İçe dönük yaşayan Osmanlı Devleti’nin bir nevi sosyalleştiği alanlar olarak tarihte geçen Türk Hamamlarının ünü dünyayı sardı. İnsanların yıkanma, temizlenme, tedavi amaçlı kullanımlarının yanı sıra, kız beğenme, gelin hamamı gibi çeşitli etkinlerin yapıldığı eğlence mekanı olarak ta bilinen Türk Hamamları, pandemi ile birlikte işlevselliğini yitirdi. Türklerin en bilinen alışkanlıkları haline gelen hamam kültürünü ihmal etmemeleri gerektiğini vurgulayan hamam işletmecisi Sefer Bulut, hamamların insan vücudundaki mikropları kırma özelliğine dikkat çekti.

‘KAPASİTEYİ DOLDURAMIYORUZ’

Bulut:  “Virüsten dolayı hamamların kapatılması genelgesi yayımlandı. 2,5 ay kapalı kaldık. Bu arada da bakımlarımızı yaptık Temmuz’un 1 itibariyle açıldık. O günden bu güne çalışıyoruz. Virüsten dolayı işlerimiz düşük.  İnsanlar çarşıya çıktıkları zaman maskeye dikkat etmiyorlar, bir çoğu polisi gördükleri zaman maskeyi takıyor.  Buraya müşterilerimiz geldiği zaman maskesini, girerken eline dezenfektan döküyoruz, ateşini ölçüyoruz. Herhangi bir olumsuzluk olduğu zaman onu içeri almıyoruz. Yasakların kalmasından sonra içerinin kapasitesine göre sınırlı sayıda müşteri alıyoruz. Yaz ayı olduğu için 34 kişilik kapasiteyi dolduramıyoruz. Hamamlar güzellik merkezleri kuaförlerin alanına girdi. Hamamların ilk yapıldığı tarihlerde hamamlar sağlık merkezleri olarak geçermiş. Akşama kadar bir çok yere gidiyoruz, bilmediğimiz insanların arasına karışıyoruz. En basitinden düğünler.

‘MİKROPLARI KIRAR’

Hamama gelip terleyeceğiz, vücuttaki mikropları kıracağız. Benim bir kullandığım cümle var: “Doktora gitmeyin demiyoruz ama hamamı da ihmal etmeyin diyoruz” Hamamlar olmazsa olmazımız, temizlik noktamız. Vatandaşlarımız gönül rahatlığı ile gelebilirler.

İçişleri Bakanlığına yazı da yazdım, hamamların temizlik alanı buraların kapatılmaması gerekiyor diye.  Koronavirüsten korunmak için ellerinizi bol bol yıkayın deniliyor. Burada biz sabunla suyla insanları yıkıyoruz. Hamamlar en başından beri kapatılmamalıydı diyebiliriz. İşletmeciler, çalışanlar sosyal mesafeye dikkat ettiği müddetçe aslında burası temizlik noktası. Bildiğim kadarıyla virüs sıcakta yaşamıyor burası 55-60 derece, artı suyun bol kullanıldığı bir yer. İnsanlar burada gelip gönül rahatlığı ile burada temizlik yapmaları gerekiyor. Bu virüs memleketten uzaklaşacaksa temizlenecekse insanlığımız, milletimiz bundan kurtulacaksa bizim kapatılmamız hiç önemli değil, vatanımızın canı sağ olsun.

‘KESE VE MASAJ YASAĞI KALKMALI’

Dulkadiroğlu Beyliği tarafından 14. Yüzyılda yapıldığı tahmin edilen hamamın kendilerine tarihi miras olduğunu söyleyen Bulut, hamamın tarihe tanıklık ettiğini söyledi. Bulut,  “Burası ecdattan bize miras biz de buranın bekçileriyiz. Ticaretimizi yapacağız ama burayı da korumamız gerekiyor. Burada bir tarih yaşanmış. Kese ve masaj yasağının kalkmasını istiyoruz. Bu noktada büyüklerimizin bize yardımcı olmalarını bekliyoruz” şeklinde konuştu.

FİYATLAR

Fiyatlar hakkında  da bilgiler veren Bulut, şöyle devam etti: “Fiyatlar Türkiye şartlarına baktığımız zaman Kahramanmaraş’taki hamam fiyatları ayak altı. Normalde önceden giriş fiyatımız 20 liraydı kurtarmıyordu, şu anda müşteri de yok, bizim burası doğalgazlı müşteri gelsin gelmesin sürekli kazanlar yanıyor, aylık belli bir giderimiz var o yüzden fiyatlarda artış yaptık. Hamam giriş fiyatı şu anda 30 lira 10 yaş altı olursa 20 lira alıyoruz.

TURİSTLER

Dışarıdan azda olsa yerli ve yapancı turistler geliyor, müşteri yokken gezdiriyorum ama müşteri varken güvenlik açısından kimseyi elbiseyle içeri almıyorum.”

HABER: ABDULSAMET İSPİR

Editör: Mahmut Beyaz