TÜBİTAK tarafından 2005 yılından itibaren üniversite öğrencilerine yönelik olarak düzenlenen Efficiency Challenge Electric Vehicle (Alternatif Enerjili Araç Yarışları)'nın bu yıl 14’üncüsü düzenlendi. Alternatif enerji ile çalışan araçların katıldığı yarışma Elektromobil, Hidromobil ve Otonom olmak üzere üç kategoride yapıldı. KSÜ Uğur Böceği isimli elektromobil aracıyla 86 üniversite takımının katıldığı bu yarışlardan kupayla döndü.

TÜRKİYE 6’INCISI OLDULAR
Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi Makine Mühendisliği ve Elektrik-Elektronik Mühendisliği bölümü öğrencilerinden oluşan KSÜ Otomotiv Geliştirme Takımı tarafından tasarlanan ve akademik danışmanlığı Dr. Öğr. Üyesi Erdal Kılıç ile Dr. Öğr. Üyesi Mehmet Ermurat tarafından yapılan "Uğur Böceği" isimli elektrikli araç TÜBİTAK tarafından her yıl düzenlenen Uluslararası Alternatif Enerjili Araç Yarışları'ndan ödülle döndü. 6-12 Ağustos tarihleri arasında Kocaeli Körfez Yarış Pistinde gerçekleştirilen etkinlikte Cuma günü gerçekleştirilen 1. Etap yarışlarında grup 2.si olan ekip, Pazar günü düzenlenen final etaplarında ise Türkiye 6.lığı derecesini aldı.

TEKNİK TASARIM DALINDA ŞAMPİYON OLDULAR
Elektromobil yarışlarına ilk kez 2017 yılında katılan KSÜ Elektrikli Araç Geliştirme Takımı kısa sürede lider takımlar arasına adını yazdırmayı başardı. 2017 yılında 70 takım arasından 15. olan takım, bu yıl 86 üniversite takımının katıldığı ve 39 takımın teknik kontrolleri geçerek yarışmaya hak kazandığı yarışlarda Türkiye 6.sı olurken, Teknik Tasarım dalında şampiyon olarak kupayı evine götürdü ve 15.000 TL’lik ödülü almaya hak kazandı.

BAŞARIYI YAKALAYARAK OLUMLU SONUÇLAR ALDIK”
Konuyla ilgili gazetemize açıklamalarda bulunan Dr. Öğr. Üyesi Erdal Kılıç, ödül almanın verdiği mutluluğu yaşadıklarını belirterek, yarışma süresi ve öncesinde yoğun gayret göstererek, gecesini gündüzüne katan öğrencilerini tebrik etti. Kılıç, “Geçen yıl TÜBİTAK’ın hazırlamış olduğu elektromobil yarışlarına ilk kez katıldık. Yarışa ilk kez katıldığımız halde bu yarışı 15’inci olarak tamamladık ve iyi bir derece yaptığımızı düşünüyorum. Bu yıl yine tabi hedefimiz daha yüksekti. Yaklaşık 7 aylık yoğun bir süreç oldu. Özellikle öğrenciler 1 aydır gece gündüz okulda geç saatlere kadar kalarak yemeklerini burada yiyerek yoğun bir tempoyla, sabahın erken saatinde başlamak kaydıyla yoğun bir efor gösterdiler. Hem yarın sınavları varken bir yandan da ona vakit ayırmaları gayet takdire şayan bir hareketti öğrenciler açısından. Daha bizim yaptığımız deneysel çalışmalarla hedefimiz tabi yerli üretim yapmaktı. Bu yıl için hedefimize yerleşik şarj ünitesini kurduk. Yerleşik şarj ünitesinde bütün çalışmalarımızı ona verdik. Son bir iki haftaya kadarda deneyler devam etti. En sonda da başarıyı yakalayarak olumlu sonuçlar aldık” ifadelerini kullandı.

TÜBİTAK’IN İSTEDİĞİ STANDARTLARDA BİR OTOMOBİL HAZIRLADIK”
TUBİTAK’ın istediği standartlarda bir otomobil hazırladıklarını vurgulayan Kılıç, sözlerinin devamında şöyle konuştu: “Gerek dizaynı olsun gerekse çalışma açısı olsun, TÜBİTAK’ın istediği standartlarda bir otomobil hazırlamış olduk. Biz yarış esnasında gelen jürinin yanıtlarından, bakış açısından ve gerekirse sözlerinden bizi takdir ettiler. O yarış esnasındaki teknik kontrollerde bile buradan bir ödül alacağımızı hissettik. O güzel oldu. Bu noktada öğrencilerin bir beklentisi oldu. En son başardık ve bu ödülü, kupayı da aldık. Yerleşik şarj ünitesinde bir ödül aldık. Bunun karşılığında TÜBİTAK aynı zamanda takıma 15 bin TL’de ödül verdi. Bunu da öğrencilerimizin verimi açısından kullanacağız.”

HEDEF TÜRKİYE ŞAMPİYONLUĞU”
Ekibin yeni hedefinden söz eden Kılıç, “Ekibimizin yeni hedefi; yarışın Elektromobil kategorisinde Türkiye Şampiyonluğu ve sürücüsüz bir araç tasarlayarak Otonom Araç kategorisinde de iyi bir derece almak ve daha sonra bu başarıyı yurt dışına taşımak. Aynı zamanda alternatif enerji ile çalışan araçlarla ilgili yerli üretimin artırılmasına katkıda bulunmak ve bu konuda bilgi ve tecrübe birikimine sahip mühendisler yetiştirmektir” şeklinde konuştu.

Haber: Emre Akkış


 

Editör: Mahmut Beyaz