Katıldığı bir programda ülke ve kent gündemine dair birbirinden önemli açıklamalarda bulunan TBMM İçişleri Komisyonu Başkanı ve AK Parti Kahramanmaraş Milletvekili Celalettin Güvenç, “Kahramanmaraş’ın deprem riski var herkes hesabını buna göre yapsın” dedi. Kahramanmaraş’ın Doğu Anadolu Fay Hattı üzerinde olduğuna dikkat çeken Güvenç, buna karşılık binaların plan, ruhsat ve inşaatını son derece dikkatli yapmak zorunda olduklarını vurguladı. Tüm yetkililere konuya hassas yaklaşması için çağrıda bulunan Güvenç, Metrekare metrekare kentin durumunu ortaya çıkaracaklarının altını çizdi. Sözlerinin devamında Karadeniz’de bulunan 320 milyar metreküp doğalgaz ile ilgili konuşan Güvenç, Türkiye’nin bu zenginlikle beraber dünya tarihinin akışını değiştireceğini söyledi.

“KAHRAMANMARAŞ’IN DEPREM RİSKİ VAR HERKES HESABINI BUNA GÖRE YAPSIN”
Güvenç, konuşmasının devamında şu ifadelere yer verdi: “Geçtiğimiz Çarşamba günü İçişleri Bakanımız Süleyman Soylu buradaydı. Çok verimli bir toplantı yaptık ve bakanımız 17 Ağustos 1999 depreminin yıl dönümünde İl Afet Risk Azaltma Planı’nı Türkiye’de ilk olarak Kahramanmaraş’ta açıkladı. Bu vesile ile bir kez daha duyarlılığın artması, farkındalığın gelişmesi için lütfen her afetten sonra ağlamaktansa Kahramanmaraş’ın deprem riski var herkes hesabını buna göre yapsın. Kahramanmaraş Doğu Anadolu Fay Hattı üzerindedir. Kahramanmaraş’ın bağımsız fayları vardır. Kahramanmaraş’ta yer yer sıvılaşma vardır. Bunlara karşı planımızı, ruhsatımızı, inşaatımızı son derece dikkatli yapmak zorundayız.

“KİM BİR YERE ÇİVİ ÇAKACAKSA BU PLANLARA GÖRE HAREKET EDECEK”
Bir şeye itiraz ettim. Biz planları yaptık, tehlikeye dikkat çektik. Gizli yazıyla Belediye başkanıyla ilgililere yazdık. Bu işin gizlisi yok kardeşim. 2 katlı ev yapandan çok katlı ev yapan müteahhitte kadar herkes bugün tedbir almak zorunda. Ondan sonra sel oldu, deprem oldu diye ağlamanın anlamı yok. Üniversitemizde Deprem Araştırma Enstitümüz var. Çok yetkili insanlarımız var. Hepimiz onları dinleyeceğiz. Metrekare metrekare Kahramanmaraş’ın durumunu ortaya çıkaracağız. Kim bir yere çivi çakacaksa bu planlara göre hareket edecek. Allah akıl fikir vermiş. Dünya düzenini Allah böyle kurmuş. Yağmurun, nehrin akacağı yerlere siz bina yaparsanız bunu yaşarsınız. Siz fayın üstüne çok katlı ev yaparsanız, dikkat etmezseniz, uyduruk zemin etüt raporlarına göre 10, 20 kat binalar yaparsanız sonuçta bu kaderdir diyemezsiniz. Tüm yetkililerden istirham ediyorum ve bu konuya hassasiyetle davranalım diyorum.

“SİYASİLER OLARAK DEPREMİ HER ZAMAN GÜNDEMDE TUTMAMIZ LAZIM”
Çok acı kayıpların yanında uzmanlar depremden önce depremle ilgili yapacağınız bir TL’lik harcama depremden sonra 7 ila 12 TL arasında olmaktadır diyor. Yıkım yani. Şimdi deprem olmadan bir TL’ye çözebileceğiniz bir sorunu deprem olduktan sonra 12 TL’ye çözüyorsunuz. Kaybettiğiniz canlar da ayrıca acı olarak sizin hanenize yazmaktadır. Bu hususu biz siyasilerin sürekli gündemde tutması gerektiğinin altını çizmek istiyorum.

“ÜLKEMİZİN EN BÜYÜK SORUNLARINDAN BİRİSİ DIŞ TİCARET AÇIĞI”
Bilindiği üzere ülkemizin en büyük sorunlarından birisi dış ticaret açığıdır. Bu ülke yıllar yılı enerjide dışa bağımlı olduğu için ürettiğinin büyük çoğunluğunu doğalgaz ve petrole ödemektedir. 60-65 milyar dolar gibi bir parayla her yıl doğalgaz ve petrol almaktayız. Bu belimizi bükmektedir. Şöyle bir örnek vereyim; malum ben Şanlıurfa’da görev yaptım. Türkiye’nin sulanabilir arazilerinin yüzde 11’i Şanlıurfa’dadır, Büyük bir tarım şehridir, Ama Şanlıurfa’nın yıllık tarımsal üretim katma değeri 5 miyar civarındadır. Biz doğalgaz ve enerjide 65 milyar dolarlık ithalat yapıyoruz. Bunun bize ne anlama geldiğini buradan kıyaslayabilirsiniz. 10 Urfa ovası, bir doğalgaz ve petrol ithalatına yetecek üretimi yapamamaktadır. Türkiye’nin en büyük handikabı enerjide dışa bağımlılığıdır ve bu gelişmemizi önleyen en önemli sebeplerdendir.

“TÜRKİYE 10 YILDA ENERJİ İHRAÇ EDEN ÜLKE KONUMUNA GELECEK”
80 milyonun hamt etmesi gerekmiyor mu? Bunu coşkuyla kutlamak gerekmiyor mu? Emin olun ben duydum duyalı bu ülkenin bir çocuğu olarak Allaha şükrediyorum. Çünkü ilk tespit 320 milyar metreküp gibi çok ciddi Türkiye’nin 5 yıldan fazla direkt ihtiyacını karşılayacak bir kaynak. Bu müjdeyi de bir kez daha dikkatlerinize sunuyorum. İnşallah dirayetle, süratle bunu realite ederiz. Çok kolay bir iş değil. Uzmanların ifadesine göre bu 320 milyar metreküpün yanında en az bir iki kuyu daha çıkacak. Yani Türkiye enerjide ithalci ülke olmaktan önümüzdeki 10 yılda enerji ihraç eden ülke konumuna gelecek.

“TARİHİN AKIŞINI DEĞİŞTİRECEĞİZ”
Dün yaptığım bir konuşmada dünya tarihinin akışını değiştirecek bir zenginliğe sahip olduk dedim. Muhalif kanattan abarttığımı düşünen olmuş. Tekrar ediyorum. İnşallah bu zenginliği ekonomiye kazandırdığımızda dünya tarihinin akışı değişecektir. Çünkü dünya 5’ten büyüktür diyen Türkiye çünkü petrol için oluk oluk kan akıtanlara karşı insanlık diyen Türkiye net ihracatçı olacak, net ayakları üzerine basan bir ülke olacak. Sömürgeler özgürleşecek ve bu şanlı Türkiye yeniden tarih sahnesinde yer alacak ve herkes Moskova’ya Washington’a bakarken Ankara’ya bakmaya başlayacak. İnşallah tarihin akışını değiştireceğiz. Mübarek olsun diyorum.”

HABER: BURHAN KARAGÖZ

Editör: Mahmut Beyaz