Soğuk hava yüzünü gösterdi, kombi ve sobalar yanmaya başladı. Ancak kombinin düğmesine basmadan önce vatandaşın mutlaka yapması gerekenler var. O da kombi, kalorifer, şofben, soba ve bacaların yıllık bakımı. Havaların soğumasıyla birlikte yorganlar yataklardaki yerini alırken, kışları ısınmanın en kolay yolu olan doğalgaz ve soba kullanımı noktasında bir dizi önlemler alınması gerekiyor. İlk dikkat edilmesi gereken husus bakım ve temizliğin yetkili servis tarafından yapılması. Ayrıca son aylarda doğalgaz fiyatlara yapılan zamlarla birlikte fatura tedirginliği de sürüyor. Peki, bütün vatandaşlar için problem haline dönüşen doğalgaz faturalarında nasıl tasarruf yapılır? Doğalgaz faturasını azaltmanın yolları nelerdir? Kombi bakımı ve petek temizliğinin faydaları nelerdir? Kombi bakımı yaptırmanın faturalara etkisi nedir? İşte tüm bu sorularımızı alanında uzman isimler yanıtladı. Kombi ve petek bakımının önemli olduğunu belirten Zübeyir Alp Öztunç, “Özellikle kış aylarında vatandaşlarımız evden çıkarken, eve geldiklerinde kombiyi aç kapat yaptıklarını ve bu nedenle yüksek doğalgaz faturaları ödediklerini aktarıyorlar.” dedi. Kabarık doğalgaz faturası ödememek için alınması gereken önlemleri anlatan Öztunç, öncelikle doğru kombi kullanımı hakkında bilgiler verdi. Kuştan, doğalgaz faturaları düşürmek için yapılması gerekenler arasında doğru kombi seçimi yapmak gerektiğini bildirirken, kombi ve peteklerin bakımının önemine dikkat çekti.

YILLIK BAKIMLARINI YAPTIRIN”

Kombi bakımının her yıl yapılmasının şart olduğunu dile getiren Öztunç Mühendislik Müdürü, Zübeyir Alp Öztunç, “Petek temizliği senede bir kez yapılır. Kombi bakimi 6 ay da bir yapılır. Petek temizliğinin maliyeti 100 TL'dir. Kombi bakımının maliyeti ise 60 TL'dir. Bakımı yapılmayan kombi zamanla büyük zarar görür. Petekler büyük ölçüde işlevini kaybeder. Petek temizliği dediğimiz olay, peteklerin içindeki su kanalları tortu tutar. Bu tortuyu makine ve uzman ellerle ilaçsız bir şekilde temizlemek gerekiyor. İlaçla yani kimyasallar ile temizlediğimiz zaman kombi için sıkıtı yaratır. Bu petekler basınçlı su ile temizlenmelidir. Bu temizlik yöntemi yüzde 15 oranında ısı tasarruf sağlar. Bu işlem sonunda petekler daha iyi ısınır. Kombi bakımı dedikleri şey kombinin pompası, bacası ve filtrelerinin her yerini temizliyorlar. Kombi tertemiz oluyor. Kış sezonunda kombi ve petek bakımı yaptığınızda yüzde 15-20 arası tasarruf sağlamış olursunuz. Kombi ve petek bakımı kullanıcıya birçok alanda fayda sağlar. Bu işlemlerin eksiksiz yapılması halinde hem ısıdan hem de maddiyattan büyük tasarruf sağlanır. Şuan içinde bulunduğumuz şartlar düşünüldüğünde bu tarz tasarruflara ihtiyacımız var.” dedi.

"KURUM VE PİSLİK KALIR"

Mahmut Görür ise kombi ve petek bakımı hakkında, "Kahramanmaraş Daikin yetkili servisiyim. Kombi'nin yılda bir defa bakımı yapılması gerekiyor. Kombi bakımı yapılırsa kombinin verimi yüksek olur, kombinin kat sayı fiyatı düşük olur. Kombinin baca temizliği, iç temizliği bunların kesin yapılması lazım. Yoğuşmalı kombilerde temizlik maliyeti 150 TL analız yapıyoruz. Düz kombilerde normal bakım yapıyoruz onun da ücreti 100 TL. Ekstra petek temizliği yapılırsa 250 lira petek temizliğini makine ile yapıyoruz kimyasal maddelerle. Kombi temizliği yapılmaz ise tüketici düşük verim alır eğer yaptırırsa faturadan en az yüzde 30 kar eder. Petek temizliği yapılamaz ise de çalışan cihaz içerisine kurum ve pislik kalır petekler dengesiz çalışır, ısınma yapmaz eğer yapılırsa ısınma bakımından verim yüksek olur. Petek temizliği yapıldığı takdirde faturaya yansımada en az yüzde 25 tasarruf yapar. Şu anki petek temizliğinin ücreti 250 TL'dir." ifadelerini kullandı.

Haber: Alihan Kürşat

Editör: Mahmut Beyaz