Dolandırıcılar, '444 ve 800'lü hatlarla kendilerini büyük beyaz eşya markalarının yetkili servisleri gibi göstererek ağına düşürdükleri müşterilerine yan sanayi parçalar takıp karşılığında yüksek fatura kesiyorlar. Son dönemde bu yönde şikâyetler artarken, dolandırıcıların ağına ise en çok arama motorlarında servis arayanlar takılıyor. Çünkü yetkili olmayan servisler bulundukları muhitteki aramalarda en üst sırada görünebilmek için arama motorlarına reklam veriyor.

UZMANLAR UYARIYOR
Konuyla ilgili açıklama yapan Tüketici Başvuru Merkezi Onursal Başkanı Aydın Ağaoğlu, "Bu maalesef en fazla olan dolandırıcılık türü. Bu dolandırıcılığa arama motorları da dâhil oluyor. Tüketici, arama motorunda markasının yetkili servisine ulaşmak istediğinde dolandırıcıların reklamları en üstte çıkıyorsa bunu ilk önce o markanın önlemesi gerekiyor. Sanal ortamdaki arama motorlarının işletmecileri de dolandırıcılara yardım ve yataklık yapıyor. Birisi çıkıp, ‘Al 200 lira beni en üste çıkar’ diyor. Arama motoru da alacağı paraya bakıyor. Mağdur olan tüketiciler, Tüketici Hakem Heyeti'ne ve savcılığa başvursun. Ayrıca şikâyetlerinde dolandırıcılarla birlikte ilanı yayınlayan arama motorunun da ismini mutlaka yazsınlar" şeklinde konuştu.

"SERVİSLERİN GÜVENİRLİĞİNİ KONTROL EDİN"
Tüketiciyi Koruma Derneği (TÜKODER) Hukuktan Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Avukat Şükran Eroğlu ise, "Aynı olay arkadaşımın başına geldi. Arkadaşım da servisin numarasını internetten bulmuş. Arayınca sahte yetkililer gelerek yeni aldığı 4-5 bin liralık televizyonunu alarak kayıplara karışmış. Bu servislerin doğru olup olmadığını garanti belgelerinden kontrol edin. Aslında bir denetim yapılıyor kapatılıyor ama onlar başka bir yerde açıyorlar. Tüketicilerin bilinçli davranması gerekiyor" değerlendirmesinde bulundu.

ÇOK SAYIDA ŞİKÂYET VAR”
Tüketici İl Hakem Heyeti yetkilileri ise, "Bu konuda gelen çok sayıda şikayet var. Arama motorlarında kendilerini yetkili servis olarak gösteriyorlar. Arama motorlarında parayı kim daha çok veriyorsa o ön plana çıkarılıyor. Bakanlığın da bu konu ile ilgili çalışması var. Bize gelen mağdurların başvurularında eğer şikayet edilen yerlerin adreslerine ulaşabilirsek denetim yapıyoruz. Para iadesi ile ilgili de Hakem Heyetlerine yönlendiriyoruz. Ancak adresi bulunmazsa (ki çoğunluğu bulunmuyor) Reklam Kurulu'na gönderiyoruz" açıklamasında bulundu.

DENETLEME MEKANİZMASI YOK”
Yaşanan mağduriyetlerle ilgili gazetemize bilgilendirmelerde bulunan Bosch Yetkili Servisi Sorumlusu Alparslan Dinçer, “Son zamanlarda ‘merdiven altı’ dediğimiz teknik servisler çoğaldı. Vatandaş 2-3 yıl teknik serviste çalışıp, 2 tane çanta hazırlıyor, korsan çıkıyor. Tabii bu biraz haksız rekabete neden oluyor. Maliye kaydı yok, SGK kaydı yok, TSE yok. Kısacası hiçbir yaptırım yok. Bir teknik serviste ortalama 20 teknik eleman varken, diğerleri bir çanta bir de araba ayarlayıp gidiyor, geziyor. Doğal olarak teknik servisin altında bir fiyat veriyor. Herhangi bir maliyeti olmadığı için ücret kendini kurtarıyor. Bunun bir denetleme mekanizması yok” ifadelerini kullandı.

VATANDAŞLARIMIZ DUYARLI OLMALI, ARAŞTIRMALI”
Vatandaşların bu konuda duyarlı olmalarını ve araştırma yapmaları gerektiğinden bahseden Dinçer, sözlerinin devamında şunları söyledi: “Vatandaşlarımız duyarlı olmalı, araştırmalı. Kafası rahat değilse en azından servisi bulmalı. Buldukları servisin belgelerine bakmalı. Servisi çağırdığında ve ekip geldiğinde, ekibin üniformalarına bakmalı. Teknik elemanın üniforma ve galoş giymesi şart. Yaka kartının olması lazım. Firmanın kendisine vermiş olduğu teknik belgesi olmalı. Vatandaş bunlara dikkat etmeli. Daha kapıdan içeri almadan, yaka kartlarını göstermekle yükümlüler zaten. Yaka kartları yoksa “Kimlik belgenizi görebilir miyim?” diye sorulmalı. Halk olarak bu konularda duyarsızız. Biri kapıyı çaldığında “Ben geldim” dediği zaman bile kapıyı açıyoruz. O kişi bir servisçi değil, kötü niyetli bir başkası da olabilir.”

İNTERNETTE HİÇBİR SERVİSİN NUMARASI OLMAZ”
İnternette hiçbir servisin numarasının olmayacağını belirten Dinçer, son olarak sözlerine şunları ekledi: “Servis numaralarına internetten bakıyorlar. Şunu unutmayın ki; internette hiçbir servisin numarası olmaz. Arama motoruna yazdığınız zaman numara zaten 444 ile başlar. Harici bir numara veya cep telefonu olmaz. Firmanın kendine ait logosu ve numarası olur. Parayı bastırıp arama motorunda en üste çıkıyorlar. Örneğin Siemens’i aradığınızda 5 veya 6. Sırada yer alırken başta korsanlar çıkıyor. Bunun bir şekilde önüne geçilmesi lazım. Yaptırım var ama uygulama yok. Vatandaş bunların garantisi, orijinali olup olmadığı konusunda bilinçsiz. Yetkililerin duyarlı davranmaları lazım.”

Haber: Emre Akkış

Editör: Mahmut Beyaz