Geleneksel komşuluk ilişkileri özellikle Batı toplumlarında büyük oranda kaybolmaya yüz tutarken, geçmişe göre Türkiye’de ise hâlâ canlı bir şekilde varlığını sürdürüyor. Türkiye’de de büyük bir dejenerasyona uğrayan geleneksel komşuluk ilişkileri, sorumluluk üstlenen bazı kamu kurumlarının proje ve çalışmalarıyla eski günlerine dönderilmeye çalışılıyor. Bu kapsamda komşuluk kültüründeki eksikliği hisseden ve eski günlere dönmesi noktasında sorumluluk üstlenen Onikişubat Belediyesi, komşuluk ilişkilerini arttırmak amacıyla belirli aralıklarla site kahvaltıları düzenliyor. Toplumsal kültürü ayakta tutmak adına önemli çalışmalar yapan Onikişubat Belediyesi, başta Başkan Hanefi Mahçiçek öncülüğünde vatandaşları bir araya getiriyor. Onikişubat Belediyesi, kalabalığın yoğun olduğu ve insanların birbiri ile kaynaşmakta zorluk yaşadığı büyük ölçekli sitelerde düzenlediği kahvaltı programlarıyla daha önceden 20 bin kişiyi aynı sofrada buluşturmuştu. Geleneksel site kahvaltılarına ara vermeden devam eden Onikişubat Belediyesi, bu kez ise sofrasını Gayberli Mahallesi Turgut Özal Sitesi’ne kurdu ve yaklaşık bin kişilik kahvaltı programı düzenledi. Programa, Onikişubat Belediye Başkanı Hanefi Mahçiçek, Belediye Başkan Yardımcıları Ali Ünsal, Havva Ece Saygaz, Fatih Yoğurt, mahalle muhtarı ve çok sayıda mahalle halkı katıldı.

“90 SENEDE YAPILANLARIN ÜSTÜNDE HİZMET YAPTIK”

Kahvaltı sonrası mahalle halkına seslenen Onikişubat Belediye Başkanı Hanefi Mahçiçek, Gayberli Mahallesi’nde önemli çalışmalar yaptıklarını söyledi. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın katkılarıyla Türkiye’de ve Kahramanmaraş’ta başarılı çalışmalara imza attıklarını dile getiren Başkan Mahçiçek, “Gayberli mahallemizin güzel insanları, bu Pazar sabahı sizlerle birlikte soframızı paylaşma imkanı bulduk, bizlerle bu kahvaltıda buluştuğunuz, davetimize icabet edip bizleri onurlandırdığınız için hepinize gönülden teşekkür ediyorum. 4 yıldan bu yana Onikişubat İlçemizin hizmetlerini görmeye devam ediyoruz. Bizim için en değerli, en kıymetli mahallelerimizden bir tanesi de Gayberli Mahallesi. Aşağı yukarı eksiğimiz kalmadı Allah’a şükür. Çok ufak tefek yapmamız gereken şeyler var, onları da kısa bir sürede İnşallah, Allah’ın yardımıyla yaparız. 442 milyar TL değerinde Gayberli Mahallesi’ne kilit parke yol yapmışız, 691 milyar TL değerinde de asfalt yapmışız. Toplamda da 1 milyon 532 milyarlık hizmet yapmışız. Geçmişte bu paraları bulmak kolay değil, bu hizmetleri görmek de kolay değildi. Ama son dört senede emin olun ki 90 senede yapılanların çok daha üstünde hizmet yaptık. Bu bizim partimizin, başta Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan olmak üzere sizlere hizmet için yola çıkmış insanların yaptığı hizmetlerdir. O büyük devlet adamı, bir dünya liderinin sevk ve idaresinde bu ülke bundan 15-16 sene öncekinden çok daha iyi durumda Allah’a şükür. Çok daha güzel hizmetler alıyor” dedi.

