Özellikle son yıllarda genci, yaşlısı, kadını, erkeği ve hatta küçücük çocuklar tarafından oldukça sık tüketilmeye başlanan ve toplumda büyük bir sorun haline dönüşen sigaraya karşı yeni önlem ile yasakları bir bir hayata geçirmeye devam eden hükümet, bu kapsamda yeni yasaklar için düğmeye bastı. Geçtiğimiz günlerde sigara ile daha etkin mücadele için atılacak 5 dev adımı açıklayan Başbakan Yardımcısı Recep Akdağ, “AK Parti hükümeti olarak çok ciddi tedbirler aldık ve almaya devam ediyoruz. Kapalı mekânlarda sigara içilmesine yasak getirildi. Bunun çok iyi denetlenmesi gerekiyor. Bu denetimler güçlendirilecek. Ama konu sadece kapalı mekânda sigara içilmesi değil. Biliyorsunuz bu sigara kutularının üzerinde uyarıcı yazılar var. Bunların yenilenmesi lazım, daha etkin hale getirilmesi lazım. Ayrıca yeni bir kanun maddesi de taslak olarak hazırlandı. O da düz paket diye bilinen markası küçücük yeni bir sigara paketi uygulaması, yani her tarafının uyarılarla dolu olduğu paketler olacak” ifadelerini kullanmıştı.

Tüm bu gelişmelerin ardından ise Manşet Gazetesi olarak sokağa çıkarak, halkın görüşlerini aldık. Yaptığımız görüşmelerde yapılan uygulamaların çok önemli olduğuna vurgu yapan ancak sigara ile daha etkin mücadele edilmesi gerektiğini söyleyen vatandaş, sigaraya karşı kökten çözümün bulunduğu takdirde toplumun rahatlayacağını ifade etti.

İşte halkla yaptığımız görüşmelerin ayrıntıları…

BİR TÜRLÜ BIRAKAMADIM”

Burhan Olcay
Ben sigara tiryakisiyim ve yaklaşık 45-50 yıldır da içiyorum. Bir türlü bırakamadık, bırakmaya çalıştık ama yine de olmadı. Sağlık Bakanlığı’nın yapmış olduğu bu uygulama bizleri tabi sevindirir ama yine de bırakabilir miyiz bilmiyorum. Sağlık için herkes bırakmak ister tabi, ama çok zor bırakmak. Zaten sadece evde değil dışarıda da sigara içiyoruz ve sadece bize değil diğer vatandaşlara da zararı oluyor bunun. Umarım en kısa sürede bırakırız.

VATANDAŞ MAAŞININ 3’TE BİRİNİ SİGARAYA VERİYOR”

Ali Selen
Sigara tiryakisi olanların durumu gerçekten çok zor. Mesela asgari ücretle geçinen bir vatandaş aylığının üçte birini sigaraya veriyor. Bu o vatandaş için çok zor bir durum. Ayrıca çocuklarına ve ailesine kendi evinin içinde sigara dumanı yüzünden zarar veriyor. O yüzden Sağlık Bakanlığı’nın sigaraya karşı alacağı tedbir ve önlemleri ben çok olumlu buluyorum. Tamamen bunun kökten yasaklanmasını isterim. Hem maddi hem manevi bütçenin çoğu kısmı sigaraya gidiyor. Yani ekmek alamayan bir vatandaş sigara alıyor, tiryaki olduğu için. Bu zaten sadece evde değil, dışarıda ki vatandaşlar bile rahatsız oluyor bu durumdan. Dolayısı ile sağlıklı olmayan şeylerin hepsi biran önce yasaklanmalı. Yani sigaraya vereceğimiz parayı yatırıma verelim, ekonomik alanlara yatırım yapalım. Ben bundan çok eminim ki, Türkiye’de sigaraya verilen paranın hepsi ülkemizin silah ve Savunma Sanayisine biriktirip verilse şuan silah olarak çok iyi durumda olurduk ve nükleer silahımız bile olurdu. Ekonomik hürriyet olmadan diğer hürriyetlerin olması zor. O yüzden sigara bağımlılığı azaltılmalı ve Sağlık Bakanlığı’nın sigaraya karşı önlemleri artmalıdır diye düşünüyorum.

MADDİ VE MANEVİ YÖNDEN ÇOK ZARARI VAR”

İshak Kahveci
Sigara sadece sağlığa değil, hemen hemen her şeye zarar veriyor. Bu sağlık için olsun, toplum için olsun, çevre için olsun çok zarar veriyor. Maddi ve manevi yönden çok zararı var. Sağlık açısından zaten insanı en çokta nefes darlığı sorunu yaşatıyor. Bence sigaraya başlamak isteyenler başlamasın, içenler de biran önce bıraksın. Faydalarını göreceklerdir.

