Durumu olmayan insanların maddi, manevi ve sosyal yoksunluklarının giderilmesinin ve ihtiyaçlarının karşılanmasının insani bir hak olduğu anlayışı içinde çalışmalarını sürdüren Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı, 81 ilde olduğu gibi Kahramanmaraş’ta da İl Müdürlükleriyle sosyal sorunlarının önlenmesi için canla başla çalışmalarına devam ediyor. Kurulduğu günden bu yana aile ve sosyal politikalar alanında hizmetleri iyileştirmeye, yeni politikalar geliştirmeye, ortaya çıkan risklere çözümler üretmeye çalışan Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı, vatandaşlar arasında hiçbir ayrım gözetmeksizin eşit ve adil hizmet anlayışıyla toplumun tüm kesimini kuşatıyor. Ailelerin konut sahibi olmalarının yanı sıra evliliği ve çocuk sahibi olmayı da destekleyen Bakanlığın Kahramanmaraş İl Müdürlüğü, koruyucu aile projesinde adından sıkça söz ettirirken, tüm Türkiye’ye de örnek gösteriliyor. Çocukların sıcak aile ortamlarında kendilerine güvenli ve başarılı bireyler olarak, toplumla iç içe büyümelerini için faaliyetlerini sürdüren Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı Kahramanmaraş İl Müdürlüğü tarafından koruyucu aileler iftar sofrasında bir araya geldi. Bu zamana kadar 97 aileye 134 çocuğun verildiği Kahramanmaraş’ta, 79 aile ise koruyucu aile olmak için sıra bekliyordu. Koruyucu aile olmak için sıra bekleyen ailelere Kahramanmaraş Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürü Mehmet Sertpolat müjde verdi.

TÜM TÜRKİYE’YE SİZLERİ ÖRNEK GÖSTERİYORUZ”

Düzenlenen iftar programında konuşan Kahramanmaraş Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürü Mehmet Sertpolat, Kahramanmaraşlı koruyucu aileleri şefkat kahramanları ve Kahramanmaraş’ın kurtuluşundan beri gördüğü en kahraman insanlar olarak niteledi. Sertpolat, koruyucu aile olmak için sıra bekleyen 79 aileye ise müjde verirken, “Bu sene 6.’sını düzenlediğimiz Geleneksel Koruyucu Aileleri iftar programımızda sizlerle bir arada olmaktan mutluluk duyuyoruz. Çok güzel bir bahar akşamında, yine bir Ramazan’da, yine bir iftar sofrasında bir aradayız. Her vesileyle söylediğim siz şehrimizin şefkat kahramanları ve şehrimizin gerçek kurtuluşundan beri gördüğü en kahraman insanları, sizleri her vesileyle sevgiyle ve saygıyla anıyoruz. Tüm Türkiye’ye sizleri örnek gösteriyoruz. Gerçekten de değerli koruyucu ailelerimiz siz biliyorsunuz ama burada basın mensuplarımızı da bir arada görmüşken ilk kez duyacakları bir bilgi verelim. Türkiye’de şuan da Kahramanmaraş olarak her zaman koruyucu ailede, model ve marka şehir. Bu da bizim şehrimizin siz değerli insanlarının ne kadar hamiyetperver, ne kadar çocuğuna, insanına düşkün olduğunun göstergesi. İşte bu yıl ilk kez başladığımız ve tüm Türkiye’ye de örnek olacak bir çalışma içerisindeyiz. O da şu, malumunuz birçok kuruluş 2017 yılında çocuk kuruluşlarını kapattı ama biz de hala sırada bekleyen koruyucu aile olmak isteyen ailelerimiz var. Şuan da 79 tane ailemiz çocuk beklemekte bizden” ifadelerini kullandı.