“YAPMAMIZ GEREKEN ÇOCUKLARIMIZI OKUTMAK”

Ailelere önerilerde bulunan Başkan Mahçiçek, ayrım yapılmaksızın kız-erkek bütün çocukların okutulması gerektiğini belirtirken, Üniversite Hazırlık Kursları’nın ise tekrar ücretsiz bir şekilde başlayacağının müjdesini verdi. Başkan Mahçiçek, “Şimdi İnşallah yeni yılda da bunları unutmayalım lütfen, üniversite imtihanına gidecek çocuklarımız var, Eylül’den itibaren Üniversite Hazırlık Kurslarımız yeniden başlayacak. Hiçbir ücret almayacağız, kitapları da biz alacağız, öğretmenlerin parasını da biz vereceğiz ve çocuklarımızın üniversite imtihanını kazanması için hep beraber gayret edeceğiz.  Bizim yapmamız gereken çocuklarımızı okutmak. Kız-erkek ayrımı yapmayacağız, o dönemler geride kaldı artık. Çocuklarımızı okutacağız İnşallah, onlar bu ülkeye, ailelerine, insanlığa güzel hizmetler yapacak. Bizim amacımız bu sene yine 80 bin kitap alacağız, bütün okullara dağıtacağız. Beşli setler halinde onları okutacağız İnşallah. Her şey cehaletten geliyor maalesef. Bu ülkenin çocuklarını, bu ülkenin insanlarını hep bölmeye çalıştılar, birliğimizi, beraberliğimizi bozmaya çalıştılar. Bu geçmiş yıllarda da böyleydi, bugün de böyle maalesef” şeklinde konuştu.

“ÖVÜLMÜŞ MİLLETİN BERABERLİĞİNİ KİMSE BOZAMAYACAK”

Türk milletinin övülmüş bir millet olduğuna dikkat çeken Mahçiçek, “Bu güzel milletin, Peygamber Efendimiz tarafından övülmüş bu milletin birliğini, beraberliğini İnşallah kimse bozamayacak. Öyle dememiş mi Peygamber Efendimiz, ‘İstanbul’u fetheden komutan ne kadar güzel bir komutan, İstanbul’u fetheden asker ne kadar güzel bir asker’ dememiş mi? Bu necip milletimizi Hz. Peygamber övmüş. Onlar ne kadar bize zarar vermek isteseler de Cenab-ı Hak bize bir ışık, bir kapı açıyor Allah’a şükür. Bu 15 Temmuz’da böyle olmadı mı? Bu ülkeyi böleceklerdi, bu ülkeyi işgal edeceklerdi ama Cenab-ı Hak onları yanılttı, gece saat 1’de yapacakları ihtilal 9’a alınınca biz uyumadık, uyandık ve meydanları doldurduk. Onlara, hainlere fırsat vermedik” ifadelerini kullandı.

“AMACIMIZ KOMŞULUK KÜLTÜRÜNÜ CANLANDIRMAK”

Mahalle kahvaltıları düzenlemelerinin en önemli sebebinin komşuluk kültürünü canlandırmak olduğunu dile getiren Başkan Mahçiçek, “Tabi bugün burada bulunmamızın en önemli sebeplerinden bir tanesi, bizim birliğimizi, bütünlüğümüzü göstermek. Başka bir ifadeyle ekmeğimizi ve soframızı paylaşmak, başka bir ifadeyle komşuluk münasebetlerimizi hatırlatmak. Maalesef komşuluk münasebetlerimiz bittikçe daha olumsuz noktalara gidiyoruz. Bizim yaşımızdaki arkadaşlar bilir, ne yapardı bizim ailelerimiz. Akşamları birer tabak yemeğini paylaşırdı, birinde etli yemek olursa öbürüne gönderirdi, diğeri de ona getirirdi. Sokaklarda tarhanaları beraber yapar mıydık? Yapardık. Sokaklarda bulgurları beraber kaynatır mıydık? Kaynatırdık. Damlara tarhanayı beraber serer miydik? Sererdik ama onlar unutuluyor maalesef. İşte bu komşuluk münasebetlerimizi unutmamak, unutturmamamız lazım. Komşular giderken çocuklarını kime emanet ederdi? Diğer komşusuna emanet ederdi. Bunları unutmamamız lazım, birliğimizi, bütünlüğümüzü, kardeşliğimizi, yardımlaşmamızın en önemli göstergeleriydi” açıklamalarında bulundu.