ZARARINI GÖRÜYORUM”

Mukadder Çelik
Sigara herkesin bildiği üzere sağlık açısından çok zararlı bir madde. Zaten bende arada bir sigara kullanıyorum ama hiç içmesem daha iyi. Sigarayı içtiğim zaman bende zararını görüyorum, çevremde ki insanlar da zararını görüyor bunun. Ben fazla içtiğim zamanlar zararını hemen görüyorum boğazımı ağrıtmaya başlıyor. Şu anda zaten en kötü sigara 10 TL’den başlıyor ve bu da ayda bir paket sigara alan insan için 300 lirasını heba etmek gibi bir şey oluyor. Gerçekten sigara içen insanlar biran önce bırakmalıdır.

SİGARA BAĞIMLILIĞI HER GEÇEN GÜN ARTIYOR”

Şeref Yılmaz
Sigara içen insanlar hem kendi sağlığına zarar vermekte hem de parasına zarar vermekte. Yani bu tiryakiliğin biran önce önüne geçilmesi lazım, aksi takdir de sigara bağımlılığı her geçen gün artmakta. Aynı zaman da Sağlık Bakanlığı sigara ile ilgili önlemler alarak sigara kullanımlarını ortadan kaldırması lazım. Umarım sağlığımız açısından kullanımlar azalır.

BİRAN ÖNCE BIRAKIN”

Alâeddin Yenilmez
Sigara kullanmıyorum ama içenlerinde biran önce bırakması lazım. Bence isteyen bırakabilir yani hepsi iradeyle ilgili. Sigara insanların ciğerlerini etkiliyor, kalbe zarar, beyne giden damarlara zarar, yani çok zararı var. İnsanlar, sigara içen insanlar kendilerini düşünüyorsa eğer sigarayı biran önce bırakmalıdır.

SİGARA BIRAKMAK OLDUKÇA ZOR”

Mustafa Yanar
Sağlık Bakanlığı sigara kullanımıyla ilgili bazı önlemleri getirecek ama sigara tiryakileri için sigara bırakmak oldukça zor. Benim oğlumda sigara içiyor, zaten kendisi de kalp hastası, ben içme diyorum ama beni dinlemiyor ve hala da içiyor. Ben daha bu yaşıma kadar sigara içmedim. 65 yaşında olduğum halde ağzıma bir defa bile sigara almış değilim. Yani vatandaş sigara içeceğine cebine fındık, fıstık koysun yesin daha iyi.

GAYET YERİNDE BULUYORUM”

Fatma Hiçyılmaz
Sağlık Bakanlığı’nın sigara ile ilgili getireceği yasakları ben gayet yerinde buluyorum çünkü benim eşimde sigara içiyor ama çok bağımlısı olmadığı halde yine de içiyor. Yani tiryakiler için yasaklar getirilmelidir bence. Hem maddi hem de manevi zararları var. Ben sigara kokusundan nefes alamıyorum ayrıca çocuklarım bile çok rahatsız oluyor. O yüzden topluma zarar veren şeyler biran önce yasaklanmalıdır.

ÇOK MÜCADELE ETTİM VE…”

Yüksel Şahin
Ben tiryaki değilim ama binde bir içmişliğim oldu. Sigara kullanan vatandaşlar için sigara çok zararlı bir şey. Hem sağlık için hem de maddiyat için bırakılmadır. Ayrıca Sağlık Bakanlığının sigara konusunda getireceği yasakları da ben olumlu buluyorum, hem toplumumuz açısından hem de diğer nedenler açısından çok iyi olur diye düşünüyorum. Sigara her şeyden önce nefesini daraltıyor, evin kokusunu değiştiriyor, diğer sağlık problemlerine yol açıyor. Yani her türlü zararı var. Benim eşim yıllarca sigara içti ve ayağında birçok defa anjiyo oldu. Hatta en son anjiyo olduğunda doktor kendini son kez uyardı sigara bırakması konusunda ve bıraktı. Çünkü ben eşim için sigara konusunda çok mücadele ettim ve en sonunda başarılı oldum. Diğer insanlarımızın da sigarayı bırakma konusunda doğru adımlar atması lazım. İnsanlarımız maddi manevi zararı görmemeleri için biran önce bun kullanımı azaltarak bırakmalıdır.

Haber: Emre Akkış

Editör: Mahmut Beyaz