18 ÇOCUK AİLESİNE KAVUŞACAK”

Önümüzdeki haftalar çevre şehirlerdeki 18 çocuğun Kahramanmaraş’ta koruyucu aile olmak için sırada bekleyen 79 aileyle kavuşturulacağına değinen Sertpolat, “Önümüzdeki hafta Gaziantep’ten 11, Adıyaman’dan 3, Kilis’ten 2, Osmaniye’den 2 olmak üzere 18 çocuğumuz koruyucu ailesine kavuşacak. Sabırla, o iyi niyetle bekleyen ailelerimizin sabırlarını taşırmadan uygun çocuk yerleştirmelerini o ailelerimizin yanına yapacağız. Sizlerin huzurunda sabırla çocuk bekleyen o koruyucu ailelerimizi de şükranla anıyorum. Ailelerimizin sevinçlerini gözlerinden görüyoruz, yani kısacası Kahramanmaraş bu anlamda hem korunmaya muhtaç çocuk, hem de parçalanmış aile çocuğu anlamında bütün çocuklarına sahip çıkıyor, yetmiyor başta çevre iller olmak üzere en kısa zamanda oradaki kurumların bakım evinde kalan çocukları da sıradaki ailelerimize uygun olanlarına yerleştirmeye çalışıyoruz. Bu aslında bizim koruyucu aile modelinin ne kadar insana dokunan, ne kadar şefkat yumağı, ne kadar sevgiyle donanmış bir hizmet olduğunu, kurumumuzun aslında bakanlığımızın pek çok alanda insana dokunan dezavantajlı insanları kucaklayan hizmetleri var. Ama emin olun, bu koruyucu aile modeli şuan da bu salonda ete kemiğe büründü. Altı yıldır aynı tesislerde ısrarla, inatla bu programı sürdürmeye devam ediyoruz, başka bir yere özellikle gitmiyoruz çünkü ailelerimiz ilk kez burada kaynaşmaya başladılar. Siz değerli ailelerimizle bu Ramazan birlikteliğini, iftar buluşmalarını sürdürdük, sürdürmeye devam ediyoruz. Dilek olay tam altı yıldır biz çeşitli vesilelerle bir araya geliyoruz ama iftarlar her zaman devam ediyor” dedi.

DEĞERLER EĞİTİMİ İLK OLARAK AİLEDE VERİLİR”

Programda konuşan Onikişubat Kaymakamı Mustafa Çek ise bir çocuğun veya gencin yetiştirilmesi ile topluma kazandırılmasının sadece yeme, içme ve giyinmeyle olmayacağına dikkat çekerek, “Ramazan ayının tam ortasında bu iftar sofrasında Ramazan’ın bereketini, güzelliğini hep birlikte yaşıyoruz. Koruyucu ailelik, altı yıl önce başlayan bir uygulama. Bundan önce çocuk yuvalarımız ve yetiştirme yurtlarımız vardı. Çocuklarımıza, gençlerimize orada da bakılıyordu ama bir çocuğun yetişmesi, topluma kazandırılması sadece yemeyle, içmeyle ve giyinmeyle olmuyor. İnsanın bir maddi ihtiyacı, bir de manevi ihtiyacı vardır. Nedir bu manevi ihtiyaç, sevgi, ilgi, alaka, bir aile terbiyesi gerekir. Dolayısıyla koruyucu ailenin temel amacı bu çocuklarımızı arzu eden ailelerin yanına vererek onların anne baba sevgisini, varsa başka çocuklar kardeş sevgisini tatmaları, toplumun temeli olan aile içerisinde büyümeleri önemlidir. Sadece okuması, eğitimi değil, aynı zamanda aile terbiyesini de alması çok önemlidir. Çünkü değerler eğitimi dediğimiz, milli ve manevi değerleri en başta ailede verebiliyoruz. Kimimiz belki birkaç aylıkken, kimimiz belki birkaç yaşındayken, bir kısmınız da belki 13-14 yaşında çocuklarımızı aldınız, çocuklarımıza bakıyorsunuz. Topluma faydalı birer birey haline getirmeye çalışıyoruz. Ben bu sebeple hepinize ayrı ayrı teşekkür ediyorum. Türkiye genelinde bu koruyucu aile projesine ilk etapta sahip çıkan ve birinci sıraya yerleşen Kahramanmaraş ilimiz olmuştur. Kahramanmaraş’ın siz değerli insanları bu çocuklarımıza sahip çıktınız, ben tekrar hepinize teşekkür ediyorum. 6. Kez düzenlenen ve geleneksel hale gelen iftar programında ailelerimiz birbirleriyle tanışma ve kaynaşma fırsatı buluyor. Bizim de gerek İl Müdürlüğü, gerekse Valilik olarak sizlere kapımız, gönlümüz her zaman açık” şeklinde konuştu.

Program hatıra fotoğrafının çekilmesinin ardından sona erdi.

(Haber: Ahmet Güneçıkan)

Editör: Mahmut Beyaz