Tarihte birçok olayda etkili olan ve etkin olduğu yıllar da diğer beyliklere, boylara ve ülkelere karşı mücadeleler verip çoğundan da başarılı sonuçlar alan ama zamanla çeşitli etkenler sonucu dağılan Kozanoğulları'nın Kahramanmaraşlı torunları yıllar sonra bir araya geldi. Tanışmak ve ilerleyen süreçte başka toplantılar düzenlemek amacı ile tertip edilen toplantıda Kozanoğulları ailesinin büyükleri sırayla söz alırken, ailenin geçmişi ve önemi hakkında gençlee  önemli bilgiler verildi.

" SELÇUKLULAR ZAMANINDAN BERİ VAR"

Ailenin sevilen büyüklerinden biri olan Ali Kozanoğlu toplantının açılış konuşmasını yaparken, " esasında çok köklü bir aileyiz" dedi. Kozanoğlu ayrıca, "Yıllardan beri bu toplantıyı yapmayı düşünüyorduk. Birbirimizi tanımıyoruz, çocuklarımız aynı şekilde birbirlerini tanımıyor. Gayet yakın akrabalarımız bile dağıldı. Eskiden biz hepimiz bir mahalledeydik. Kimin nerede oturduğunu hepimiz bilirdik. Zamanla herkes bir tarafa dağıldı. Kim nerde ne yapıyor, kimin çocuğu ne işle meşgul bilmediğimiz bir duruma geldik. Biz esasında çok köklü bir aileyiz. Evveliyatı 1600-1700'lü yıllara dayanır. Benim okuduğum kadarı ile 2. Viyana Kuşatmasında ki bozgundan sonra Kozanoğulları Kozan'da varlık göstermeye başlamışlar. Aslın da baktığında Selçuklular zamanından beri var. Bilhassa Büyük Yusuf Ağa döneminde yaklaşık 100 yıllık bir süreçte çok genişlemişler. Mecburi iskana tabi tutulmaları, Osmanlı Devleti zayıf o dönemlerde. Özellikle 1877-78 Osmanlı-Rus harbi, 93 harbi olarak tarihimize geçen olay. O savaştan sonra Ruslar doğuda Kars'a kadar, batıda Yeşilköy'e kadar gelirler. Hatta Ruslar o yıllarda Yeşilköy'e bir de anıt dikerler. " ifadelerini kullandı.

" İNGİLİZLER DE ÜZERLERİNE YOLLANIYOR."

Kozanoğulları'nın Güney Anadolu'da ki faaliyetlerine ve gelişimine de değinen Ali Kozanoğlu, " Kayseri Pınarbaşına kadar hareket halinde bir göçebe hayatı yaşanıyor" dedi. Kozanoğlu sözlerini ise şu şekilde tamamladı; "Bu olaylardan sonra Kozanoğulları güneyde çok büyük bir varlık göstermeye başladı. Orada ki diğer aşiretleri de kendi hakimiyeti altına aldı. İşte o vadide yazlık kışlık Kayseri Pınarbaşına kadar hareket halinde bir göçebe hayatı yaşanıyor. Oradan geçenler de, o günkü tabirle söylersek Kozanoğlu'na haraç veriyor. Geçme bedeli gibi farklı isimlerle de adlandırılabilir. İşte bunları kesmek amacı ile üzerlerine Mısır'dan Mehmet Ali Paşanın oğlu İbrahim Paşa bile Osmanlı üzerine gönderiliyor. Başka kabileleri, Candaroğulları'nı üzerlerine yolluyorlar. Daha fazlası da yapılmaya çalışılıp İngilizler de üzerlerine yollanıyor. Gelen bu tüm birlikler mağlup oluyor. Daha sonrasında Büyük Yusuf Ağa'dan sonra çocuklar ikiye ayrılıyor, Doğu Kozan ve Batı Kozan olmak üzere. Zamanla tamamen dağılıp Türkiye'nin her bir tarafına dağılmışız. Kimisine Kaymakamlık kimisine Valilik kimisine de başka bir müdürlük şeklinde dağıtmışlar. Bazılarını ise, Yusuf Ağa gibi vurmuşlar yaralıyken de asmışlar. Büyüklerimizden duyduklarımıza göre belli bir yaştan sonra buralarda bile erkeklerini saklamışlar. Osmanlı çok üzerlerine gelmiş. Bunlar tarihi açıdan bakınca karşımıza çıkanların bazıları. Biz ise şimdi toplandık birbirimizi bir tanıyalım dedik. Kökten hepimiz akrabayız. Hepimizin kan bağı var. Şuan ise kendini Kozanoğlu hisseden Kozanoğlu'dur diyoruz. Bu ara da belirtmek gerek Elbistan'da da Kozanoğulları var. Onlarla da yaz aylarında Elbistan'da bir toplantı düzenlemeye sözleştik. Burada hepimiz birbirimizi tanıyalım. Gençlerimiz bizden ziyade birbirlerini tanısın. Zaman içinde de bu toplantıların artacağı görüşündeyiz.  "

Konuşmanın ardından diğer aile büyükleri de söz alıp açıklamalarda bulunduktan sonra, toplantı tanışma ve ikramlarla son buldu.

Haber: Alihan Kürşat

Editör: Mahmut Beyaz