Kahramanmaraş’ın kültürü ve geleneksel el sanatları konusunda araştırma, geliştirme ve arşivleme çalışmaları yapmak amacıyla kurulan Olgunlaşma Enstitüsü, kuruluşunun ardından geçen sürede yaptığı birbirinden güzel çalışmalarla dikkatleri üzerine çekiyor. El emeği göz nuru birbirinden güzel eserleri geleceğe aktaran Kahramanmaraş Olgunlaşma Enstitüsü, kentin düşman işfalinden kurtuluşunun 100’üncü yıl dönümü etkinlikleri kapsamında Kahramanmaraş’ın yapı taşlarını çeşitli el sanatları aracılığıyla yeniden yorumlandı. KOE’nin hazırladığı “Sonsuza Dek Kahraman Maraş” İstiklal Madalyası sergisi ile Kahramanmaraş’ın ilk sanat galerisi, Yedi Güzel Adam Edebiyat Müzesi’nde açıldı. Kahramanmaraş Olgunlaşma Enstitüsü’nün bünyesinde barındırdığı atölyelerde yaklaşık bir yıldır hazırlıkları süren tasarımlar, sanatseverlerle buluştu. Cumhurbaşkanlığı himayelerinde yürütülen Milli Mücadele’nin 100. Yılı etkinlikleri kapsamında Enstitü’de ilk serginin teması olarak “Kırmızı Şeritli İstiklal Madalyası” belirlendi. 1923’te Darphane’nin düzenlediği yarışmada birinci seçilen Mesrur İzzet Bey’in tasarımı olan İstiklal Madalyası, bütün ayrıntılarıyla uygulanabilir her zemine farklı tekniklerle nakşedildi. El emeği göz nuru bu eserler arasında boyu ve yüksekliği 1 metre olan devasa bir edik, 13 milyon 149 bin 80 iğne hareketiyle ilmek ilmek işlenmiş bir Maraş filesi ve ortalama 175 bin taşla oluşturulmuş üç parçalık bir mozaik bulunuyor. Serginin açılışı, TBMM İçişleri Komisyonu Başkanı Celalettin Güvenç, AK Parti Kahramanmaraş Milletvekilleri İmran Kılıç ve Habibe Öçal, Kahramanmaraş Valisi Vahdettin Özkan, Kahramanmaraş Büyükşehir Belediye Başkanı Hayrettin Güngör, TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, Milli Eğitim Bakanlığı Hayat Boyu Öğrenme Genel Müdürü Yusuf Büyük ve çok sayıda davetlinin katılımıyla gerçekleştirildi.

İSTİKLAL MADALYASI 50 FARKLI ŞEKİLDE İŞLENDİ”

Serginin açılışında konuşan Milli Eğitim Bakanlığı Hayat Boyu Öğrenme Genel Müdürü Yusuf Büyük, “İnsan ruhunun derinliklerine işleyen, kalbin inceliklerine nakşeden şehirler vardır, hakikaten susarsınız ama o her şeyi dile getirir işte böyle bir ildeyiz. Sütçü İmam’ın kahramanlık mücadelesine destek veren, 7 Güzel Adam’ın doğduğu mukaddes, Necip Fazıl’ın Sakarya’sına maya olacak kadar ince bir şehirde olmaktan, bize bağlı olan Olgunlaşma Enstitüsü’nden arkadaşlarımızın el emeği, göz nuruyla açılışını yaptığımız sergimize hoş geldiniz. Bugünden tarihe de öğrencilerimize bundan sonraki döneme de İstiklal Madalyası’nı 50 farklı şekilde hakikaten emek vererek sizin görmenize ve bundan sonra da ziyarete açtığımız bu toplantıda emeği geçen başta Olgunlaşma Enstitüsü Müdürümüze, müdür yardımcılarımıza, öğretmenlerimize, kursiyerlerimize ve usta öğreticilerimize teşekkür ediyorum” dedi.

DEĞERLERİN GELECEĞE AKTARILMASI İÇİN SEFERBERLİK HALİNDEYİZ”

Kahramanmaraş’ın değerlerinin sistematik bir şekilde geleceğe aktarılmasının önemli olduğunu kaydeden Kahramanmaraş Valisi Vahdettin Özkan, “Kurtuluşumuzun 100’üncü yılında şehrimiz ülkemizin kurtuluş destanına öncülük yapmıştır. Aynı zamanda şehrimizde oluşmuş olan medeniyeti günümüze taşımak da bizim en önemli misyonumuz olsa gerek. Bütün Kahramanmaraşlıların ve devletimizin istediği bu. Kahramanmaraş’taki değerlerin toplanıp, sistematik bir şekilde gelecek nesillere aktarılması yönünde bütün arkadaşlarımız seferberlik halinde. Başta milletvekillerimiz çok hassas. Huzurunuzda özellikle milletvekillerimize teşekkür ediyorum. Olgunlaşma Enstitüsü’nün kurulması, işletilmesi ve fonksiyon verilmesi yönünde ciddi katkıları oldu. Genel müdürümüz bütün ekibiyle Ankara’dan desteklediler. Bugün de özellikle kurtuluşun 100’üncü yılında Cumhurbaşkanlığımızın himayelerine almış olduğu bu kutsi anma etkinliğini şekillendirdiler. Özellikle kurtuluş destanını simgeleyen, şehrimizin düşman işgalinden kurtuluşunun nişanesi olan değerlerimiz geleneksel el sanatlarıyla işlenerek geleceğe aktarılması sağladılar. Bu yönüyle katkı sunan herkese teşekkür ediyoruz” ifadelerini kullandı.

