Başbakan Binali Yıldırım'ın geçtiğimiz günlerde bankaların konut sektörünü canlandırmak için kampanya başlatacağını açıklamasının ardından konut kredisi faizleri 1,20-25 bandında 0,99 oranına düştü. Durum böyle olunca da ev almak için fırsat kollayan vatandaşlar baharı da fırsat bilerek harekete geçti. Konuyla ilgili gazetemize açıklamalarda bulunan Doğrufiyat.com Kurucusu İsmail Orçan, “Bundan önceki dönemlerde emlak-inşaat sektöründe bir takım durağanlıklar olmuştu. Fakat bekleyen bir alıcı kitlesi vardı. Bu bekleme neticesinde bahara doğru bir hareketlenme olmuştu. Bu hareketlenmenin üzerine devletin vermiş olduğu kampanya ev alıcılarını daha da teşvik etti. Bu fırsatı vatandaşlarımız kaçırmasın” ifadelerini kullandı.

HARÇ-TAPU PARALARI YÜZDE 4’TEN YÜZDE 3’E İNDİ”
Harç-tapu paralarının yüzde 4’ten yüzde 3’e indiğinin bilgisini veren Orçan, ayrıca KDV oranlarında da bir düşüşün gerçekleştiğini kaydetti. Orçan, “Sektörü aslında teşvik eden sektörü canlandıran, sektörün ihtiyacı olan konut faizleriydi. Hükümetimiz bunlarla ilgili 3 aylık bir kampanya yaptı. Bu kampanya ile beraber 1,20-25 bandında olan konut kredisi faiz oranları 0,98’e indi. Bu kampanyayla beraber uzun bir süredir bekleyen vatandaşlarımız ev almak için hareket etmeye başladı. Şu an canlılık yüzde 30-40 civarlarında. Fakat bu 3 ay içerisinde daha da iyi olacağını düşünüyorum. Aslında toplumdaki kişilerin konut almaya yâda takasla konutlarını değiştirmeye ihtiyaçlarının olduğunu düşünüyorum. Bu ihtiyaç bitmeyecektir ve her zaman devam edecektir. Tabii şu an konut fazlalığı var diye söylemler oluyor. Konut fazlalığı her ne kadar fazla olsa da kentimizde Kahramanmaraş’ımızda bir o kadarda talep oluyor. Bunun sebebi ise şehirleşme nüfusunun fazla olması. Yani şehri tercih eden kişilerin fazla olmasıyla beraber konut fazlalığı belli bir süre sonra tekrar talebe dönüyor. Eski dönemlerde köy nüfusu vardı. İlçe nüfusu da baskın çıkıyordu. Fakat şimdi ilçelerde, köylerde tarım ve hayvancılığın biraz daha düşmesi neticesinde, iş olanaklarının şehirleşmede artması sebebiyle toplum şehre daha çok kaydı. Böyle olunca da şehrin inşaat talebi devam etti. Bu da devam edecek gibi görünüyor” şeklinde konuştu.

FAİZİN YÜKSEK OLMASI KİŞİLERİ KORKUTUYOR”
Faizlerin yüksek olması sebebiyle vatandaşların korktuğunu ve dolayısıyla ev alamadığını anlatan Orçan, bu kampanyanın daim olması temennisinde bulundu. Orçan, “Konut faizlerinin düşmesi belli süreli bir kampanya. Keşke konut kredisi faizleri hep 0,98 bandında kalsa. Faizin yüksek olması kişileri korkutuyor. Aşırı derece de borçlanmaya sebep oluyor. Kişilerin almış olduğu kredi miktarları üst safhalara çıkıyor. Ama faiz 0,98 gibi bir rakama çekilince farkı zaten bankadaki hesaplamalarda dahi görülebiliyor. Bu da halkı her zaman tetikliyor. Dilerim bu kampanya 3 ay değil de daimi olsun. Yani bundan 3-4 yıl önceki sistemdeki gibi sürekli 0,98’de kalsın” diye konuştu.

Haber: Emre AKKIŞ


 


 

Editör: Mahmut Beyaz