“BU DEVLET SİZİN EMRİNİZDE”

‘Bunları unutmayacağız İnşallah ve çocuklarımızı okutacağız’ diyen Başkan Mahçiçek, sözlerin şu şekilde devam etti, “Biz fakiriz, bizim imkanımız yok, okutamıyoruz filan yok, bu belediyeler, bu devlet sizin emrinize. Altı tane İmam Hatip Ortaokulu yaptık, yurtlarıyla beraber. Üniversite öğrencileri için yurtlar yaptık, dediğim gibi şuan kurslarımıza bir taraftan dini anlamda Kur’an Kursları olarak eğitimlerimiz var, bir taraftan resim-müzik çalışmaları var, bir taraftan da meslekle ilgili çalışmalarımız var. Bu kurslar hepimizin çocuklarına açık, çocuklarımızın dışarda yanlış arkadaşlarla, kötü arkadaşlarla gezmesine fırsat vermeyelim.”

“BİR ANNE OĞLUMU HAPSE ATTIRIN DEDİ”

Bir annenin yanına gelerek ‘Oğlumu hapse attırın’ dediğini anlatan Başkan Mahçiçek, “Bir örnek vermek istiyorum, bu çok önemli, dikkatle dinleyin, geçenlerde Yunus Emre Mahallesi’ndeki Pazar Yeri var ya, orada geziyorduk. Bir ablamız bize, ‘Başkan bey, yalnız konuşabilir miyiz’ dedi. Buyur kardeş dedik, kenara geçtik ve bize ‘Başkan bey benim oğlumu hapse attır’ dedi. Biz tabi şoke olduk, ‘sen ne diyorsun bacı, insan evladını hapse attırır mı?’ dedik. Bize, ‘Benim oğlum uyuşturucu müptelası olmuş, akşam olunca benim kazancımı elden alıyor, uyuşturucuya veriyor, içerde olursa belki kurtulur’ dedi. Bir anne evladının hapse atılmasını ister mi? Mümkünü yok, çocukları serbest bırakırsak yanlış insanlarla konuşursa, yanlış arkadaşlar edinirse, sonu oraya gidiyor dikkat edelim. Bu en çok fakir ailelerin çocuklarında var ne yazık ki. Çocuklarımız eğer okumamışsa, sanayi de çalışıyor, haftalığı alıyor, yukarılarda içki içiyor yada Allah korusun uyuşturucuya başlıyor. O yüzden çok dikkat etmemiz gerek, başka sermayemiz yok çocuklarımızdan başka. Ev, bağ, bark bizi kurtarmaz, bizi kurtaracak çocuklarımız, evlatlarımız. Bizim en büyük sermayemiz çocuklarımızdır, bu sermayeye sahip çıkacağız İnşallah. Onların en küçük bir hayrı olduğu gibi bize de yazılacak. Onun için çocuklarımızı okutacağız. Bir kez daha bizlerle beraber olduğunuz için teşekkür ediyoruz, Allah razı olsun. Allah sizlere, bizlere, ülkemize, devletimize sağlıklı, huzurlu yıllar getirsin İnşallah” dedi.

Kahvaltı programının ardından Başkan Mahçiçek, bütün vatandaşlarla selamlaştı, bol bol hatıra fotoğrafı çektirdi.

(Haber: Ahmet Güneçıkan)

Editör: Mahmut Beyaz