KAHRAMANMARAŞ, ÇOK KADİM MEDENİYETİ İÇEREN BİR ŞEHİR”

Kahramanmaraş’ın değerlerinin sergilenmesinin önemli olduğuna dikkat çeken AK Parti Kahramanmaraş Milletvekili Habibe Öçal ise, yaptığı selamlama konuşmasında şu ifadeleri kullandı, “Bu serginin açılması bizim için önemliydi. Aynı zamanda hem 100’üncü yılımızın kutlanması noktasında hem de kadim bir medeniyete sahip olan Kahramanmaraş’ın bütün değerleriyle ortaya çıkması, sergilenmesi ve bunu Türkiye çapında paylaşmamız açısından çok kıymetli bulmaktayız. Kahramanmaraş, çok kadim bir medeniyeti içeren bir şehir. Bu değerlerin tek tek sergilenmesi, açığa çıkması, vatandaşıyla hem de Türkiye ile paylaşılması şehrimize artı bir değer katacaktır” dedi.

MİLLİ MÜCADELE’NİN RUHU ZEMİNE NAKŞEDİLDİ”

Kahramanmaraş Olgunlaşma Enstitüsü Müdürü Mutlu Aslantürk ise sergide yer alan koleksiyonlar hakkında bilgiler vererek, “Bedeli ödenen ancak pahası hiçbir zaman biçilemeyecek olan kutsal bir emaneti yarına taşımak adına birbirinden kıymetli eserlerin yer aldığı koleksiyonlarda Milli Mücadele’nin ruhu zemine nakşedilerek geleceğe nakledildi. Tasarlanan ürünlerle manayı görünür kılarak bağımsızlık bilincini diri tutmak gayesi gözetildi. Atılan her ilmek, kumaşa tutturulan her boncuk, kağıda dokunan her fırça darbesi, dokunan çözgünün her sırası, derinin üzerine sırlanan her sim ile geçmişte yaşanan olaylar; bugün tekrar yaşanıyormuşçasına el sanatlarıyla tekrar tekrar yazıldı. Düşmanın müstahkem mevkilerinden sürekli top ve makinalı tüfek ateşiyle şehri delik deşik ettiği, çıkan yangınların gece gündüz mahalleleri yakıp küle döndürdüğü, iki tarafın da erzak ve gıda sıkıntısı çektiği, sokaklardaki cenazelerin bile alınamadığı, kar yığınlarının iki metreyi bulup sıcaklığın geceleri -20 dereceye kadar düştüğü bir muharebenin zafere taşınan anısı sanat eserlerine dönüştürülerek korumaya alındı. O gün yaşananların acısını sinede baki tutarak bugüne ulaşan kurtuluş müjdesi yapılan ürün tasarımlarıyla tekrar tekrar kutlandı” şeklinde konuştu.

BİR SERGİDE DÖRT KOLEKSİYON

Cumhurbaşkanlığı himayelerinde, Kahramanmaraş Valiliğinin desteğinde ve Kahramanmaraş Büyükşehir Belediyesi sponsorluğunda gerçekleştirilen “Sonsuza Dek Kahraman Maraş”, Kahramanmaraş Olgunlaşma Enstitüsü’nün bu zamana kadar hazırladığı en nadide koleksiyonlardan biri.

Etkinlikte dört kompozisyon çerçevesinde oluşturulmuş elliyi aşkın eser sergileniyor. “Atiye Dinarları” salonunda el sanatları ile “Kırmızı Şeritli İstiklal Madalyası”nın mana ve detaylarını barındıran nadide bir koleksiyon yer alıyor. Bir isme değil bir şehre verilen ve şehrimiz tarafından bir hazine titizliğiyle korunan madalyanın anlamı farklı zeminlere nakşedilirken dimağlara da kazınıyor.

Kırkyama” salonunda Öğretim Görevlisi Ahmet Akkurt’un Kahramanmaraş kültürünü yansıttığı minyatür tablolarından ve Enstitü’de oluşturulan özgün desenlerden yararlanarak oluşturulan eserler bulunuyor. Giyim ve mefruşat atölyelerinde kırkyama tekliğiyle hazırlanan tablolardan oluşan özel bir koleksiyon bütün ışıltısıyla ziyaretçilerini bekliyor.

Maraş Serencamı” adı verilen salonda bakırcılık, Maraş filesi, kanaviçe ve mozaik atölyelerinde ayrı ayrı disiplinler çerçevesinde farklı tekniklerle çalışılan eserler sergileniyor. Enstitü’deki usta öğreticiler tarafından tasarlanan Maraş Serencamı deseninde Kahramanmaraş’ın bugüne taşınan unsurlarından olan Ulu Camii, Taş Medrese, Maraş Aslanı, Sütçü İmam türbesi, Maraş konakları, Maraş Kalesi, Kale’de bulunan Ramazan topu gibi zenginlikler harmanlanıyor.

Maraş Şehrengizi” salonunda ise Maraş işi ile hazırlanmış Kurtuluş mücadelesini anlatan sekiz pano yer alıyor.

(Haber: Ahmet Güneçıkan)

Editör: Mahmut Beyaz