Ölümcül virüsün yayılımını en aza indirmek adına ülkeler birçok adım atarken bu adımlardan biri de eğitim alanında oldu. Birçok ülke gibi Türkiye’de bu anlamda öğrencilerin eğitimde geri kalmamaları için “Uzaktan Eğitimi” devreye soktu. Milli Eğitim Bakanlığı kısa süre içerisinde TRT EBA adı altında TRT Lise, TRT Ortaokul, TRT İlkokul olmak üzere 3 ayrı televizyon kanalını devreye sokarak öğrencileri uzaktan eğitim sistemine geçirdi. Bu süreçte öğrenciler televizyon üzerinden ders dinlemekte, tekrar etmek veya kaçıranlar için internet ortamında tekrarını izleyebilmekte. Teknoloji her geçen gün hayatımızda daha fazla yer edinirken, yaşanan bu gelişmeler sonrası teknolojinin önemi daha çok hissedildi. Virüsün yayılması sonrası eğitim yanı sıra işlerle ilgili toplantılar ve toplu aile görüşmelerinin dijital ortamda yapılmaya başlanmasıyla birlikte bilgisayar, akıllı telefon, televizyon, tablet, sabit ve mobil internet satışlarını arttırdı. Bu kapsamda gazete ekibi olarak Kahramanmaraş halkının 15 yıldır cep telefonu, tablet ve aksesuarları için en doğru adresi olan DEKA Teknik Servisi’nin Müdürü Abdurrahman Kızılbağlı’ya koronavirüsün hangi ürünlerin satışını ön plana çıkardığını, cihaz alırken veya yaptırırken neler dikkat edilmelisi gerektiği gibi sorulara cevap aradık.

“ELEKTRONİK ÜRÜNLERİN SATIŞINDA ARTMA OLDU”

DEKA Teknik Servis Müdürü Abdurrahman Kızılbağlı, konuyla ilgili konuşmasında şu ifadelere yer verdi: “Uzaktan eğitime geçilmesi elektronik ürünlere okula gidemeyen öğrenciler eğitimlerini online sistemler üzerinden tablet, bilgisayar, akıllı telefon televizyon gibi teknolojik cihazlarla almaya çalışmaktadırlar. Covid-19 virüsü çıktıktan sonra insanlar dışarı çıkmayı tercih etmiyorlar, yüz yüze görüşmekten ziyade telefon üzerinden görüşmeyi daha çok tercih etmektedirler. Bu yüzden elektronik ürünlerin satışında artma olmuştur. Pandemi sürecinde okulların kapanması dolayısıyla uzaktan eğitime geçildi. Bu süreçte öğrenciler televizyon üzerinden ders dinlemekte, tekrar etmek veya kaçıranlar için internet ortamında tekrarını izleyebilmektedirler. Bu nedenlen dolayı hem telefon hem de tablet satışlarında artış oldu.

“TAMİRAT ONARIM İŞLERİ ARTMIŞ DURUMDA”

Telefon ve tabletlerin döviz kur artışı ve pandemi sürecinde yeni eklenen vergilerden dolayı fiyat artışları olması dolayısıyla, yeni ürenler eskiye göre daha pahalı olduğu için müşterilerimiz mevcut ürünlerini tamir ettirmeyi tercih etmekteler. Buna bağlı olarak da tamirat onarım işleri artmış durumda.

CİHAZ ALIRKEN DİKKAT EDİLMESİ GEREKEN NOKTALAR?

Alınan ürünün garantili tamir hizmet süresinin ne kadar olduğu, servis durumu, cihazın sağlamlığı, arızalanması halinde satın aldığı firmadan destek alabilmesi hususları elbette dikkate edilmesi gereken konulardır. Kahramanmaraş’da elektronik sektöründe hizmet vermekte olan eski ve köklü güvenilir firmaları tercih etmek, ürün seçimi yaparken de ürünün özelliklerini, ihtiyaç doğrultusunda seçmek ve garanti şartlarına ilişkin evrakları muhafaza etmek ve saklamakları gerekmektedir.

TECRÜBELİ FİRMALARA TAMİRAT YAPTIRMAK EN DOĞRU BİR HAREKET OLACAKTIR”

Servisin güvenli olması, uzman personelden oluşan kadroları görev yapması, köklü bir firma olması araştırılmalı, yapılan tamir sonrası olabilecek olasılıklara da yaptığı işin arkasında durabilecek dürüst güvenilir, müşteri memnuniyeti odaklı kurumsallaşmış firmalarda tamir yaptırılması elbette tüketicinin yararına olacaktır. Özellikle cihaz kullanıcıları tamirat konusunda uygun fiyatlara aldanıp tamirat yaptırmaktadır. Fakat bu uygun fiyatlara aldanıp tamir yaptırmamak gerekiyor. Orijinal parça takılmıyor onarım sağlıklı olmuyor. Bu yüzden köklü ve tecrübeli firmalara tamirat yaptırmak en doğru bir hareket olacaktır.

“ONLİNE EĞİTİMLE EĞİTİMİN BAŞLIYACAK OLMASI SEKTÖRÜMÜZÜ HAREKETLENDİRMİŞ”

Sektörde online eğitimle eğitimin başlıyacak olması sektöürmüzü hareketlendirmiştir. Özellikle tablet satışlarında hareketlenme başlamış olup, ilerleyen günlerde bu hareketliliğin daha da artamısın beklemekteyiz. Milli Eğitim Bakanlığı tarafından alınan kararla yüz yüze eğitim ileri bir tarihe ertelenmiştir. Bu erteleme sebebi ile tüm öğrenciler uzaktan eğitim yöntemi EBA ile uzaktan eğitim görecektir. Bu eğitime katılabilmek için elektronik ürün eksiği olan öğrenciler tablet ve telefon satın almaktalar.”

(Haber: Abdulsamet İspir)

Editör: Mahmut Beyaz