Osmanlı’dan bugüne kadar yaşatılan, toplumsal dayanışma ve yardımlaşma örneği olan ‘askıda ekmek’ uygulamasını kendi alanı olan çiğ köfteciliğe uyarlayan Kahramanmaraş’taki bir iş yeri, ‘askıda çiğ köfte’ ile gönülleri kazanıyor. Kahramanmaraş’ın Dulkadiroğlu İlçesinde bulunun  Adıyörem Çiğ Köfte Müftülük Şubesi’nin ihtiyaç sahibi vatandaşların da faydalanması adına başlattığı ‘askıda çiğ köfte’sine destek çığ gibi büyüyor. Çiğ köfte almak için gelen ya da ihtiyaç sahiplerine yardımda bulunmak isteyen hayırseverler, askıda çiğ köfteye çiğ köfte alarak bırakıyor. İhtiyaç sahibi vatandaşlarda ‘alan el veren eli görmesin’ düsturuyla ihtiyacı kadar çiğ köfteyi alıyor. Yaklaşık bir yıldır sürdürülen askıda çiğ köfte geleneğine ilgi özellikle koronavirüs sebebiyle yaşanan ekonomik sıkıntılarla birlikte daha da arttı. İş yeri yetkilileri konuyla ilgili yaptığı açıklamada, “İhtiyaç sahiplerine, garibanlara bir faydamız olması amacıyla bu uygulamayı yapıyoruz. Biz eskiden, Osmanlıdan beri paylaşmayı, hayırseverliği, garibanın elinden tutmayı benimsemiş bir milletiz. Bu zor zamanlarda da birbirimize destek olmamız gerekiyor” dedi.

"TOPLUM YARARINA BİR ŞEYLER YAPAMA ARAYIŞIMIZ VARDI"

İhtiyaç sahibi insanların hem çiğ köfteden mahrum kalmaması hem de iyilik yapılması adına böyle bir çalışmaya imza attıklarını belirten iş yeri yetkilisi, “Burayı açtıktan sonra toplum yararına bir şeyler yapma arayışımız vardı. Zamanla buralardan geçen ihtiyaç sahibi insanlar dikkatimizi çekti. Mesela o süreçte buralarda hurda toplayan insanlar vardı onlara ikramlarda bulunduk. Bunların yanı sıra bir kaç insanın da ihtiyaç sahibi insanları buraya getirip hayır yaptığını da gözlemledik. Bunların hepsini görünce bizlerde kolları sıvadık ve dikkatimizi çekenlere yardımlarımızı arttırdık. Bir süre sonra baktık ki, çevre sakinlerinden de talep var. İnsanlar hayır yapacak yer arayışındalar. Bizde bu yazıyı yazdık. Yazıyı yazınca anladık, böyle bir şeye ihtiyacın çok olduğunu. Askıda çiğ köfte uygulaması ise şu şekilde, buradan yoldan geçen insanlar yazıyı görüyor. Bizlere gelip askıya çiğ köfte vermek istiyorum diyor. Parasını ödeyip, orada yazan rakamı bir tane arttırıyor. Bir çiğ köfte bağışının tutarı ise 5 TL. Hayır, yapacağımız insanları ise gözlemleyerek belirliyoruz. Askıdaki çiğ köfte sayısı çok artınca belirlediğimiz köy okullarına götürmeyi planlıyoruz” dedi.

“ESNAFLARIMIZ DA DESTEK VERİYOR”

Çevre esnaflarının da kampanyaya destek verdiğini belirten yetkili, “Yine aynı şekilde geride bıraktığımız kısa zaman diliminde yetim öğrencilere yardımda bulunduk. Yaptığımız bu tarz etkinlikleri instagram sayfamızda da paylaşıyoruz. Daha çok insana ulaşmak ve daha çok ihtiyaç sahibine yardım etmek için. Ülke içerisinde bir kaç yerde buna benzer uygulamalar olsa da, çevre esnaflarda hiç dikkatimizi çekmedi. Yakınlardaki esnaflar da birçok kez gelip bıraktılar. Askıya bende bir çiğ köfte bırakayım diye benimde katım olsun diyen esnaflarımız da var. Biz başlarken dağıtım konusunda sıkıntı yaşayacağımızı düşünüyorduk. Daha önce ihtiyacı olmasına rağmen utandığı için gelip isteyemeyen aileler oldu onları da biz davet ettik kendimiz gidip, bu sorunu da bu şekilde aşmaya çalışıyoruz. Bunların hepsinin yanı sıra işletme olarak kapımıza gelen hiç kimseyi geri çevirmiyoruz. İsteyen olursa küçük dürümler hazırlıyoruz. Parası olmayan olursa kesinlikle boş çevirmeyip çiğ köfteyi ikram ediyoruz. Bu durum kampanya dışında önceden beri böyle bir tutumumuz var bundan sonra da bu şekilde devam edecek” şeklinde konuştu.

“BİRLİK VE BERABERLİKLE BU GÜNLERİ ATLATIRIZ”

Çevrede yardıma ihtiyacı olan çok sayıda insanın olduğunu belirten yetkili, “Biz fark ettik, bu çevrede ihtiyacı olan insan çokmuş. Şehir merkezi yokmuş gibi gözükse de hiç azımsanmayacak kadar ihtiyacı olan insan var. Mesela geçen bir adam buralar da sakin sakin dolaşıyordu. Çağırdım bir çay ikram ettim. Ne yaptığını sorduğumda bana, cezaevinden yeni çıktığını hurda toplamaya çalıştığını ama yapamadığını söyledi. Öyle dedikten sonra bir şeyler ikram ettik. Aynı adam sonraki günlerde utandığı için uzaklardan geçtiğini fark ettik bir kez daha davet ettik. Bu ve buna benzer şekilde iyi insanları bulup yapılan yardımları eritiyoruz. Özellikle şehir merkezinde dilenen çok insan var. Bu insanlarının hangisinin dürüst olduğunu çoğu zaman bilemiyoruz. Bizlere gelip yardım talep eden insanlara bu yüzden maddi yardım yapmayı doğru bulmuyoruz. Yemek ikramında bulunuyoruz. Eğer gerçekten aç ise zaten yiyor, aksi bir zihniyet de ise bizden yemeği değil de parasını istiyor. Biz de tabi böyle insanlara kesinlikle yardım etmiyoruz. Yemek istesinler ama para istemesinler. Gerekirse başka bir yerde yesin ama para verme işine karşıyız. Böyle insanları ayırt etmenin en etkili yolu budur, diğer seçenek onları daha da dilenmeye teşvik eder. Özellikle koronavirüs tehlikesinin yaşandığı şu günlerde birlik, beraberlik ve dayanışmayı artırmalıyız. Görüyoruz birçok insanımız işlerine gidemiyor, işsiz kalanlar var. Bu insanlara toplum olarak destek olmalıyız” ifadelerini kullandı.

(Haber: Ahmet Güneçıkan)

Editör: Mahmut Beyaz