Çin’in Wuhan kentinde Ortaya çıkarak tüm dünyayı esareti altına alan koronavirüs Türkiye’deki tüm illere yayılmış durumda. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca geçtiğimiz gün Bilim Kurulu toplantısının ardından yaptığı açıklamada, Türkiye’de toplamda 15 bin 679 kişide koronavirüs vakasının olduğunu ve 277 kişinin de hayatını kaybettiğini açıkladı. Koca, hangi ilde kaç tane vaka ve vefat edenlerin olduğunu Türkiye haritası üzerinden paylaşırken yaptığı paylaşımda Kahramanmaraş’ta da vaka sayısının 15 vefat eden insan sayısınınsa 1 olduğunu öğrenmiş olduk. Şehirde koronavirüsün daha fazla yayılmasını önlemek amacıyla Vali Vahdettin Özkan başkanlığında toplanan İl Hıfzıssıhha Kanununun Meclisi, koronavirüs salgınının ülkemizde kamu düzeninin bir parçası olan kamu sağlığına olumsuz etkilerini azaltmak, hastalığın yayılmasını önlemek, vatandaşların sağlığına olumsuz etkilerini asgari seviyeye düşürmek, salgında en etkili mücadele olan sosyal mesafeyi sağlamak amacıyla gerekli önemli kararlar alıyor. Bu kapsamda Meclis’in aldığı kararlar ile birçok kişinin zaruri haller dışında dışarıya çıkması yasaklandı. Denetimlerini sıklaştıran polis ekipleri de sürücü ve yayalara zorunlu olmadıkça evden çıkmamaları konusunda vatandaşları uyarırken Koronavirüs tedbirleri kapsamında polis ekipleri yaptığı denetimler sırasında kurallara uymayan 192 kişiye 392’şer TL ceza yazdı.

YENİ EK TEDBİRLER AÇIKLANDI!

Sağlık Bakanlığı ve Bilim Kurulunun tavsiyeleri doğrultusunda alınan kararların etkinliğinin arttırılarak virüsün yayılmasını engellemek, toplum sağlığı ve kamu düzeni korumak amacıyla bir takım ek tedbirlerin alınmaya devam edildi. Bu kapsamda kimlerin dışarıda olmaması gerektiğiyle ilgili alınan kararlar şu şekilde;

İdari İzinli Sayılan Kamu Personeli (Hamile, Kronik Hastalığı olanlar vb.)
Öğrenciler
İdari İzinli Sayılan Öğretmenler
65 Yaş Üstü İnsanlar
Kronik Hastalığı olan İnsanlar
Sebepsiz (keyfi) Dışarda Dolaşan
Özel Sektörde İşletmesinden İzin Almış Personel
Temel ihtiyacı dışında dışarı çıkanlar (Kıyafet, Mobilya vb. Alışverişi Bahane edenler)

Bu kararlara uymayanların hakkında 1593 sayılı Hıfzıssıhha kanununun ilgili maddesinden idari para cezası yazılıyor.

Kahramanmaraş Emniyet Müdürlüğü ekipleri ilgili maddelerde durumu sıralanan, sokağa çıkması kısıtlanan, her ne şekilde olursa olsun sosyal mesafeye uymayan, yanyana mesafe kurallarına uymadan hakaret eden, başıboş dolaşan, parklarda amaçsızca oturan, belli bir işi olmaksızın toplu halde sohbet eden, amaçsızca bekleyen kişilere ceza yazıyor. Polis ekipleri 192 kişiye 392'şer TL ceza tatbik etti. Tüm uyarılara rağmen kurallara uymayanlara daha ağır para cezaları tatbik edileceği öğrenildi. Ekipler önümüzdeki günlerde denetimlerini daha da sıklaştırılacağı öğrenildi.

POLİSLER SÜRÜCÜLERİ UYARIYOR

Koronavirüs tedbirleri kapsamında alınan kararlar doğrultusunda Trabzon Caddesinde polis ekipleri sürücüleri tek tek durdurarak koronavirüs tedbirlerine uymaları noktasında uyarıyor. Sürücülere dikkatli olmaları ve kurallara uymalarını söyleyen polisler araçlarda sürücüden hariç birden fazla kişinin bulunmamasını ve sürücünün yanında oturan kişinin yan yana oturmaması gerektiğini belirterek arka koltuğa geçmesini söylüyor.

İNSANLAR ARTIK DAHA ÇEKİNGEN

Her geçen gün vaka ve ölüm sayısının artması, virüsün tüm Türkiye’ye hızlı bir şekilde yayılması ve devletin aldığı sıkı tedbirler özellikle ceza yazılması, oturaklara oturtturulmaması insanların dışarı çıkma konusunda daha çekingen olmasına sebep oldu. Çarşıya bakıldığı zaman insanların her geçen gün daha da az çıktığını gözlemliyoruz.


 


 

(Haber: Abdulsamet İspir)

Editör: Mahmut Beyaz