Konu hakkında konuşan Kahramanmaraş Milletvekili Habibe Öçal; “Afşin’imizin tanıtımı ve tarımsal arazilerimizin ekonomiye kazandırılması açısından oldukça önemsediğimiz belediyemizin bu çalışmasını desteklemek bizim için bir görevdir. Gazi meclis çatısı altında bulunan tüm milletvekillerimize ve bakanlarımıza dağıttığımız bu hediye ile oldukça güzel dönüşler de aldık. Belediyelerimizin böylesi faydalı çalışmalarını başkentimizden desteklemeye her daim devam edeceğiz.” ifadelerinde bulundu.

Konuyla ilgili açıklamalarda bulunan başkan Güven şunları söyledi; “Yaklaşık beş yıldır kendi imkanlarımızla lavanta yetiştiriyoruz. Tecrübemizi ticari üretime yönlendirerek, tarımsal alanda çiftçimize alternatif bir ürün imkanı sunmak istedik. Özellikle son yıllarda aromatik ürünler konusunda artan talepler ve destekleri bölgemize yönlendirmek istedik.

Türkiye’nin dördüncü büyük ovası olan Afşin Ovasında, Aromatik bitkilerin yetiştiriciliğini teşvik etmek ve ilçe ekonomisine katkı sağlamak amacıyla, ürün yetiştirilmesi, ürünlerin yağlarının çıkarılması ve pazarlanması aşamalarında da çalışmalar yaptık. Bu amaçla Destilasyon tesisinin (yağ çıkartma ünitesi) kurulumunu ve deneme üretimini tamamladık. Ürünlerin satışı için, Afşin Belediyesi bünyesinde bir iktisadi işletme kurarak kozmetik alanında “efsus” markasını tescil ettirdik.

Üretilecek olan aromatik bitki yağları, sabun, kişisel bakım ürünleri ve antiseptik ürünleri bu marka adı altında pazarlamayı düşünüyoruz. Ürünlerin üretilmesinde özellikle ev ekonomisini destekleyecek üretim modelleri tasarlayarak, kadınlarımızı üretim sürecine dahil edeceğiz. Fabrikasyon üretimden ziyade, kadın istihdamının ağırlıklı olduğu ve el emeğine dayanan, doğal ürün konseptinde bir üretim stratejisi tasarladık.

Cumhurbaşkanımızın direktifleriyle yerel yönetimler olarak ilçe ekonomisine katkıda bulunmak, üretim yapan çiftçilerimize bu sektörde danışmanlık ve öncülük yaparak, çiftçilerimizin kalkınmasında fayda sağlamak istedik. Öte yandan son yıllarda oldukça popüler olan fotoğraf turizminden pay elde etmeyi planladık. Bu amaçla kurduğumuz fotoğraf platomuzda önümüzdeki günlerde “Rabia Parkımızda” hizmete girecektir.

Lavanta hasadı için ülkemizde hasat makinesi bulunmadığını belirten Güven, bunun içinde belediye bünyesinde bulunan makine parkında da AR-GE çalışmalarına başladıklarını, tasarladıkları lavanta hasat makinesinin prototip çalışmasının bitmek üzere olduğunu, önümüzdeki 15 günlük süre içerisinde ilk denemesinin yapılacağını açıkladı.

Editör: Mahmut Beyaz