Göz sağlığıyla ilgili problem yaşayan vatandaşların gözlük kullanmak yerine sıklıkla tercih ettiği kontak lensler göz açısından büyük risk taşıyor.

İnsanların sıklıkla tercih ettiği kontak lens büyük riskler oluşturuyor. Özellikle görüntü açısından gözlük kullanmak istemeyen vatandaşların tercihi kontak lenslerin kullanımına dikkat edilmediği takdirde göz sağlığını tehdit ettiği uzmanlar tarafından açıklandı. Kahramanmaraş’ta optikçi olan Ahmet Ağlamaz, lensin kullanımı ve zararları hakkında Manşet Gazetesi haber ekibine değerlendirmelerde bulundu. Ağlamaz, “Kişilerin lensi sadece özel gün ve gecelerde kullanılmasını öneriyorum. Uzun bir zaman lens kullanılması göze ciddi manada zararlar verebilir. Bir optikçi olarak öncelikle insanlara gözlük kullanımını öneriyorum” dedi.

‘LENS KORNEAYA BASKI YAPIYOR’
Lensin hem faydasının hem de zararlarının olduğunu söyleyen Ağlamaz, zararlarının, yararlarından daha fazla olduğu bilgisini verdi. Ağlamaz, “Lensin faydası, bazı gözlük kullanması gereken kişiler vardır. Özel sebeplerden dolayı gözlük kullanamazlar. Mesela burun yapısı hassastır ve gözlük ağırlık yapar. Bu kişiler için lens bir artıdır. Numaralı bir şekilde kullanılır. Bazı durumlar vardır. Sportif faaliyetlerde lens gözlükten daha sağlıklıdır. Çünkü düşme veya herhangi bir çarpma olayında riski daha azdır. Lensin zararlarına gelecek olursak, lensi elimizle takıp çıkarırız. Dolayısıyla insanın en pis yeri elleridir. Lensi gözümüze takıp çıkarırken iyi bir şekilde dezenfekte etmezsek göze mikrop bulaştırabiliriz. Bunun haricinde de lens korneaya baskı yapar. Bu da göz açısından olumsuz sonuçlar doğurabilir” şeklinde konuştu.

‘ÖNCELİĞİN GÖZLÜK KULLANIMI OLMASI LAZIM’
Uzun bir süre lens kullanılmasının göze ciddi manada zararlar verebileceğini belirten Ağlamaz, bir optikçi olarak vatandaşlara önceliklerinin gözlük kullanımı olması gerektiğini söyledi. Ağlamaz, “Lens takan bir insanın lensi takmadan önce mesela bir bayanın makyaj yapmadan önce takması lazım. Çünkü kirpikte bulunan bir rimelin lens takım esnasında arasında kalması orda bir mikrobik rahatsızlık verebilir. Yine çıkarırken de hijyen açısından çok dikkat etmesi gerekir. Lensin çeşitli temizleme solüsyonları vardır. Solüsyonunu kullanır. Lensi çıkarttığı zaman solüsyonuna bırakır. Bir kişinin lens kullanıp kullanamaması kişinin göz anatomisiyle alakalıdır. Yani Gözüne gelen oksijen ve su miktarının uygun olması lazım. Kişilerin lensi sadece özel gün ve gecelerde kullanılmasını öneriyorum. Uzun bir zaman lens kullanılması göze ciddi manada zararlar verebilir. Bir optikçi olarak öncelikle insanlara gözlük kullanımını öneriyorum” ifadelerini kullandı.
Haber: Emre Akkış

Editör: Mahmut Beyaz