Birçok ülke dünyayı kasıp kavuran koronavirüse karşı tedbir kararları alarak salgının daha fazla yayılmasını önlemeye çalışırken, alınan bu önlemler ise birçok sektörün doğrudan veya dolaylı yoldan olumsuz yönde etkilenmesine neden oldu. Hac ve umre organizasyonluğu yapan firmalar da bunlardan bir tanesi. Suudi Arabistan’ın hac ve umre ziyaretlerinin geçici olarak askıya almasından dolayı yaklaşık 1 yıldır kapalı kalan bu işletmeler, ziyaretlerin tekrardan açılması ve eski düzenlerine dönmeyi bekliyor. Kahramanmaraş’ta hac ve umre organizatörlüğü yapan Cahit Hayırsever, konuyla ilgili konuşmasında Suudi Arabistan’ın ne zaman izin verileceğiyle ilgili hala bir bilginin olmadığını hatırlatarak,“Koronavirüsün üzerimizden kalmasını ve tekrar hac ve umre yolculuğunun yapılmasını son nefesimizle bekliyoruz” dedi.

“SON NEFESİMİZLE BEKLİYORUZ”

Daha önce Diyanet İşleri Başkanlığı Kahramanmaraş İl Müftülüğünde hac ve umre organizasyonunda görev yapan ve 2016’da emekli olduktan sonra bir turizmin Kahramanmaraş şubeliğini yapan Cahit Hayırsever, konuyla ilgili konuşmasında şunları söyledi: Bilindiği üzere tüm dünya salgınla mücadele ediyor. Koronavirüsten önce bizim işlerimiz iyiydi fakat malumunuz alınan tedbirler nedeniyle Suudi Arabistan’a vize kapandı. Bu da bizi baya etkiledi, yaklaşık 1 yıldan beri kapalıyız. Şu ana kadar bize bir yardım söz konusu olmadı, müracaat da etmedik. Umrenin ve haccın açılacağı konusunda ise herhangi bir bilgi gelmedi ama yarın bir gün inşallah bu yollar açılacaktır, üzerimizdeki koronavirüs belasından kurtulacağız ve aynı şekilde tekrar bu yolculuğumuza başlayacağız. Şimdi aşılar yapmaya başlandı. Devlet yöneticilerimizin aşıları yaptırdığını gördük, bizlerde yaptırmayı düşünüyoruz. En kısa zamanda bu aşıların yapılarak koronavirüsün üzerimizden kalmasını ve tekrar hac ve umre yolculuğunun yapılmasını son nefesimizle bekliyoruz. Mevla’m tüm hacca ve umreye gitmek isteyen kardeşlerimize en kısa zamanda bu mutluluğu tattırmayı nasip eylesin.

“ŞU ANDA FİYATLAR KONUSUNDA NE OLACAK BİLEMİYORUM”

Şu anda fiyatlar konusunda ne olacak bilemiyorum. Hac ve Umre hizmetleri riyal olarak karşılanıyor ama dolara endeksli olunca dolar yükselince riyal de yükseliyor, dolar düşüyor aynı şekilde riyal düşüyor. Bu konuda herhangi net bir bilgi yok. Önceden 4 kişilik oda 15 günlükler bin dolardı bundan sonra 4 kişilik oda olur mu olmaz mı bilmiyoruz. Oradaki konaklama otellerindeki odalarda 2 kişilik olacak diye bir duyumumuz var ama net değil. Tabii ki 4 kişilik oda ile 2 kişilik oda arasında yaklaşık 100 dolar bir fark vardı.

“RESMİ KURUMLARA GİDİP YETKİLİ OFİSLERE VE DAİRELERE BU YOLCULUĞU YAPMALARINI TEMENNİ EDİYORUM”

Koronavirüs üzerimizden gittikten sonra aşılarımızı yaptırarak, kendimizi hac ve umre yolculuğuna hazırlamak üzere yola çıktığımızda. Bu yolculuğu yapmak isteyen kardeşlerimizden temennim şu dur ki resmi olmayan bir yerlere gitmesinler Turizm Bakanlığından almış olukları izinli ofislere, bürolara ve dairelere gitsinler, oralara bizatihi kendileri kayıtlarını yaptırsınlar. Çünkü geçmiş yıllarda olduğu gibi kimi götürüyor Şanlıurfa’ya bırakıyor, kimisi başka bir şey yapıyor. Bu yolculuk Kâbe yolculuğu, bu yolculuk Ravza yolculuğu, bu yolculuk Arafat yolculuğu, bu yolculuk Hazreti Muhammed S.A.V. Efendimize yapılan bir yolculuk. Buradan kalpleri kırılmadan, üzülmeden bu yolculuğu etkileyecek herhangi bir ne olursa olsun maddelerden uzak olup resmi kurumlara gidip yetkili ofislere ve dairelere gidip kayıtlarını yaptırarak, bu yolculuğu yapmalarını temenni ediyorum. Hacılarımız umrecilerimizin hem maddi hem manevi olarak üzülmeden bu yola çıkmasını yüce Mevla’dan temenni ediyoruz.

“SADECE ENDONEZYA’NIN GİTTİĞİNİ DUYDUK”

Başka ülkelerden sadece Endonezya’nın Suudi Arabistan’a gittiğini duyduk. O da nasıl, ne şekilde bilemiyoruz. Resmi kurallar çerçevesinde herhangi bir yok. Kâbe’nin öyle yalnız kalması bizleri çok üzüyor. Bu koronavirüs nedeniyle vefat eden kardeşlerimize Allah’tan rahmet diliyor, hastalanan kardeşlerimize en kısa zamanda acilen şifalar verip, yuvasına çocuğuna kavuşmasını yüce Mevla’dan temenni ediyorum.”

Haber: Abdulsamet İspir

Editör: Mahmut Beyaz