAR?
Öğretmenlik için formasyon dersleri olan; gelişim, öğrenme, öğretim yöntem ve teknikleri, sınıf yönetimi program geliştirme, ölçme ve değerlendirme ve rehberlik derslerinden toplam 80 soru çıkmakta ve 100 dakika süre verilmektedir.

HANGİ BRANŞLARDAN ÖABT SINAVI YAPILACAK VE SORU SAYILARI?
Türkçe, İlköğretim Matematik, Fen Bilimleri/Fen ve Teknoloji, Sosyal Bilgiler, Türk Dili ve Edebiyatı, Tarih, Coğrafya, Matematik (Lise), Fizik, Kimya, Biyoloji, Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi, Yabancı Dil (İngilizce), Rehber Öğretmen, Sınıf Öğretmenliği, Okul Öncesi Öğretmenliği, İmam Hatip Lisesi Meslek Dersleri Öğretmenliği ve Beden Eğitimi Öğretmenliği alanlarında yapılacaktır.

BÜTÜN ÖĞRENCİLERE BAŞARILAR”
“ÖABT'de adaylara, Sınıf Öğretmenliği ve Yabancı Dil (İngilizce) alanlarında alan bilgisi ile ilgili 45 soru, alan eğitimi ile ilgili 30 soru; diğer tüm alanlarda ise alan bilgisi ile ilgili 60 soru, alan eğitimi ile ilgili 15 soru sorulacak ve cevaplama süreleri de sözel alanlar için 120 dakika, sayısal alanlar için ise 150 dakika olacak” diyen Eğitim Uzmanı Mustafa Kaplan 2019 KPSS’ye girecek bütün memur adaylarına başarılar diledi.

Haber: Emre Akkış


 


 


 


 


 

Editör: Mahmut Beyaz